Koronakriisi sai vedonlyöntihuijarien luovuuden kukkimaan – nyt tehdään rahaa keksityillä otteluilla

© Kuva: Getty Images
Moisanderin Werder vetoideana! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!

Jalkapallomaailman ikävimpiä lieveilmiöitä viime vuosikymmeninä on epäilemättä ollut ottelumanipulaatio, joka on piinannut eritasoisia sarjoja aina Serie A:sta Veikkausliigaan ja Suomen alemmillekin sarjatasoille. Jos joku oletti, että ottelumanipuloijat ja vedonlyöntihuijarit putosivat tyhjän päälle, kun koronaviruskriisi keskeytti pelit lähes kaikkialla maailmassa, hän kuitenkin erehtyi.

Se, että sarjat ovat nyt tauolla, ruokki vedonlyöntirikollisten luovuutta. Saksalainen Welt kertoo, että ratkaisu oli lyödä vetoa – ja tehdä rahaa – Ukrainassa ja Venäjällä ”pelatuista” tekaistuista otteluista. Ukrainan jalkapalloliiton eettinen johtaja Francesco Baranca vahvisti manipulaatioepäilyt Weltille.

Vedonlyönnin kohteena olleita otteluita ei joko pelattu ollenkaan tai sitten ne järjestettiin niin, että otteluissa saatiin toivottu lopputulos. Ukrainan jalkapalloliitto valmistelee nyt tapauksista rikosilmoitusta.

Koska myös Ukrainassa ja Venäjällä ollaan koronaviruspandemian takia sarjatauolla eikä ottelumanipuloijille löydy riittävästi tarjontaa, on Barancan mukaan ratkaisuna ollut luoda markkinoille keksittyjä pelejä – etenkin Ukrainassa ja Venäjällä. Manipulaatioepäilyjen kohteena on tusinoittain otteluita.

– Huijaus on tällä hetkellä apokalyptista. En ole kokenut tällaista koskaan, Baranca kommentoi.

Ukrainassa tutkinnan kohteena on muun muassa neljä alasarjaottelua, jotka olivat 25. ja 26.3. vedonlyöntiyhtiöiden pelilistoilla. Yksi näistä oli ottelu FC Berdyanskin ja SC Tavriyan välillä. Pelin ensimmäinen puoliaika pelattiin maaleitta, mutta lopputulos oli 1-5.

– Vedonvälittäjät kertoivat minulle torstaina, että he olivat saaneet juuri tälle lopputulokselle suurin panoksin lyötyjä vetoja ennen alkuvihellystä, Baranca kertoi.

Torstaina Ukrainan jalkapalloliitosta oltiin yhteydessä ottelun molempien osapuolien seurajohtoihin. Barancan mukaan molempien seurojen puheenjohtajat vakuuttivat, etteivät he edes tienneet joukkueidensa pelaavan tällaista ottelua. Kiinnostava seikka on sekin, että FC Berdyanskin Facebook-sivusto on avattu vasta 21. maaliskuuta, ja monet sivuston postauksista liittyvät manipulaatioepäilyjen kohteena oleviin otteluihin.

Ukrainan jalkapalloliitto tiedotti UEFA:a manipulaatioepäilyistä perjantaiaamuna. Weltille UEFA ei halunnut keskeneräisiä tutkimuksia kommentoida.

Weltin mukaan ”haamuottelujen” mukaan ottaminen vedonlyöntimarkkinoille lähtee siitä, että huijarit ilmoittavat vedonlyöntifirmoille otteluista oikeiden, usein alasarjoissa pelaavien seurojen välillä. Jos vedonlyöntifirma ottaa pelin online-tarjontaansa, lähettää se ”scouttinsa” peliä tarkkailemaan.

Joskus kyseistä peliä ei lopulta lainkaan pelata, tai pelissä eivät pelaakaan oikeat joukkueen pelaajat, vaan manipuloijien palkkaamat ”näyttelijät”. Loogisesti vedonlyöntifirman tarkkailija on tällöin myös osallisena ottelumanipulaatioon.

Urheiluvedonlyönti on miljardibisnes, joka kasvaa globaalisti vuositasolla 5-7 prosenttia. Vuonna 2018 urheiluvedonlyönnissä liikkui Europolin mukaan noin 1,6 biljoonaa euroa (eli 1 600 miljardia euroa). Weltin mukaan yksin Saksassa lyötiin vetoa lähes 8,8 miljardilla eurolla.

Moisanderin Werder vetoideana! Lue ennakko & lunasta talletusbonus!