Veikkausliigassa loistanut Petteri Pennanen lähti hakemaan uusia kokemuksia Indonesiaan – kulttuurierot valtavia Eurooppaan verrattuna: ”Yllätyksiä tulee joka päivä”

© Kuva: Juha Tamminen
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Kuopion Palloseuran viime kaudella Veikkausliigan mestariksi kipparoinut Petteri Pennanen siirtyi tammikuussa Indonesian pääsarjaseuraan TIRA Persikaboon. Siirto eksoottiseen seuraan saattoi tulla monelle yllätyksenä, mutta kuopiolainen on aina halunnut päästä pelaamaan Euroopan ulkopuolella.

Kaksi kertaa putkeen Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valitulla Pennasella olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, mutta lopulta suunnaksi valikoitui Aasia.

Eksoottinen Indonesia

– Olen aina halunnut kokea muutakin kuin Euroopan urallani. Nyt siihen tuli hyvä mahdollisuus hyvässä kohtaa uraa, ja täysin futishullussa maassa. Euroopassa keskustelin myös, mutta itseäni kiinnostaneet vaihtoehdot eivät joko onnistuneet, tai olisi pitänyt olla valmis odottamaan pidempään. Se ei ollut vaihtoehto, Pennanen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Pennasen mukaan kulttuurierot Indonesiassa Suomeen ja Eurooppaan verrattuna ovat olleet valtavat. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Joukkueeseen sisään pääsemisessä ei ole ollut mitään ongelmia. Kulttuuriero on varmasti niin suuri, kuin voi vaan olla. Ei ole oikeastaan mitään samaa kuin Suomessa, tai Euroopassa. Kaikki on ollut uutta, hyvässä ja pahassa. Yllätyksiä tulee joka päivä, keskikenttäpelaaja toteaa.

– Pitää vain olla henkisesti valmis siihen, että kaikki on tässä maassa mahdollista. Kyllä niistä on tähän päivään asti ainakin selvitty. Täysin erilaista kaikin puolin, niin elämisen kuin jalkapallonkin suhteen, Pennanen jatkaa.

Fanaattinen futismaa

Pennanen on yksi neljästä joukkueen ulkomaalaisvahvistuksesta. Hänen mukaansa heitä kohtaan odotukset ovat suuret.

– Ulkomaalaisia saa olla joukkueessa kolme, ja yksi Aasian muusta maasta kuin Indonesiasta oleva pelaaja. Meillä on minun lisäkseni kaksi brasilialaista pelaajaa, sekä yksi uzbekistanilainen pelaaja. Kaksi valmentajistamme on Valko-Venäjältä. Kielenä toimii englanti, indonesia, sekä välillä venäjä. Tulkki on mukana harjoituksissa. Valko-Venäläinen päävalmentajamme (Igor Kriushenko) puhuu ihan hyvin englantia. Paikallisista pelaajista osa puhuu jotenkin englantia, brasilialaiset hyvin. Kommunikointi onnistuu ihan kohtuullisesti, Pennanen kertoo.

Kuopiolaisen mukaan joukkueen harjoitusolosuhteet eivät ole aivan eliittiluokkaa. Stadion on kuitenkin iso, ja Indonesiassa jalkapallo on todella iso asia.

– Olemme harjoitelleet pre-seasonin aikana neljällä tai viidellä eri kentällä, joista yksi tai kaksi on ihan hyviä. Kaksi muuta ovat aivan karmeita peltokenttiä. Onneksi viimeiset viikot olemme harjoitelleet noilla hyvillä kentillä. Harjoitusolosuhteet eivät ole mitkään älyttömän hyvät, mutta stadionillemme mahtuu 30 000 ihmistä, ja se on hyvä, Pennanen sanoo.

– Indonesialaiset ovat aivan hullua futiskansaa. Meillä ei kuitenkaan ihan niin paljon ole faneja, kuin monella muulla joukkueella tässä sarjassa. Viime kaudella katsojakeskiarvo taisi olla kuusituhatta. Parhaimmillaan oli tosin stadion täynnä. Sarjassa taitaa olla viisi tai kuusi joukkuetta, joiden keskiarvo on 20 000, tai sitä enemmän, hän jatkaa.

– Todella fanaattisia ihmiset futiksen suhteen täällä ovat, sen huomaa kaikessa. Aika monessa yhteiskuvassa on saanut olla harjoitusten jälkeen, kaupungilla kävellessä tai syömässä ollessa. Hienoa päästä kokemaan tämä, Pennanen toteaa.

Kovat odotukset tulevaa kautta ajatellen

Indonesian pääsarja käynnistyi viikonloppuna. TIRA Persikabon osalta sarja käynnistyy maanantaina kotiottelulla. Viime kaudella joukkue oli sarjataulukon neljänneksi viimeinen, välttäen juuri viimeisenä joukkueena putoamisen. Sarjassa on 18 joukkuetta.

– Mielenkiinnolla odotan sarjakautta. Kaikki on uutta. Kovat odotukset on itseäni kohtaan, vaikka en sarjasta juurikaan tiedä. Aina haluan onnistua totta kai. Kun täällä on rajoitettu määrä ulkomaalaispelaajia, niin meitä kohtaan on isot odotukset. Ulkomaalaiset ovat täällä niitä, jotka tuovat tuloksen seuroille. Se on selvää, että heitä kohtaan on täällä aina kovat odotukset.

Pennasen keskittyminen on tällä hetkellä täysin uuden joukkueen mukana. Tulevaisuudesta hän ei osannut vielä sanoa, mutta myöntää kuitenkin, että paluu KuPS:aan vielä jonain päivänä kiinnostaa.

– Mennään päivä kerrallaan. Ei kannata miettiä tulevaisuutta liikaa, kun asiat voivat muuttua päivässä, ja kaikki on mahdollista. Totta kai oma halu on vielä pelata KuPS:ssa. Se ei ole salaisuus, mutta fokus on nyt täällä. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Pennanen päätti.

Karri Kovanen

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS