Nämä asiat veivät Huuhkajat historiallisesti EM-lopputurnaukseen – ”Ei ansaittu yhtään vähemmän tai enemmän”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien entinen luottopeluri ja nykyinen valmentaja Mika Nurmela oli johdattamassa Huuhkajia EM2020-lopputurnaukseen.

Pitkän peliuran tehnyt ja nykyisin Huuhkajien valmennustiimissä vaikuttava Nurmela tietää, mitä se vaatii, että Suomen tasoinen jalkapallomaa pääsee arvoturnaukseen.

– Vaatii sen, että avainpelaajat ovat hyvässä vireessä koko sen ajan, kun karsintoja vedetään. Eli sen kahdeksan kuukautta avainpelaajien pitää olla terveinä ja huippuvireessä. Se vaatii myös lohkon, josta on realistiset mahdollisuudet päästä jatkoon. Se vaatii tasaista hyvää suorittamista läpi karsintojen, Nurmela listaa SuomiFutis-sivustolle.

Syksyllä päättyneissä karsinnoissa Huuhkajat suoritti tasaisesti. Otti voitot niistä, joista ne pitikin ottaa ja raapi loput tarvittavat pisteet pahimmilta kilpakumppaneiltaan.

– Otettiin ne 12 pistettä Armenialta ja Liechtensteinilta, joka oli ehdoton vaatimus. Lisäksi Kreikalta ja Bosnialta se mikä tarvittiin. Italia oli kova, kuten odotettiinkin. Italia vei käytännössä kaikilta maksimipisteet ja se auttoi meitä myös. Armeniassa kun otettiin vierasvoitto, niin ajattelin, että täällä voi joku menettää pisteitä ja niin kävikin. Odotettiin, että tulee ristiin pelaamista ja ne meni meidän kannalta sopivasti, Nurmela toteaa.

Suomen hyvä karsintavire saatiin aikaan loistavasti sujuneessa Nations Leaguessa, jossa Suomi porhalsi lohkoykköseksi.

– Meillä oli Nations Leaguesta saatu hyvä flow päällä ja joukkueen henkinen kapasiteetti oli todella kova. Esimerkiksi Italiassa koetun tappion jälkeen pystyttiin heti vastapalloon voittamaan Armenia vieraissa. Sama juttu Bosnia-tappion jälkeen pystyttiin voittamaan Armenia kotona. Henkinen lujuus on kova tuolla joukkueella.

Huuhkajat teki myös kenttätyönsä sataprosenttisella työmoraalilla jokaisessa ottelussa.

– Ei ole yhtä asiaa, vaan monta asiaa, jotka pitää natsata. Ei käynyt missään välissä niin sanotusti tuuri, ei me sellaista edes tarvittu. Saatiin joka pelissä se mikä ansaittiin. Ei ansaittu yhtään vähemmän tai enemmän pisteitä mitä saatiin ja ne riitti menemään kisoihin. Oltiin selkeästi kahdeksan kuukauden aikana toiseksi paras joukkue, piste. Ei jäänyt mitään selittelyjen varaan. Se oli hyvä periodi, sen se vaatii, Nurmela päättää.

Suomen kaikki EM2020 karsintaottelut nähdään viikonloppuna Viasatin kanavilla ja Viaplayssa.

Kimmo Mäkinen