Nuori saksalaispuolustaja varautuu kevään peleihin tyhjillä stadioneilla: ”Jalkapallon on näytettävä esimerkkiä”

© Kuva: Getty Images

Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa 17 ottelua pelannut Benjamin Henrichs siirtyi 21 vuoden ikäisenä toissa kesänä Ligue 1:n AS Monacoon pelattuaan koko ikänsä sitä ennen Bayer Leverkusenissa. Nyt sekä Ligue 1 että Bundesliiga ovat koronaviruksen takia tauolla, ja 23-vuotias laitapuolustaja palasi Leverkuseniin perheensä pariin juuri ennen kuin Ranskassa määrättiin viime keskiviikkona yleinen ulkonaliikkumiskielto.

Nyt Henrichs pysyy kotona perheensä luona, soittaa pianoa ja lukee. Monaco on laatinut pelaajilleen omatoimisen treeniohjelman ja Henrichs pitää kuntoaan yllä omalla henkilökohtaisella kuntosalillaan.

Vielä on täysin epäselvää, pystytäänkö Euroopan huippusarjoja ylipäätään pelaamaan tänä keväänä ja kesänä loppuun. Jos sarjojen pelaamista päätetään jatkaa, tapahtuu se hyvin mahdollisesti suljetuin ovin. Henrichsiä se luonnollisesti harmittaa, mutta hän ymmärtää, että poikkeustilanteessa on tyydyttävä pienempään pahaan.

– Yksikään urheilija ei pidä tyhjistä katsomoista – puhuttiinpa sitten jalkapallosta, käsipallosta tai dartsista, Henrichs sanoo Transfermarktin haastattelussa.

– Urheilu elää tunteista. Tunnelma välittyy kentälle, sitä ei voi kiistää. Ilman katsojia pelattavat ottelut eivät vastaa normaaleja otteluita. Silti ne voivat olla tilapäisesti välttämättömiä, jos jalkapalloa aletaan taas pikkuhiljaa pelata.

– Se on myös täysin oikein. Jalkapallo ei voi tehdä poikkeuksia ja sen on näytettävä esimerkkiä erittäin vaikutusvaltaisena urheilulajina.

Vaikka katsomot olisivatkin tyhjiä, saattaisi pelaajia silti arveluttaa ottelujen jatkaminen. Henrichs luottaa arvioissa asiantuntijoihin.

– En ole asiantuntija, ja voin vain luottaa viranomaisten neuvoihin. Luulen kuitenkin, että ennen kaikkea täällä Keski-Euroopassa me olemme hyvissä käsissä.

– Meidän pitää kuitenkin tunnustaa asemamme esikuvina. Monet ovat sitä mieltä, että jalkapallon pitää pysähtyä kaiken muun tavoin, Henrichs tähdentää.

Seurat ovat taloudellisesti ahtaalla ja sen vuoksi myös pelaajamarkkinat ovat ensi kesänä aivan uudessa tilanteessa. Norjan jalkapalloliitto on ehdottanut, että kansainväliset pelaajasiirrot pitäisi kieltää poikkeustilanteen ajaksi. Henrichs ei pidä ehdotusta ongelmattomana.

– Koko asia pitäisi käsitellä silloin yhdessä ja maailmanlaajuisesti, muuten siinä ei ole järkeä. Se vaatisi myös suuria muutoksia sopimuslakeihin.

Monissa jalkapalloseuroissa on jo herätty kiperään tilanteeseen ja sovittu pelaajien kanssa palkanalennuksista. Tämä koskee myös AS Monacoa, jonka pelaajat ansaitsevat koronakriisin aikana vain 70 prosenttia normaaleista ansioistaan.

– Meidän kaikkien velvollisuus on auttaa. Siksi tuen myös Joshua Kimmichin ja Leon Goretzkan käynnistämää ”WeKickCorona”-projektia. Etsin parhaillaan myös projektia Leverkusenin seudulta, jota voisin lahjoituksellani tukea, Henrichs kertoo.

Oikea laitapuolustaja sanoo, että hän oli asettanut vuoden 2020 tavoitteekseen joko EM-kisoihin tai Tokion olympialaisiin pääsemisen. Nyt molemmat tapahtumat on siirretty, joten Henrichsinkin on pitänyt siirtää omia haaveitaan kauemmas.