Jalkapallon pelaajayhdistys JPY julkisti tiistaina tiedotteen, koskien koronaviruksen vaikutuksia pelaajasopimuksiin.

Pelaajien ja seurojen väliset sopimukset ovat pääsääntöisesti määräaikaisia, mikä asettaa osapuolet melko vakavaan paikkaan.

Tällä hetkellä koronaviruksen johdosta sarjojen alkua ollaan päätetty siirtää.

– Kun pelaajalla on työsopimus, tulee sopimussuhteeseen sovellettavaksi Työsopimuslaki ja sen lomautusta koskevat säännökset. Pelaajan työsopimukset ovat voimassaoloajaltaan määräaikaisia sopimuksia eli niissä on selvästi sovittu, milloin sopimus alkaa ja milloin se päättyy. Pääsääntöisesti määräaikaisia sopimuksia ei saa lomauttaa.

Lakitulkinnan mukaan seurat ovat siis velvollisia pitämään sopimuksensa – maksamaan siis sovittua palkkaa – pelaajille siitä huolimatta, miten kausi tullaan pelaamaan. Yhdistyksen kanta asiaan on varsin vahva.

– Työsopimuslaissa ja sopimusoikeudessa voi olla tilanteita, jossa ylivoimaisen esteen voimassaollessa sopimus voitaisiin todella poikkeuksellisissa olosuhteissa lomauttaa. Käytännössä esimerkkinä on mainittu työpaikan palo tai vastaava. Kun sarjakautta ja sen alkamisajankohtaa siirretään, ei perusteita lomauttamiselle mielestämme ole olemassa.

Tiettävästi ainakin joissain seuroissa lomista on jo päätetty. Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Mika Palmgrenin allekirjoittamassa lausunnossa kiinnitetään huomiota juuri tähän.

– Erityisesti on huomioitava, että mikäli lomautuksia tehdään, niitä ei tällä hetkellä tule hyväksyä. Lomautuksesta on ilmoitettava vähintään 14 vuorokautta ennen lomautuksen alkamista ja silloin se tarkoittaa sitä, että palkanmaksu katkeaa kahden viikon jälkeen.

Lausunnossa huomioidaan erikseen se, että urheilijat eivät työttömyysturvalain mukaan ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Näin ollen heillä ei ole oikeutta muuhun kuin ehkä peruspäivärahan tasoiseen turvaan Kelan kautta.

Voit lukea JPY:n lausunnon kokonaisuudessaan täältä.