Videotuomarijärjestelmä VAR on saapumassa Suomeen kesällä 2022, kertoo Savon Sanomat.

– Suomen on pysyttävä pelin evoluutiossa mukana. Se vaatii videotuomaroinnin saamista meillekin, kommentoi Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä Savon Sanomille.

- Suomalaiset joukkueet eivät saa jäädä huonompaan asemaan lajin kärkimaihin verrattuna. Ja olisihan VARin puuttuminen suomalaisille erotuomareille este pääsemisessä kansainvälisille kentille.

Järjestelmä vaatii Hyytiän mukaan vähintään kuusi kameraa ja sitä käyttäville tuomareille on oltava omat tilat.

Ennen VAR:n käyttöönottoa on tehtävä tarvittavat valmistelut, jotka vievät aikansa.

- Tuomarien kouluttamiseen menee puolisen vuotta ja järjestelmän rakentamiseen toinen samanlainen aika. Lisäksi VARia pitää testata ja harjoitella ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön. Fifalla on VARille tarkat säännöt.

- Näin vuosi 2022 on realistinen ajankohta. Silloin VAR on käytössä ainakin joillakin suomalaisilla kentillä, Hyytiä kertoo.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa muistuttaa, että videotuomarit tuovat paljon lisää kustannuksia Veikkausliigalle ja seuroille.

- On arvioitu, että systeemi maksaa kaudessa vähintään puoli miljoonaa euroa, eikä seitsennumeroinen lukukaan ole kaukana liigan vuosikuluissa.

- Kamerat, niiden käyttäminen ja ylläpito maksavat. Lisäksi erotuomarien määrä kasvaa neljästä kuuteen, kun VAR-miehet liittyvät otteluiden tuomaristoon.