Valko-Venäjä on yksi maailman harvoista maista, missä jalkapallosarjoja ei olla vielä keskeytetty nopeasti leviävän koronaviruspandemian takia.

Arsenalin ja Barcelonan entisen huippupelaajan Alexander Hlebin mukaan ihmiset hänen kotimaassaan eivät yksinkertaisesti tunnu piittaavan koronaviruksesta.

Kun Turkin Superliiga päätettiin pitkän painostuksen jälkeen keskeyttää viime torstaina, tuli Valko-Venäjästä Euroopan ainut maa, missä jalkapalloa pelataan yhä täysin tavalliseen tapaan.

LIVE-SEURANTA: Miten koronavirus vaikuttaa ja näkyy jalkapallomaailmassa?

Hlebin mukaan tilanne on ”aivan uskomaton”. 38-vuotias jalkapalloikoni näkee kuitenkin joitain positiivisiakin puolia pelien jatkumisessa.

– Koko maailma seuraa Valko-Venäjän liigaa tällä hetkellä. Kaikkien tulisi mennä television ääreen ja katsoa meidän pelejämme, Hleb kertoi The Sunin haastattelussa.

– Kun NHL keskeytti kautensa, useat jääkiekkopelaajat lähtivät Venäjälle pelaamaan. Kenties Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo voisivat tulla Valko-Venäjän liigaan jatkamaan pelaamista?

– Tämä on ainut paikka Euroopassa, missä voit yhä pelata jalkapalloa. Ainakin ihmiset Valko-Venäjällä ovat tyytyväisiä.

Onko sarjojen jatkuminen tosin yllätys?

Kun ottaa huomioon Valko-Venäjän hallituksen näkemyksen koronaviruksesta, sarjojen jatkuminen ei niinkään tule yllätyksenä.

Kun Euroopan hallitukset suunnittelivat radikaaleja toimenpiteitä Covid-19 viruksen leviämisen pysäyttämiseksi, Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko näki ratkaisun piilevän ”traktoriterapiassa”

– Ihmiset täällä tekevät töitä traktoreissa. Kukaan ei edes keskustele viruksesta. Kylillä traktori voi parantaa jokaisen. Pellot parantavat jokaisen, Lukashenko sanoi.

Valko-Venäjän vallassa vuodesta 1994 lähtien ollut Lukashenko on useiden ihmisten silmissä Euroopan ”viimeinen diktaattori”. Lehdistönvapautta ja poliittisen opposition toimintaa on kumpaakin rajattu voimakkaasti hänen toimesta.

Viime torstaina Valko-Venäjällä oltiin todettu 51 koronavirustartuntaa. Vastauksena viruksen puhkeamiseen presidentti toivoi, etteivät valkovenäläiset ”kärsisi samanlaista psykoosia kuin Länsi-Euroopassa”.

”Kenties yhden tai kahden viikon päästä mekin lopetamme pelaamisen”

Alexander Hleb ei kuitenkaan ole koronaviruksesta samaa mieltä Lukashenkon kanssa. Hänen mielestään UEFA on tehnyt täysin oikeita ratkaisuja EM-kisojen, Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan siirtämisen kanssa.

– UEFA on toiminut oikein. Se on hyvä, koska meidän on yritettävä pysäyttää se [virus].

– Mutta Valko-Venäjällä, se on aivan kun kukaan ei välittäisi. Se on aivan uskomatonta. Kenties yhden tai kahden viikon päästä mekin lopetamme pelaamisen. Ehkä presidenttimme haluaa vain odottaa, ja nähdä miten viruksen kanssa käy.

[readmore from=Koronavirus]

– Kaikki täällä tietävät miten Italian ja Espanjan on käynyt. Se ei näytä hyvältä. Mutta meidän maassamme, ihmiset hallituksen leivissä eivät usko tilannetta yhtä vakavaksi kuin uutiset väittävät.

Hlebin mukaan Valko-Venäjän maajoukkuekin harjoittelee normaalisti. Sen oli määrä kohdata Georgia ensi viikon EM2020-jatkokarsintaottelussa, mutta UEFA päätti siirtää kamppailun myöhemmälle.

– Minä välitän terveydestäni ja perheestäni. Minä itse pidän kaikki fyysiset kanssakäymiset minimissä. On hyvin hankala löytää selitystä valtiomme toimintatavoille. Kaikki muut sarjat ovat suljettu, mutta me emme näe tilanteessa minkäänlaista ongelmaa. Miksi? En osaa sanoa.

Lähde: The Sun