Jalkapallosarjojen paluuseen valmistaudutaan ympäri Eurooppaa. Keskiviikko toi vihreää valoa Sveitsistä, kun maan liittoneuvosto päätti, että urheilun pariin voitaisiin palata 8. kesäkuuta alkaen.

B/R Football

@brfootball
OFFICIAL: The Swiss Super League will be allowed to resume on June 8 behind closed doors, provided the COVID-19 outbreak does not worsen in Switzerland.

Tuosta päivämäärästä lähtien Sveitsissäkin olisi siis mahdollista jälleen Superliigaa pelata. Tosin tyhjille katsomoille sielläkin, sillä yli 1 000 katsojan tapahtumat kielletään Sveitsissä elokuun loppuun saakka.

Superliiga itse ei ole paluuaikeista vielä tiedottanut. Jatkosta aiotaan kertoa tiettävästi torstaina.

Täysipainoisiin harjoituksiin saadaan Sveitsissä palata 11. toukokuuta. Sen jälkeenkin pandemiatilanteen kehittymistä aiotaan seurata tarkasti. Lopullinen päätös sarjan jatkamisesta annetaan vasta 27. toukokuuta.

Vaikka Superliigaa päästäisiinkin jatkamaan kesäkuussa, ovat seurojen taloudet yhä koetuksella. Tyhjinä pysyvät katsomot pitävät kassavirran verkkaisena. Kuluja ottelujen järjestämisestä kuitenkin syntyisi. FC Bernin puheenjohtaja Bernhard Burgener totesi, että otteluista syntyisi kuluja noin 300 000 Sveitsin frangia (283 000 euroa), mutta tuloja ei lainkaan.

Edellämainittuun summaan ei ole vielä laskettu tiukoista terveydenvalvontatoimista syntyviä kuluja. Jotkut seurajohtajat ovatkin valmiita mieluummin keskeyttämään kauden. TV-tuloja seurat saisivat kuitenkin varmuudella vain, jos kausi pelattaisiin loppuun.

Nau-lehden toimittaja Christoph Böhlen ehdottaa tilanteeseen innovatiivista ratkaisua. Hänen mukaansa ottelukulut saataisiin kätevästi alas, jos kokonainen ottelukierros – tai kenties koko loppukausi – voitaisiin pelata yhdellä ja samalla stadionilla.

Toimittajan ehdotuksen mukaan ilman faneja katoaa joukkueilta kotietu joka tapauksessa. Edellytyksenä suunnitelmalle olisi kuitenkin tekonurmi, sillä samana viikonloppuna pelattaisiin lyhyessä ajassa monta peliä samalla stadionilla. Sopivaksi pelipaikaksi hän ehdottaa FC Thunin kotistadionia Stockhorn Arenaa.

[readmore from=Koronavirus]

Joukkueiden ohella ylenpalttiselta matkustamiselta välttyisivät myös turvallisuus- ja terveydenhuoltoalan henkilökunta, sekä median edustajat. TV-tekniikka ja koronatestausjärjestelmän tarvitsisi rakentaa vain kerran. Kulut voitaisiin jakaa seurojen kesken tasan, ja LED-valomainostaulut voitaisiin jakaa kunkin seuran omien sponsorien käyttöön.

Vastaavanlaisia ehdotuksia loppukauden pelaamisesta ”keskitetyllä mallilla” on kuultu myös monen muun maan osalta. Ei liene mitenkään tuulesta temmattu ajatus, että kesällä jatkuvia jalkapallosarjoja pelataan keskitettyinä vain yhdelle tai korkeintaan muutamalle stadionille kulujen säästämiseksi.

Sveitsin Superliiga keskeytettiin ensimmäisten joukossa jo helmikuussa, 23 pelatun kierroksen jälkeen. Kierroksia on pelaamatta vielä 13. Sarjakärjessä on St. Gallen tasapisteissä Young Boys Bernin kanssa. FC Basel seuraa viiden pisteen päässä.

Lähteet: Nau ja Blick