Traagisesti kuolleelle Kobe Bryantille jalkapallo oli rakas kakkoslaji – muun muassa Ronaldinhon ja Lionel Messin läheinen ystävä

© Kuva: Getty Images

Yksi maailman kaikkien aikojen koripalloilijoista, Kobe Bryant on kuollut. 41-vuotias Bryant menetti henkensä Kaliforniassa tapahtuneessa helikopteriturmassa, jossa kuoli kaikkiaan yhdeksän ihmistä – jokainen kopterissa olleista.

Yksi kuolleista oli Kobe Bryantin 13-vuotias tytär Gianna, jonka koripalloreissulle Bryantit olivat yhdessä matkalla. Kobe Bryantilla oli puolisonsa Vanessan kanssa kaikkiaan neljä tytärtä, joista nuorin syntyi viime kesänä, ja vanhin vuonna 2003.

Koko NBA-uransa Los Angeles Lakersissa pelanneelle Bryantille myös jalkapallo oli tuttua puuhaa. Hänet nähtiin usein kentällä nappikset jalassa, ja hänen ystäväpiiriinsä kuuluivat muun muassa legendaariset Ronaldinho ja Lionel Messi.

ESPN kertoi kesällä 2017 julkaisemassaan jutussa siitä, kuinka Bryantin rakkaus jalkapalloon syttyi hänen asuessaan perheensä kanssa Italiassa. Bryant oli Italiaan muuton aikoihin 6-vuotias ja 14, kun perhe palasi takaisin kotimaahan Yhdysvaltoihin.

Bryantin lapsuudessa koripallokenttä löytyi läheltä perheen Italian-kotia, mutta samalla kentällä pelattiin jatkuvasti myös jalkapalloa, sillä maalitolpat löytyivät heti korin tuntumasta. Pitkänä ja hoikkana poikkana Bryantista tehtiin futishöntsissä aluksi maalivahti, mutta myöhemmin hän pääsi myös kentälle.

– Pelasimme ensin jalkapalloa, sitten koripalloa, sitten taas jalkapalloa ja taas koripalloa. Sitä jatkui kahdeksan vuoden ajan, Bryant sanoi ESPN:lle.

Italiaa sujuvasti puhuva Bryant kehui usein julkisesti, kuinka jalkapallon pelaaminen auttoi hänen omaa jalkatyötään ja futiksen kolmiopelit jalostivat myös koriksen taktista silmää. Perheen palattua Yhdysvaltoihin jalkapallon pelaaminen jäi, mutta rakkaus lajiin säilyi.

AC Milanista tuli Bryantin luontainen suosikkijoukkue, jota hän totesi seuranneensa aina. Myöhemmin Milanin rinnalle nousi FC Barcelona, pitkälti Ronaldinhon ja Messin kanssa ystävystymisistä johtuen.

– Jos käsivarteni leikattaisiin poikki, sieltä paljastuisi neljä väriä: sininen ja (Barcelonan) granaatti, ja sitten punainen ja musta, Bryant totesi futisfaniudestaan.

Bryant ystävystyi Ronaldinhon kanssa 2000-luvun puolivälissä, kun Barcelona pelasi Rose Bowlissa ystävyysottelua, ja Bryant halusi esitellä joukkueelle Los Angelesia, urheilujätti Niken toivomuksesta. Myöhemmin Ronaldinho esitteli Bryantin Messille.

– Messi oli silloin varmaan 18 tai ehkä 17. Ronaldinho pyysi minut luokseen ja sanoi: ”Kobe, haluan, että tapaat pelaajan, josta tulee kaikkien aikojen paras pelaaja”, Bryant muisteli.

Myöhemmin Bryant ja Messi tutustuivat paremmin Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Tuolloin molemmat johdattivat maajoukkueensa olympiakultaan ja tapasivat usein urheilijakylän kahvilassa.

– Olympialaisissa kahvila on paras paikka tavata, koska paikalla on urheilijoita kaikista maista. Näin Messin yhdessä kahvilan pöydistä ja istuin hänen seurakseen. Juttelimme olympialaisista ja jalkapallosta. Se oli hauskaa.

Bryant oli paikalla ainakin vuosien 2010 ja 2014 jalkapallon MM-kisoissa ja puhui kauniisti myös kuningaslajin päätapahtumasta.

– Siellä on eri maita, eri lippuja ja niin paljon eri kieliä. Yhteistä kuitenkin on jalkapallon kauneus ja rakkaus sitä kohtaa. Oli mahtavaa olla osa sitä energiaa.

Bryantin yhteydet jalkapalloon ovat olleet moninaiset. Hän pelasi hyväntekeväisyysotteluissa muun muassa Pep Guardiolan seurassa, teki mainoksia yhdessä Messin kanssa ja mainosti muun muassa FIFA 2016 -peliä sekä vuoden 2014 MM-kisoja. Kun Bryant lopetti pelaajauransa vuonna 2016, Barcelonan joukkue omisti tälle kokonaisen tribuuttivideon.

Edesmennyttä Kobe Bryantia ovat muistelleet sosiaalisessa mediassa ainakin AC Milan ja AS Roma. Surunvälinsä on jättänyt myös espanjalainen maalivahtilegenda Iker Casillas.

Juttua on päivitetty 27.1. kello 1.05, kun kuolonuhrien määrä oli virallistettu. Samalla lisättiin juttuun tieto Bryantin Gianna-tyttären kuolemasta turmassa.