MLS-valmentaja jätti tehtävänsä rasismikohun keskellä – ”Se ei ollut hyväksyttävää”

© Kuva: Getty Images
Ti klo 19:30 Dortmund-Bayern

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Major League Soccerissa pelaavan FC Cincinnatin päävalmentaja Ron Jans on jättänyt tehtävänsä rasismikohun keskellä.

Hollantilainen Jans, 61, käytti Sky Sportsin tietojen mukaan rasistista kieltä, kun hän lauloi rap-musiikin mukana joukkueen pukuhuoneessa. Tieto tapauksesta kantautui MLS:n pelaajayhdistykselle MLSPA:lle, joka teki siitä valituksen sarjalle.

MLSPA kertoi kuitenkin omassa tiedotteessaan olevansa ”äärimmäisen pettynyt valheellisiin kertomuksiin ja strategisiin tietovuotoihin”, joilla yritettiin yhdistyksen mukaan manipuloida mediaa ja julkista keskustelua. MLSPA:n mukaan esimerkiksi väite rap-musiikin mukana laulamisesta on ”täysin valheellinen”.

Viime elokuussa Cincinnatin puikkoihin hypännyt Jans astui viime perjantaina ensin roolistaan sivuun, kun MLS aloitti tutkintansa tapauksesta, mutta hän ilmoitti kolme päivää myöhemmin eroavansa pysyvästi.

– Seuran sisäinen vahva kulttuuri on meille äärimmäisen tärkeää, ja se alkaa pukuhuoneestamme. Meille on tärkeää, että jokainen FC Cincinnatin jäsen tuntee olonsa arvostetuksi ja kunnioitetuksi, kommentoi FC Cincinnatin presidentti Jeff Berding seuran maanantaisessa tiedotteessa.

– Rotujen ja kulttuurien moninaisuus on iso osa sitä, miksi jalkapallo on niin erityinen laji. Meille on ensisijaisen tärkeää kunnioittaa jokaista tämän lajin parissa toimivaa ihmistä. Se tarkoittaa jokaista seuramme jäsentä pukuhuoneesta johtoportaaseen, aina kannattajiimme asti.

Tiistaina lehdistötilaisuudessa Berding kertoi tutkinnassa selvinneen, että kyse ei ollut yksittäisestä, vaan useasta ”sopimattomasta” tapauksesta.

– Se oli huolestuttavaa. Se ei ollut hyväksyttävää.

– Kävin tutkinnassa havaitut asiat läpi toimitusjohtajamme Gerard Nijkampin kanssa nähtyäni yleiskuvan. Me tiesimme näiden alustavien päätelmien jälkeen, että Ronilla ei ole tulevaisuutta tässä seurassa, eikä hän voi jatkaa FC Cincinnatin päävalmentajana.

– [Pukuhuoneessa] tapahtui selvästi asioita, joita ei voi hyväksyä, ja ihmiset olivat ymmärrettävästi todella huolestuneita niistä, lisäsi toimitusjohtaja Nijkamp.

Jans kertoi oman versionsa tapahtumista hollantilaiselle De Telegraaf -lehdelle.

– Tämä on todella iso pettymys. Minä todella nautin ajastani siellä, mutta muutamassa päivässä kaikki muuttui. Kuulin tutkinnan aikana asioita, joiden takia ajattelin, että pukuhuone olisi yhä jakautunut kahtia, jos palaisin, joten en enää tietäisi, kehen voisin luottaa, kommentoi Jans Goalin mukaan.

– Näin ollen seura ja minä päätimme, että tämä on paras ratkaisu, koska en voi jatkaa työskentelyä siellä entiseen malliin. Tutkinnan aikana mainittiin useita asioita, joista ajattelin: ”Ihanko oikeasti? Ei tuossa ole mitään…”

– Minun tietääkseni sillä [tutkinnalla] ei ole enää niin väliä, koska siirryin sivuun, mutta en tiedä kaikkia yksityiskohtia. Tilanne on tarpeeksi huono jo muutenkin, mutta uskon, että pahin on jo takana. Tajusin sen yhtäkkiä. Asianajajat sanoivat minulle, että tilanne ei näytä hyvältä.

Jans aikoo palata kotimaahansa, jossa hän on valmentanut viimeksi PEC Zwollea, Heerenveeniä ja Groningeniä.

– Minun on vielä hyvästeltävä kaikki ja palattava Cincinnatiin hoitamaan pari viimeistä juttua. En osannut odottaa tätä. Tämä on todella vaikea tilanne, mutta minä olen vahva.

– Nautin ajastani siellä, enkä usko, että sitä mainittiin seuran virallisessa tiedotteessa, mutta haluan kiittää kaikkia seuran jäseniä ja erityisesti kannattajia ja omistajia. Tämä oli mahtava kokemus, mutta valitettavasti se sai hyvin äkkinäisen ja ikävän lopun.

– Kausi oli alkamassa ja kaikki vaikutti hyvältä. Valitettavasti elämässä tulee pettymyksiä vastaan, ja tämä on yksi niistä. Mutta minä pääsen tästä yli, ei hätää. Vaimoni ottaa minut yhä kotona vastaan, ja uskon, että niin tapahtuu myös Hollannissa.

– Olen saanut paljon tukea. Niin paljon mahtavia viestejä, satoja sellaisia. Olen viime aikoina lukenut, että hollantilaiset ovat hyvin tyytyväisiä elämään Hollannissa ja niin olen minäkin. Siinä mielessä tämä on myös kotiinpaluu.

Jans ehti valmentaa Cincinnatia kymmenessä ottelussa, joista joukkue voitti vain yhden. Cincinnati on antanut väliaikaisen vetovastuun joukkueesta Yoann Dametille. Seura aloittaa kautensa Major League Soccerissa 1. maaliskuuta New York Red Bullsin vieraana.

Ti klo 19:30 Dortmund-Bayern

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS