Miksi Suomen Cupia pelataan arkisin kesken työpäivän? Palloliiton kilpailupäällikkö vastaa ja korostaa seurojen vastuuta: ”Kammoksun koko ajatusta”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen Cupin lohkovaiheen otteluaikataulut ovat herättäneet puhetta. Parin ottelun alkamisajoista on syntynyt keskustelua, kun pelejä on aikataulutettu pelattavaksi keskellä arkipäivää.

Viime perjantaina TPS:n ja HIFK:n välillä pelattu ottelu alkoi jo klo 14. Parin viikon päästä torstaina 27.2. pääkaupunkiseudun joukkueet FC Honka ja HJK iskevät yhteen klo 15 alkaen.

Aikaiset arkiaikataulut eivät mahdollista kovin monen katsojan pääsemistä paikan päälle otteluun tai edes seuraamaan kamppailua median välityksellä.

SuomiFutis-sivusto kysyi Palloliiton kilpailupäälliköltä Peter Lundströmiltä, mistä aikaiset alkamisajat arkipäivinä oikein johtuvat. Lundström tokaisi heti alkuun, että vastaus on helppo ja selkeä.

– Meillä on perussääntönä linjaus, että arkiottelut saavat alkaa aikaisintaan kello 17. Sitten, kun meillä on mitä tahansa turvallisuuteen liittyvää, niin siitä voidaan poiketa. Eli ne poikkeukset, kun arkena aloitetaan pelaamaan ennen klo 17 liittyvät siihen, että vastakkain ovat sellaiset vastustajat, joiden suhteen on katsottu, että on hyvä antaa poikkeuslupa pelata aikaisemmin, Lundström vastasi.

Turvallisuus ratkaiseva tekijä

Myös Lundström on sitä mieltä, että olisi parasta tarjota yleisölle mahdollisuus päästä paikan päälle peleihin. Nyt osa otteluista alkaa niihin aikoihin, jolloin moni ei pysty katsomaan ottelua edes Ruudun välityksellä.

Oman haasteensa aiheuttavat hänen mukaansa olosuhteet. Osa jalkapallohalleista on rakennettu pääasiassa harjoituskäyttöön, eikä rakennushetkellä ole välttämättä ajateltu, että hallissa pelattaisiin virallisia otteluita – kuten Suomen Cupin pelejä.

– Esport Arena käy hyvänä esimerkkinä. Jos sivurajan tuntumaan tulee 150-200 katsojaa, niin ei se ole hirveän turvallista, jos siinä on kaksi faniryhmää. Emme voi silloin taata mitään turvallisuutta. Silloin on ollut helpompi todeta, että okei, pelataan tämä ottelu vähän aikaisemmin tai jopa suljetuille oville, Lundström selvensi.

Viime vuoden helmikuussa FC Lahti pelasi Suomen Cupin kotiottelunsa HIFK:ta vastaan suljettujen ovien takana eli yleisöltä suljettuna, koska ei voinut taata Mukkulan hallin turvallisuutta.

– Valitettavasti suurin osa halleista on tehty vain harjoitushalleiksi, joihin sitten vähän väkisin halutaan tuoda kilpailupelejä. Yhtälö ei ole helppo.

Seuratkin yrittävät aikaistaa pelejä

Lundström haluaa korostaa perussääntöä eli sitä, että pelit voivat lähtökohtaisesti alkaa aikaisintaan klo 17 arkipäivinä. Moni seura yrittää kuitenkin kilpailupäällikön mukaan keplotella ottelun alkamisaikaa aiemmaksi vetoamalla harjoitusvuoroihin.

– En voi olla korostamatta liikaa sitä, miten hirveän mielellään seurat käyttävät tätä, että ”meillä on treenivuoro kahdelta tai kolmelta, eikö onnistuisi pelata silloin, ei viedä sitten treeniaikaa illalla junioreilta”. Että saataisiin vaan peli pelattua pois alta. Kammoksun koko ajatusta, että ”pelataan vain peli pois”. Jokaisella pelillä pitäisi olla hirveä merkitys ja pitäisi olla niin, että ihmiset pääsisivät ne näkemään, Lundström tokaisi.

Jokaiseen otteluun tarvitaan kotijoukkueelta tapahtumajärjestelylupa. Paikallinen poliisi antaa ohjeet alueella toimiville poliiseille siitä, miten pelataan. Paikallinen poliisi myöntää myös toimiluvan seuran hakemalle tapahtumalle. Ilmoitukset täytyy tehdä kaksi viikkoa ennen ottelua. Hakemuksen yhteydessä seura kertoo, kuinka paljon järjestyksenvalvojia otteluun on saapumassa ja kuka on vastassa.

– Sitten poliisi arvioi tilanteen. Jos seura sanoo, että meille on tulossa kahdeksan järkkäriä, niin poliisi voi sanoa, että tämän seuran kannattajilla on sellainen historia, että haluamme sinne ainakin 12 järkkäriä. Toimilupa tulee paikalliselta poliisilta ja me jalkapallohallintona yritämme tehdä sen prosessin niin helpoksi, ettemme ole väkisin laittamassa sitä HIFK-HJK -kohtaamista perjantai-illaksi klo 18.30, Lundström selitti ja jatkoi:

– Kaikki kunnioitus molemmille joukkueille ja heidän faneilleen, korostan sitäkin, mutta emme ole väkisin tyrkyttämässä sellaista aikaa, josta poliisi sanoisi, että jos haluatte pelata tuohon aikaan, niin siellä täytyy olla 50 järkkäriä. Silloin autamme seuraa suunnittelussa ja ennakoimme, että tässä ottelussa voidaan puhua tietystä turvariskistä, joten annetaan lupa että saadaan pelata ennen klo 17.

Kuinka paljon palautetta olette saaneet otteluiden alkamisajoista?

– Paljastan tässä tietysti kivikautisuuteni, kun en seuraa sosiaalista mediaa, mutta arvaan että siellä palautekanava on se. Mutta ilman sitä asiakaspalautettakin haluaisimme, että ihmiset näkevät pelejä työpäivän jälkeen. Sen takia se sääntö, arkena klo 17 jälkeen, on luotu.

Suomen Cupin otteluohjelman ja tulokset löytyvät täältä.

Christos Zavros
Twitter: CZavros