Kaiken voittanut Andrés Iniesta avautui dokumentissa: Läheisen kuolema ajoi masennukseen – vanhemmat kertoivat pysäyttävästä hetkestä

© Kuva: Getty Images

Barcelonan ja Espanjan A-maajoukkueen entinen pelintekijä Andrés Iniesta on avautunut vaikeasta aiheesta Rakuten TV:n dokumentissa. Iniesta sairastui masennukseen, joka vei ilon jopa MM-kullasta.

Masennus sai alkunsa, kun Iniestan läheinen ystävä ja Espanyolin kapteeni Daniel Jarque kuoli yllättäen sydänkohtaukseen vain 26-vuotiaana. Moni ehkä muistaakin Iniestan tuulettaneen raivoisasti MM-kullan tuonutta osumaansa vuoden 2010 MM-finaalissa. Iniestan aluspaidassa oli viesti Jarquen muistoa kunnioittaen:

– Dani Jarque on aina kanssamme, Iniestan paidassa luki, kun hän teki finaalin voittomaalin Hollantia vastaan.

Iniestan aluspaita päätyi lopulta aina Espanyolin stadionille näytille. Vaikka Espanja ja Iniesta juhlivat MM-kultaa, eli taiturimainen keskikenttäpelaaja synkkyydessä. Jarque kuoli vuonna 2009, jonka jälkeen Iniestan taivas pimeni.

– Koko kehossa tuntui. Ihan kuin joku voimakas asia olisi lyönyt minut maahan. Olin todella alakuloinen, ymmärrettävästi, koska en voinut hyvin, Iniesta avasi dokumentissa.

Iniestan mukaan masennus vei hänestä voimat.

– Päivät kuluvat ohi ja tajuat, ettet kehity etkä voi hyvin. Et ole oma itsesi. Tuntuu kuin tummat pilvet tulisivat ja kaikki muuttuisi synkäksi.

Iniesta oli tuolloin 25-vuotias. Hänen vanhempansa ymmärsivät, että kaikki ei ole kohdallaan, kun aikuinen mies halusi nukkua vanhempiensa kanssa.

– Huomasin, ettei hän voinut hyvin, kun eräänä yönä hän tuli luoksemme alakertaan ja sanoi ”äiti, voinko nukkua kanssasi?”, Iniestan äiti Maria Lujan kertoi.

– Kaikki ei voi olla hyvin, kun 25-vuotias poikasi tulee keskellä yötä luoksesi ja haluaa nukkua vanhempiensa kanssa. Hän sanoi ”En voi hyvin isä”. Kysyin mikä on hätänä, ja hän vastasi: ”en tiedä, en voi hyvin”, Iniestan isä Jose Antonio jatkoi.

Iniestan isä koki jopa tarpeelliseksi sen, että Andrés lopettaisi jalkapallon. Tähän ei kuitenkaan lopulta päädytty, vaan Iniesta aloitti terapian psykologi Inma Puigin kanssa. Puigin kertomuksen mukaan Iniestan parantumiseen vaikutti paljon hänen läheisensä. Tuolloin Iniestaa Barcelonassa valmentanut Pep Guardiola oli myös tärkeässä roolissa.

– Guardiola sanoi, että hänelle tilanne oli ensimmäinen valmentajana. Muistan, kun hän sanoi ”tärkeintä on nyt Andrés, ihminen ei jalkapalloilija, psykologi Puig muisteli.

Pep Guardiolalla oli tärkeä rooli Iniestan parantumisessa. Kuva: Getty Images.

Guardiola muistutti, ettei jalkapalloilijat ole millään tapaa immuuneja esimerkiksi masennukselle.

– He (pelaajat) ovat ihmisiä ja tämä (masennus) on hyvin inhimillinen asia, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Heidän täytyy tietää silloin, että olemme heitä varten, Guardiola sanaila.

Iniesta jätti Barcelonan kesällä 2018, kun hän siirtyi japanilaiseen Vissel Kobeen. Tällä kaudella Iniesta ehti pelata yhdessä sarjaottelussa ennen koronavirusepidemian leviämistä ja sarjakauden keskeyttämistä.

Siirto Japaniin yllätti monet. Iniesta vihjasi dokumentissa, että välit seurajohdon kanssa eivät olleet ihanteelliset.

– Seurassa olleet ihmiset eivät ikinä uskoneet minun lähtevän. Ihmissuhteissa keskusteleminen on kaikki kaikessa. Jos et keskustele asioista oikeaan aikaan, tulee jossain vaiheessa hetki, jonka jälkeen entiseen ei ole enää paluuta, Iniesta muotoili.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004