Suomi ja Ruotsi ovat taistelleet koronaviruspandemiaa vastaan hyvin eri tavoin. Suomessa on suljettu koulut, päiväkodit ja harrastepaikat, sekä rajoitettu kokoontumisten henkilömäärä alle kymmeneen. Seuraavina toimenpiteinä on edessä ravintoloiden, kahviloiden ja baarien sulkeminen, sekä Uudenmaan alueen tilapäinen eristäminen muusta Suomesta.

Ruotsissa sen sijaan koulut ja päiväkodit ovat edelleen auki, ja rajoittamistoimet ovat muutenkin paljon niukemmat. Kokoontumisrajoitukset on rajattu toistaiseksi vasta 500 henkilöön. Aika näyttää, miten naapurimaiden strategiat toimivat. Suomessa Covid-19 on vaatinut tämän jutun kirjoitushetkeen mennessä viisi ja Ruotsissa 77 kuolonuhria.

Vaikka lähes kaikki jalkapalloilu on maailmasta toistaiseksi tauolla, on moni saattanut huomata, että ruotsalaisseurat ovat pelanneet viime päivienkin aikana harjoitusotteluita. Flashscore-tulospalvelun mukaan perjantaina pelataan kaikkiaan 11 harjoitusottelua (listauksessa toistaiseksi näkyvä Levadia-KTP on peruttu), ja niistä kahdeksan on eri ruotsalaisjoukkueiden keskinäisiä otteluita.

Perjantaina eteläruotsalaisen Skånen maakunnan jalkapalloliitto tiedotti, että sen alempien sarjatasojen kausi on määrä käynnistää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti pääsiäisenä. Kyseessä on ottelut miesten 4.-6. sarjatasoilla sekä juniorijalkapalloilu.

Myös naisten nelosdivisioonaa on määrä pelata suunnitellun aikataulun mukaisesti. Sarja alkaa jo huhtikuun alussa. Malmö FF:n naisjoukkue on jo tiedottanut, että se aikoo pelata kauden ensimmäisen ottelunsa ilman yleisöä.

Andreas BB Bergbring

@bergbring
Skånes fotbollsförbund beslutade idag att spela serier div 4-6 som vanligt med start under påskhelgen.
🙏🤩

Skånen jalkapalloliitto vakuuttaa, että se ottaa huomioon Ruotsin palloliiton ja maan terveysviranomaisten suositukset. Siitä huolimatta aluejärjestö päätti torstaina, että sarjat käynnistetään näillä näkymin suunnitellusti.

Pääargumentit sarjojen perumiseksi ovat liittyneet maan sisäiseen matkustamiseen sekä suurten ihmismassojen kokoontumisiin. Skånen jalkapalloliitto muistuttaa, että aladivareissa matkat ovat lyhyitä eikä peleihin uskota tulevan 500 katsojaa. Tiedotteessa todetaan lisäksi, että terveysviranomaiset ovat suositelleet liikunnan jatkamista terveydellisistä syistä.

[readmore from=Koronavirus]

– Olemme vaikeassa tilanteessa. Meidän pitää tehdä parhaamme estääksemme viruksen leviämistä, mutta samalla kantaa vastuumme kansanterveyden eteen. Siksi vallitsevassa tilanteessa on erityisen tärkeää, että kaikki yrittävät säilyttää jatkuvuuden ja rakenteet. Korostamme, että jalkapalloilussakin pitää seurata suosituksia ja terveysviranomaisten ohjeita, Skånen palloliiton puheenjohtaja Claes Ohlsson toteaa.

Tiedotteensa päätteeksi Skånen palloliitto on listannut kaikki merkittävät toimet, jotka ottelutapahtumien yhteydessä – ja muutoinkin – tulisi huomioida viruksen leviämisen estämiseksi.