Lisää videotarkistuksia luvassa? – Näin jalkapallosääntöjä muokataan ensi kaudelle

© Kuva: Getty Images

Jalkapalloilu on tällä hetkellä jäissä koronaviruspandemian vuoksi, mutta kabineteissa ja etäpalavereissa työskennellään silti. Keväisin on tapana sopia sääntömuutoksista seuraavaa kautta koskien. Niin tehdään tänä keväänäkin, vaikka Covid-19 sotkikin jalkapallokalenterit.

Espanjalaisen Copen toimittaja Isaac Fouto twiittasi siitä, mitkä ovat tärkeimpiä sääntömuutoksia ensi kaudelle. Jalkapallosäännöistä vastaava IFAB on puuttunut useisiin aiheisiin, jotka ovat aiheuttaneet polemiikkia viimeisten kuukausien ja kausien aikana.

Yksi keskeisimmistä muutoksista koskee luonnollisesti videotuomarijärjestelmä VAR:ia. Uusien sääntöpainotusten myötä erotuomareita kehotetaan tarkastamaan tilanteita videonäytöltä useammin itse. Jos pelitilanteet menevät ”harmaalle alueelle”, tai pelaajan ansaitsema varoitus on värisävyltään ”oranssi”, pitää tuomarin käydä tarkistamassa tilanne itse.

Kaudella 2019-2020 on usein voivoteltu sitä, kuinka suuri vastuu kasvottomilla videotuomareilla VAR-huoneissaan on. Nämä ovat tehneet useita erittäin tärkeitä ratkaisuja, ja päätuomari on tyytynyt korvanappiinsa saamaansa viestiin. Tähän on tulossa siis ensi kaudella muutos.

Muista sääntömuutoksista voi lukea tarkemmin Fouton twiitin kommenttiosiossa, jossa on myös graafisiä esityksiä.

Toinen iso muutos koskee paljon puhuttanutta käsivirhesääntöä. Nyt käsivirheen fyysistä rajaa aiotaan tarkentaa. Jatkossa käsivirhe voidaan tuomita, jos pallo osuu pelaajan kainalon alapuolelle. Näin olkapään seudulle osuva pallo ei olisi enää käsivirhe.

Hyökkäävän pelaajan tahattomasta käsivirheestä rangaistusalueella tuomitaan jatkossa rike vain, jos pallo menee suoraan tai hieman käsikosketuksen jälkeen maaliin. Tahallinen käsivirhe on sen sijaan jatkossakin rike aina.

Tällä kaudella maalivahdeille on jaettu varoituksia, jos he karkaavat viivaltaan liian aikaisin rankkarin yhteydessä. Tilanteita on usein tarkasteltu myös videota. Jatkossa tuomarin täytyy ensin huomauttaa maalivahtia kerran ”varastamisesta”, jonka jälkeen pilkku luonnollisesti uusitaan. Jos maalivahti varastaa huomautuksen jälkeenkin, nostetaan maalivahdille varoitus.

Jos maalivahti saa rangaistuspotkukilpailussa varastamisesta ottelun toisen varoituksensa, ei se johda ulosajoon.

Sääntömuutokset tulevat voimaan kauden 2020-2021 alusta. Mikäli jokin kansallinen liitto haluaa ne kuitenkin ottaa voimaan jo tällä kaudella – jos siis pelejä vielä päästään jatkamaan – on sillä siihen oikeus.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004