Belgiassa, Hollannissa ja Ranskassa on julistettu jalkapallokausi päättyneeksi, mutta ympäri Eurooppaa suunnitellaan muuten sarjojen jatkamista mahdollisimman pian. Saksan Bundesliiga saattaisi jatkua jo parin viikon sisällä, ja muutkin Euroopan suurimmat liigat mahdollisesti kesäkuussa.

Jalkapallon pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPro toivoo kannanotossaan, ettei sarjojen jatkamisessa hosuttaisi liikaa. FIFPron pääsihteeri Jonas Baer-Hoffmann puhui aiheesta keskiviikkona Soccerexin järjestämässä videokonferenssissa.

– Pahinta, mitä voisi tapahtua, olisi se, että nopeasti jatkava sarja jouduttaisiin keskeyttämään, koska pelaajille syntyy liian suuri vaara. Se olisi huono esimerkki yhteiskunnalle ja silloin sarja pysyisi suljettuna pidemmän aikaa, Baer-Hoffmann jakaa huolensa.

– Siksi on erittäin tärkeää tehdä yhdessä töitä, kuunnella asiantuntijoiden neuvoja ja jatkaa sarjoja vasta, kun se on varmasti turvallista. Ei kahden tai neljän viikon kuluttua. Meidän täytyy ajatella pidempää aikajännettä.

FIFPron mukaan pelaajia huolestuttaa sekä tartuntariski että ”huonon esimerkin näyttäminen” yhteiskunnalle. Lisäksi suurta osaa pelaajista koskettavat syvästi myös koronaviruskriisin aiheuttamat talousvaikeudet.

– Monet edustamistamme pelaajista saavat kuukaudessa 3 000 – 4 000 euroa. Kun he menettävät kahden kuukauden palkan, se on yhtä tärkeää kuin kenelle tahansa.

FIFPro:n tuoreessa selvityksessä kävi ilmi, että ammattijalkapalloilut kärsivät nyt ahdistuneisuudesta ja masennuksesta kaksin verroin enemmän kuin ennen koronakriisiä. Naispelaajista 22 prosenttia myönsi kyselyssä kärsivänsä masennuksesta. Miespelaajien keskuudessa osuus oli 16 prosenttia.

[readmore from=Koronavirus]

FIFPro:n kyselyyn osallistui 1 602 pelaajaa 16 eri maasta (Australia, Belgia, Botswana, Tanska, Englanti, Suomi, Ranska, Irlanti, Malta, Hollanti, Uusi-Seelanti, Norja, Skotlanti, Etelä-Afrikka, Sveitsi ja USA). Kyselyyn osallistuneista 1 134 oli miespelaajia ja 468 naisia. Kysely toteutettiin ajanjaksolla 22.3.-14.4.

Huolistaan huolimatta Baer-Hoffmann korosti, että pyrkimys pelata sarjakaudet loppuun on ”hyvä päätös”, jos se vain on suinkin mahdollista. Ne ovat sarjojen, seurojen ja pelaajien ”taloudellinen tukipilari” ja lisäävät myös sosiaalista yhtenäisyyttä. Hän muistutti silti myös, että naispelaajille maajoukkuetoiminta tuo suuren osan ansiotuloista.

Lähde: AS