Kansainvälisen jalkapalloliiton eli FIFA:n presidentti Gianni Infantino on kannattanut Arsène Wengerin ehdottamaa muutosta nykyiseen paitsiosääntöön.

Erityisesti Englannin Valioliigassa maalien tarkastaminen videolta on aiheuttanut harmaita hiuksia sekä joukkueiden kannattajille että pelaajille. Kuluvan kauden aikana useita maaleja ollaan tuomittu paitsioiksi hyvin pienten marginaalien pohjalta VAR-tarkastusten jälkeen.

FIFA:n globaalin jalkapallokehittämisen johtajana toimiva Wenger on tästä syystä ehdottanut merkittävää muutosta lajin paitsiosääntöön. Entisen Arsenal-managerin mielestä pelaaja ei ole paitsiossa, jos mikä tahansa osa hänen kehostaan – käsiä lukuun ottamatta – on viimeisen puolustajan takana tai samalla tasolla.

Sky Sports News

@SkySportsNews
FIFA president Gianni Infantino has spoken in favour of introducing Arsene Wenger's 'daylight' principle to the offside law to bring extra clarity.

– Kannatan ideaa sääntömuutoksen keskustelemisesta, jotta voimme selvittää, olisiko siitä hyötyä. Minusta ongelmassamme on kyse ongelmasta ymmärtää, Infantino kertoi perjantaina Sky Sportsin mukaan.

– Jotkut [tuomiot] ovat hyvin, hyvin pikkutarkkoja, minkä takia katsojien on hankala nähdä onko kyseessä paitsio vai ei. Meidän on siis selvitettävä, voimmeko tehdä paitsiosäännöstä selkeämmän jättämällä valoa väliin, Infantino kertoi viitaten Wengerin ”päivänvalo”-ehdotukseen.

Kun Infantinolta kysyttiin, voisiko paitsiotuomioihin yksinkertaisesti jättää pientä pelivaraa, se ei hänen mielestään korjaisi ongelmaa tiukkojen tuomioiden kanssa.

– Vaikka asettaisit [paitsiosääntöön] 10 sentin marginaalin, ja sattuisit olemaan 11 sentin verran paitsiossa, kaikki olisi taas yhdestä senttimetristä kiinni. Sama silloin, jos kyseessä olisi 10 ja puoli senttimetriä… Joten se ei korjaisi ongelmaa. Sen [paitsiosäännön] tulisi olla selkeä.

Infantino osallistuu tänä viikonloppuna IFAB:n (International Football Association Board) vuosittaiseen tapaamiseen, missä lajin lainsäädännöstä vastaava elin tulee keskustelemaan myös paitsiosäännön muuttamisesta.

Paitsiosääntöön ei kuitenkaan voida tehdä kovin nopeita muutoksia, sillä IFAB:n neuvoa-antavien paneelien on tarkastettava kaikki oikaisut asianmukaisella ja aikaavievällä prosessilla.