Pohjois-Italiassa jylläävä koronavirus on väistämättä vaikuttanut myös maan jalkapalloon. Viisi Italian Serie A:n ottelua siirrettiin tältä viikonlopulta toukokuulle, vaikka ensiksi ottelut suunniteltiin pelattavaksi suljettujen ovien takana.

Yksi siirretyistä otteluista on Juventuksen ja Internazionalen välinen kärkikamppailu. Hallitseva mestari Juventus on kuusi pistettä edellä Interiä, joka on pelannut ottelun vähemmän. Piikkipaikalla majailee tällä hetkellä Lazio, joka on perännyt kaksi pistettä enemmän kuin ottelun vähemmän pelannut Juventus.

Napoli on pyytänyt, että ensi viikolla pelattavat Italian cupin välierien toiset osaottelut tulisi siirtää toukokuulle, ja ehdottanut, että Juventus ja Inter pelaisivat Serie A:ssa vastakkain jo ensi keskiviikkona. Napolin on määrä kohdata Inter (1-0) ensi torstaina toisessa välierässä. Juventuksen ja AC Milanin (1-1) välinen semifinaali on merkitty keskiviikoksi.

[readmore from=Koronavirus]

Juventuksen ja Interin sarjaottelun siirtäminen siirsi myös Italian cupin loppuottelua viikolla eteenpäin. Loppuottelu pelataan muutoksen myötä vasta 20. toukokuuta. Napolin mielestä oli sekä Serie A:n että Italian cupin kannalta järkevämpää, jos Juventus ja Inter pelaisivat jo keskiviikkona ja Italian cupin välierät siirrettäisiin toukokuulle.

– Meillä on edessä maailmanlaajuinen hätätila koronaviruksen takia, ja siksi meidän on kunnioitettava päätöksiä, mutta jalkapallo on silti ala, jota tulee suojella, kommentoi Napolin päätiedottaja Nicola Lombardo Radio Kiss Kissin haastattelussa.

– Meidän mielestä kaikkien osapuolien kannalta olisi reilumpaa, jos Juventuksen ja Interin ottelu siirrettäisiin keskiviikolle, jotta Italian cupin välierät voisi siirtää helposti toukokuulle. Muutoin nämä kilpailut vääristyvät näiden muutosten takia.

Myös Internazionalen toimitusjohtaja Giuseppe Marotta kritisoi tapaa, jolla ottelusiirrot hoidettiin.

– Haluan todeta, että tämä koko tilanne käsiteltiin huonosti. Minusta se olisi pitänyt hoitaa paljon nopeammin myös sen takia, että olisimme välttäneet tietyt vihjailut, sanoi Marotta Goalin mukaan.

– Serie A päätti torstaina, että ottelu pelataan suljettujen ovien takana, mutta perjantaina urheiluministeri Vincenzo Spadafora ohjeisti sitä vastaan. Siinä vaiheessa Serie A:n presidentti Paolo Dal Pino teki virheen, kun hän päätti asiasta kysymättä siitä keneltäkään.

Giuseppe Marotta on toiminut italialaisessa sarjajalkapallossa johtotason tehtävissä 1970-luvulta lähtien. Kuva: Getty Images

– Hänen olisi pitänyt järjestää poikkeuskokous keskustellakseen kaikkien kanssa yhdessä siitä, mitä pitäisi tehdä, ja saavuttakseen kompromissin sarjan pyyntöjen ja hallituksen ohjeistuksen väliltä. Sen sijaan me saimme vain ilmoituksen, että ”nyt tehdään näin”.

– Tätä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä. Siksi Inter pyysi ja sai luvan järjestää sunnuntaina poikkeuskokouksen kaikkien liigaseurojen kanssa. Haluamme keskustella tulevaisuudesta, koska se huolettaa minua.

– Olen huolissani ensi sunnuntaina pelattavasta Inter-Sassuolosta. Mitä me teemme silloin? Emme voi pelata suljettujen ovien takana. Se olisi absurdia, että tekisimme niin vain viikko sen jälkeen, kun se on todettu sopimattomaksi ratkaisuksi. Suljettujen ovien takana pelaaminen ei ole enää vaihtoehto, se on otettu pois pöydältä.

– Älkäämme edes puhuko siitä, että peli siirrettäisiin maanantaille, sillä Inter on jo kärsinyt tästä ja maksanut siitä kovan hinnan. Meillä on muutenkin Eurooppa-liigan ottelu tiedossa kolme päivää myöhemmin (12.3. Getafea vastaan). Joten se on pelattava sunnuntaina yleisön edessä tai muuten en näe muuta vaihtoehtoa.

Serie A:n presidentti Dal Pino kertoi La Gazzetta dello Sportille ottelusiirtoneuvotteluista oman versionsa, joka poikkesi täysin Marrottan kertomasta.

– Perjantaina toimitusjohtaja [Luigi] De Siervo ja minä ehdotimme Interille, että ottelu Juventusta vastaan siirrettäisiin maanantaille, jotta se voitaisiin pelata yleisön edessä.

– Inter kieltäytyi kategorisesti menemästä silloin kentälle. Joten heidän tulisi ottaa vastuu omista päätöksistään, eikä puhua epäurheilullisesta tilanteesta tai vääristyneestä sarjasta.

– Marotta edustaa Interin etuja, mutta minun on huolehdittava koko Serie A:n eduista, mikä tarkoittaa valitettavasti päivittäisiä konflikteja.

Serie A:ssa pelataan tänä viikonloppuna vain neljä ottelua. Napoli voitti lauantaina Torinon 2-1. Kuva: Getty Images

– Minun työni on ajaa italialaisen jalkapallon etuja ja kohentaa sen imagoa koko maailman silmissä, joten ottelujen pelaaminen tyhjille stadioneille olisi ollut karmea päätös koko maan kannalta.

– Minä tein päätöksen, mutta asianomaisiin seuroihin oltiin yhteydessä puhelimitse, joten me tiedämme, että ne kaikki olivat vaikeasti soviteltavissa tilanteissa.

– Meillä on vastuu suojella kaikkia kannattajia ja heidän oikeuksiaan käydä peleissä, emmekä me saa unohtaa televisioyhtiöiden tarpeita. Kannustan kaikkia ajattelemaan tätä koko Serie A:n, eikä pelkästään yksittäisten seurojen kannalta.

– Haluaisin muistuttaa, että esimerkiksi Valioliigassa näkee jatkuvasti joukkueita, joille kertyy rästipelejä, koska heillä on niin paljon eri cup-kilpailuja. Joten ei nyt luoda draamaa, kun sille ei ole tarvetta.

Urheiluministeri Spadafora selvensi Corriere della Seralle hallituksen kannan.

– Hallitus antoi Serie A:lle kaksi vaihtoehtoa: ottelujen siirtäminen tai suljettujen ovien takana pelaaminen.

– Sarja päätti siirtää pelejä myöskin sen takia, että isoja otteluja ei pelattaisi tyhjillä stadioneilla. Se oli autonominen päätös. Se toimii ennakkopäätöksenä, mutta ymmärrän niitä, joiden mielestä sen pitäisi koskea kaikkia [seuroja], mutta onneksi ensi viikolla se koskee vain kolmea aluetta, eikä enää kuutta.

– Jalkapallo-ottelujen pelaaminen ei ole varsinaisesti ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessäni, kun maassa on yli tuhat [korona]tapausta ja lähes 30 ihmistä on kuollut. Ymmärrän, että kannattajat ovat vihaisia, mutta he eivät voi käyttää sitä pääsyynään, kun he arvostelevat vaikeita päätöksiä.