Näkökulma: Urheilugaala sen todisti – Suomesta tuli jalkapalloyhteiskunta vuonna 2019, mutta se ei vielä takaa mitään

© Kuva: Juho Hirvonen

Vuoden urheilija, Vuoden joukkue, Vuoden valmentaja, Vuoden sykähdyttävin hetki. Suomalainen jalkapallo putsasi palkintopöydän Urheilugaalassa torstai-iltana. Vuonna 2019 jalkapallo jyräsi kahvipöytien puheenaiheeksi, mutta työ jatkuu.

Suomessa jalkapallo on ollut jollain tapaa musta lammas, vaikka se on jo pitkään liikuttanut eniten nuoria ja lapsia. Jalkapallo on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilulaji. Kunnioitusta se ei silti ole liiaksi saanut osakseen.

Kieltämättä suomalainen jalkapallo ehti olla pienoisessa alennustilassa kultaisen sukupolven jälkeen. Valioliigassa ei pelannut suomalaisia, eikä suomalaisia nähty kovin montaa Mestarien liigassakaan. Huuhkajat lensi matalalla, varsinkin päävalmentaja Hans Backen aikana vuonna 2016, jolloin Suomi ei voittanut yhtäkään ottelua. Vaikeaa oli myös kotoisella liigalla, joka ei herättänyt suuria tunteita kuin kannattajissa.

Vuonna 2019 kaikki muuttui. No, se ei tietenkään pidä paikkansa. Vuosien työ vain konkretisoitui upealla tavalla juuri vuonna 2019. Huuhkajat eteni upeasti EM-lopputurnaukseen Teemu Pukin, Markku Kanervan ja Lukas Hradeckyn johdolla. Samana vuonna suomalaisten tarkkaan seuraama Valioliiga sai jälleen suomalaisen, kun Pukin Norwich nousi Englannin korkeimmalle sarjatasolle.

Moni ei silti osannut odottaa sitä, että Pukki tykittäisi heti avausottelussaan Liverpoolia vastaan maalin. Tai sitä, että seuraavassa ottelussa Pukki tekisi hattutempun Newcastlen verkkoon. Ilmiö oli syntynyt ja suomalaiset hyppäsivät nopeasti mukaan, kun Pukki lopulta valittiin elokuussa Valioliigan kuukauden pelaajaksi. Suomella oli tähtihyökkääjä maailman kovimmassa jalkapallosarjassa.

Vuosi 2019 oli suomalaiselle jalkapallolle kaikin puolin erinomainen. Veikkausliigan uusi sarjasysteemi toi parhaan mahdollisen kliimaksin, kun KuPS ja FC Inter ratkaisivat mestaruuden loppuunmyydyllä Veritas Stadionilla. Media juoksi A-maajoukkueen lehdistötilaisuuksissa sellaisella volyymilla, jota tuskin on koskaan nähty.

Suomesta tuli vuonna 2019 jalkapalloyhteiskunta.

Se ei vielä takaa mitään. Menestyshullu kansa ei muista vuotta 2019 pitkään. Suomalaisen jalkapallon pitää kääriä jälleen hihat, tai ainakin pitää hihan kärjet ylhäällä, ja tehdä valtava määrä töitä pitääkseen asemansa kansakunnan kaapin päällä.

Vuoden 2019 ansiosta paikka kaapin päällä on kuitenkin ansaittu.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.