Suomalaispelaaja avasi työttömän futaajan karua arkea: ”Aika monet yöunet on tullut menetettyä”

© Kuva: Juha Tamminen
Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Talvi on Suomessa aikaa, jolloin seurat hankkivat uusia pelaajia ja joukkueet alkavat muotoutua. Joillain pelaajilla tilanne on se, ettei sopimusta ole välttämättä talvella minkään seuran kanssa.

Muun muassa Viron pääsarjaa pelannut Akim Sairinen kertoi JPY:lle (Jalkapallon pelaajayhdistys), minkälaista on sopimuksettoman pelaajan arki. Sairinen on päässyt harjoittelemaan Pelaajayhdistyksen järjestämillä leireillä, jotka on suunnattu nimenomaan sopimuksettomille pelaajille.

Viime kaudella Sairinen pelasi 36 ottelua Viron pääsarjaaa JK Tammekan riveissä. Sairinen odottaa tällä hetkellä, että hänen agenttinsa soittaisi, ja joku seura haluaisi hankkia hänet. Odottavan aika on pitkä.

– Henkilökohtaisesti tämä on aika stressaavaa. Ei tiedä yhtään mitä voi tapahtua. Huomenna voi jo kuulua jotain, tai ensi viikolla tai vasta viikkojen päästä. Koko ajan pitää olla valmiustilassa. Epätietoisuus on aika stressaavaa ja aika monet yöunet on tullut menetettyä, Sairinen kertoo avoimesti JPY:n nettisivuilla.

Sairisen kohdalla agentti hoitaa neuvottelut.

– En ole itse ollut hirveästi yhteydessä seurojen kanssa, mutta olen kuitenkin korvat kuulolla. Jos minulla ei olisi agenttia, niin varmasti olisin silloin aktiivisemmin yhteydessä suoraan seuroihin, Sairinen kertoo.

Sairinen on pelannut pääasiassa ulkomailla viime vuosina. Viron pääsarjan lisäksi tutuksi on tullut Norjan neljänneksi korkein sarjataso, jonne puolustaja lähti kaudeksi 2018 FK Gjovik-Lynin riveihin.

– Vuoden 2017 JPY-leirin jälkeen minulla ei ollut virityksiä enkä tiennyt mihin päätyisin, mutta leirin jälkeen yksi agentti otti minuun yhteyttä ja kysyi halukkuudestani lähteä Norjaan. Halusin tarttua siihen tilaisuuteen ja se oli kiva kokemus, vaikka jalkapalloilullisesti se ei ollut niin antoisa reissu. Muuten se oli ihan hyvä ja oli haastavaa lähteä nuorena ensimmäistä kertaa ulkomaille. Se kehitti ja kasvatti minua ihmisenä. Se oli isoin hyppäys minulle oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, Sairinen avasi.

Suomessa Sairinen on pelannut Ykköstä EIF:n riveissä. Topparin toiveena on löytää uusi seura mahdollisimman nopeasti.

– Kaikki käy. Suurin toive olisi päästä kovempaan joukkueeseen ja ottaa uralla askel eteenpäin. Olen kiinnostunut kansainvälisistä asioista ja ulkomailla oppii uusista kulttuureista ja ihmisistä. Jos valittavana on kaksi yhtä hyvää vaihtoehtoa Suomesta ja ulkomailta, valitsisin siinä tapauksessa joukkueen ulkomailta. Mikään vaihtoehto ei ole kuitenkaan poissuljettu, Sairinen avaa.

Veikkausliigassa FC Inter - RoPS! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!