Jonkun vallanpitäjän mielestä oli ilmeisen hyvä ajatus järjestää hyvän mielen ystävyysottelu vankilassa uudenvuodenaaton kunniaksi. Kuka ikinä päätöksen tekikään, mahtaa olla nyt vahvasti katumapäällä.

Kyseinen peli järjestettiin meksikolaisessa Zacatecasin osavaltiossa. Paikalle oli kutsuttu myös vankien perheitä ja muita läheisiä. Keskeinen ongelma oli, että joukkueet muodostettiin kahden eri huumekartellin vankilaan joutuneista jäsenistä. Toinen joukkue edusti Meksikonlahden kartellia (Cartel del Golfo) ja toinen Sinaloan kartellia.

Maalit jäivät pelissä täydellisesti sivuosaan, sillä tapahtumasta tuli banaali, verinen tragedia. Ottelun lopputuloksena oli 16 kuollutta ja viisi haavoittunutta.

Kentälle oli päässyt kulkeutumaan pallon ja säärisuojien lisäksi ainakin neljä käsiasetta sekä valtava määrä erilaisia teräaseita. Viranomaisten mukaan surmatyöt toteutettiin oletettavasti juuri teräaseilla.

16 kuolonuhria olivat tiettävästi enimmäkseen rikollisjengien jäseniä, mutta myös muutama vartija sai surmansa. Loukkaantuneiden joukossa on myös vankilaan vierailulle tulleita lapsia. Alustavien tietojen mukaan uhrit kuuluivat Meksikonlahden kartelliin, ja väkivallan aloitti Sinaloan kartelli.

Koko kahakan kerrotaan kestäneen peräti 2,5 tuntia kunnes poliisivoimat saivat riehujat tilanteen rauhoittumaan. Ottelu oli alkanut kello 16 paikallista aikaa tiistaina, eli Suomen aikaa juuri vuoden vaihtuessa. Riehujien yrityksenä oli ilmeisesti myös paeta vankilasta, mutta tämä ei onnistunut.

Vankila, jossa tragedia tapahtui, on luokitukseltaan keskimmäisen turvallisuusluokituksen vankila. Poliisi toteutti kahakkaa edeltäneenä päivänä vankilassa ratsian ja otti lehdistötilaisuudessa kertomiensa tietojen mukaan haltuun suuren määrän huumeita, useita kymmeniä teräaseita, lukuisia lyömäaseita sekä paljon kännyköitä latureineen. Myös vankilaan tulleet vieraat väitettiin tutkitun perusteellisesti aseiden varalta, mutta operaatio epäonnistui pahemman kerran. Aseiden arvellaan tulleen vankilaan juuri vieraiden mukana.

Kaiken kaikkiaan vankilassa on viiden eri kartellin jäseniä. Tragedian seurauksena vankilassa tehtiin välittömiä uudelleenjärjestelyjä kostotoimien ehkäisemiseksi.

Lähteet: Sopitas, La Jornada ja Colmena Informativa