Nyt reagoitiin katsomorasismiin – ”Natsit ulos” -chantti raikasi, huutelijalle koko maan porttikielto ja rikossyyte päälle

© Kuva: Getty Images

Kuluvan jalkapallokauden aikana on usein valiteltu riittämättömiä toimia stadioneilla yleistyvän katsomorasismin edessä. Muun muassa Serie A:n jokseenkin olemattomat sanktiot ovat tuntuneet lähes päänsilittelyiltä.

Perjantaina Saksan 3. Bundesliigassa pelattiin kuitenkin ottelu, jossa näytettiin joukolla esimerkkiä muulle maailmalle. Maalittomaan tasapeliin päättyneessä ottelussa olivat vastakkain Preußen Münster ja Würzburger Kickers.

Televisioitu ottelu pelattiin 5 000 katsojan edessä. Eräs kotijoukkueen kannattaja alkoi huudella Würzburgin toppari Leroy Kwadwolle rasistisia solvauksia ja tehdä apinaääntelyjä. Sitten tapahtui jotakin, jota TV-selostaja Jochen Breyer kuvaili ”koetuksi kansalaisrohkeudeksi”.

Käytännössä koko muu katsomo kävi yhdessä Kwadwoon kohdistunutta rasistista hyökkäystä vastaan. Törkyjä huudellut mies osoitettiin välittömästi järjestysmiehille, ja hänet poistettiin heti katsomosta. Kun Münsterin pelaajat halasivat ja lohduttivat Kwadwoa, myös tuomari kävi kertomassa tälle rauhoittavia sanoja, jotta peliä päästiin jatkamaan. Samalla koko katsomosta alettiin chantata äänekkäästi ”Nazis raus! Natsit ulos!”

Huutelijalle on jo koitunut seuraamuksia. Hänelle langetettiin koko maan kattava kolmen vuoden stadionporttikielto, ja lisäksi luvassa on sakkorangaistus. Lisäksi poliisi on asettanut miehen syytteeseen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

– Vähintä, mitä voimme tehdä, on varmistaa, ettei tämä henkilö enää saavu stadionillemme, Preußen Münsterin puheenjohtaja Christoph Strässer totesi.

Molemmat ystävänpäivänä pelatussa ottelussa pelanneet seurat ovat tuominneet rasismin jyrkästi ja olleet otettuja yleisön reaktiosta. Saksassa syntynyt ja kasvanut Kwadwo pääsi myös TV-studioon kokemastaan kertomaan. Leroy Kwadwo julkaisi myös oman kannanottonsa Würzburgin kotisivuilla.

– Hyvät jalkapallon ystävät, 23-vuotiaan Kwadwon avoin kirje alkoi.

– Valitettavasti vieraspelissä Münsterissä koettiin epämiellyttävä välikohtaus. Yksittäinen katsoja herjasi minua rasistisesti.

– Se tekee minut surulliseksi. Minulla on kyllä toinen ihonväri, mutta olen syntynyt tässä suurenmoisessa maassa, joka on antanut minulle ja perheelleni todella paljon. Olen yksi teistä, asun täällä ja saan toteuttaa täällä kutsumustani ja intohimoani Würzburg Kickersin jalkapalloammattilaisena.

– Eilisen tapahtumat saavat minut surulliseksi ja vihaiseksi, sillä jokaisen täytyy tietää: Rasismi ei kuulu maailmaamme. Meillä kaikilla on mahdollisuus toimia sitä vastaan ja tukahduttaa se, kun niin käy.

– Haluan tässä kohtaa kiittää kaikkia stadionilla olleita ihmisiä, Preußen Münsterin taustahenkilöitä ja pelaajia ja erityisesti omaa joukkuettani ja Kickersiä, jotka olivat välittömästi tukenani. Teidän reaktionne on esimerkillinen – ette osaa aavistaakaan, mitä se minulle ja muille tummaihoisille pelaajille merkitsee.

– Meidän kaikkien täytyy jatkossakin toimia sitä vastaan, niin kuin te teitte, ja kitkeä se heti pois! Kiitos jokaikisestä viestistä! Toivon, että tällainen lopultakin loppuu.

– Kiitos inhimillisyydestänne, teidän, Leroy.

Lähteet: MainpostDie Zeit


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.