Kolme eri päävalmentajaa, voitoton vuosi 2016, ”kultaisen sukupolven” viimeisten mohikaanien ja sen seuraajien joukkoväistyminen, Nations Leaguen lohkovoitto ja kirsikkana kakkuun historiallinen arvokisapaikka. Kaikki tämä on ehtinyt tapahtua viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Tasan seitsemän vuotta sitten, 22. maaliskuuta 2013, pelattiin ottelu, joka jäi Suomen jalkapallohistoriaan ikiajoiksi. Tuo peli tunnetaan nimellä Gijónin ihme. ”Riveluution” ja EM-kisapaikan myötä Gijónin ihmeen loisto on jo hieman himmennyt, mutta joka tapauksessa vieraskentältä haettu 1-1 -tasapeli oli viime vuosikymmenen suurimpia suomalaisia otteluita.

Suomi ei Espanjassa ottelua voittanut, vaan sai kotiinviemisiksi ”vain” pisteen. Pitää kuitenkin muistaa, millainen joukkue Espanja tuolloin oli. Se nimittäin oli voittanut kolme arvoturnausta peräkkäin: vuoden 2008 EM-kisat, vuoden 2010 MM-turnauksen ja taas vuoden 2012 EM-kisat.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin päättyi Huuhkajien vieraspeli Espanjassa tasan seitsemän vuotta sitten. Kuva: Getty Images

Vuonna 2012 Espanja ei hävinnyt yhtään maaottelua, ja tasapelejäkin sillä oli vain kaksi: EM-kisojen avauskierroksella Italiaa vastaan sekä MM-karsinnoissa Ranskaa vastaan. Kotikentällään Espanjassa oli hävinnyt viimeksi vuonna 2006 (ystävyysottelu Romaniaa vastaan) ja kilpailullisessa ottelussa vuonna 2003 Kreikalle.

Espanjan joukkue vilisi supertähtiä, joista moni jatkaa uraansa edelleen. Maalia vartioi Barca-vahti Victor Valdés, jonka edessä pelasi ikoninen kaksikko Sergio Ramos ja Gerard Piqué. Laidoilla kirmasivat Jordi Alba ja Álvaro Arbeloa.

Keskikentän keskustassa pelasivat Sergio Busquets, Santi Cazorla ja Andrés Iniesta – legendoja heistäkin jokainen. Hyökkäyspäässä avauskokoonpanon täydensivät David Villa, David Silva ja Cesc Fábregas.

Espanja siirtyi ottelussa 1-0 -johtoon toisen puoliajan neljännellä minuutilla Sergio Ramosin puskumaalilla. Suomi ei kuitenkaan antanut periksi, vaan nousi ikimuistoisesti tasoihin, kun pelattiin pelin 79. minuuttia. Alexander Ring nousi hyökkäykseen mukaan ja vapautti maalintekoon Teemu Pukin.

Tim Sparvillekin Gijónin ihme lienee tuonut roppakaupalla itseluottamusta: Kuva: Getty Images

Pukki pelasi ensimmäisiä täysiä arvokisakarsintojaan ja teki Valdésia vastaan uransa viidennen A-maajoukkuemaalin. Sittemmin maaleja on syntynyt 20 lisää, ja Pukki on valittu muun muassa Suomen Vuoden Urheilijaksi. Gijónissa syntynyt maali valittiin kuitenkin jo vuoden 2014 Urheilugaalassa urheiluvuoden sykähdyttävimmäksi hetkeksi.

Gijónin ihmeestä tehtiin myös suurta suosiota niittänyt samanniminen balladi. Monien verkkokalvoille piirtyivät Pukin maalin lisäksi myös kuvat pelin loppuhetkillä Suomen maalilla käydystä nujakasta, jossa kapteeni Niklas Moisander puolusti omiaan otsasuoni pullistellen.

Niklas Moisanderin taisteluasenne jäi monien mieliin. Kuva: Getty Images

Vaikka valmentaja Mixu Paatelaisen valmennuskaudesta jäikin pääosin melko nihkeitä muistoja, oli tasuri Espanjassa hänen urallaan hieno kohokohta.

Vaihtuvuus joukkueessa on ollut sittemmin suurta, sillä Pukin lisäksi Huuhkajien nykyisestä avauksesta tuolloin avauskokoonpanossa pelasivat vain Jukka Raitala ja Joona Toivio. Vaihdosta sisään tuli lisäksi nykyinen kapteeni Tim Sparv. Lisäksi penkillä istuivat nykyjoukkueen pelaajista Lukas Hradecky, Jesse Joronen, Paulus Arajuuri, Rasmus Schüller ja Petteri Forsell.

Kari Rajainmäki

@Rajainmaki

Kari Rajainmäki

@Rajainmaki
TAMPERE UNITED 1-0 LEVSKI SOFIA, UCL Qual.round 2/ Leg 1 (2007)
10' 1-0 Petrescu

Tämän toiveen esitti @evpdd

Hieno #suomifutis hetki. Vielä toisessakin osaottelussa tuli voitto mutta 3. kierroksella Rosenborg olikin jo turhan haastava vastus.
SPAIN 1-1 FINLAND, WC qual (2013)
49' 1-0 Ramos
79’ 1-1 Pukki

Tiskijukan oma toivebiisi, herkkä schlager.

Aikalaiset puhuvat Gijonin ihmeestä ainoastaan siksi etteivät vielä oikein tienneet minkälainen tähti kuusen latvassa jo tuolloin oli.

#huuhkajat