Paljon on kirjoitettu koronaviruspandemian synnyttämästä talouskriisistä myös jalkapallossa. Niin Suomessa kuin ulkomaillakin pelaajat ovat leikanneet palkkojaan joko yhteisymmärryksessä seurojen kanssa, tai niitä on leikattu pelaajien tahtotilasta huolimatta.

Naisjoukkueiden parissa palkkaleikkauksista on uutisoitu vähemmän, ja syykin on looginen. Ansiotaso on niin paljon alhaisempi, ettei leikkauksiin juuri ole varaa.

Jalkapallon pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPro ilmaisikin vajaat pari viikkoa sitten syvän huolensa massatyöttömyyden ja laman uhasta, elleivät osakkeenomistajat, päättäjät, TV-yhtiöt ja sponsorit ryhdy ”erityisiin toimiin suojellakseen naisten jalkapalloilua”. FIFPron mukaan koronaviruspandemia ”uhkaa miltei koko naisten jalkapalloilun olemassaoloa”.

– Tällaisella kriisillä voi olla erittäin dramaattisia vahinkoja alaan, joka on kasvanut erittäin hyvin, mutta on edelleen monin paikoin haavoittuvassa tilassa, FIFPron pääsihteeri Jonas Baer-Hoffmann varoitti Telegraphin mukaan.

– Tällaisessa kriisissä huomio kiinnittyy ensimmäisenä suurimpiin vahinkoihin – eli tässä tapauksessa kaupallisiin vahinkoihin. Siksi suurin osa ihmistä seuraa miesten jalkapalloilun tapahtumia, mutta pitkällä aikavälillä seuraukset voivat kohdistua paljon rankempina naisiin.

Baer-Hoffmannin mukaan palkkaleikkauksia ja muita sopeutustoimia ei ole nähty naisjoukkueiden parissa kovin paljon, koska ”98 prosentilla naispelaajista ei yksinkertaiesti ole siihen varaa”. Leikkaukset toisivat tullessaan valtavan sosiaalisen riskin.

FIFPro-johtajan mielestä naisjoukkueille pitäisi antaa etusija kenttien ja harjoittelupaikkojen käyttöön, kun lupa pelien jatkumiselle annetaan. Muutoin harvatkin ammattilaissarjat voivat olla konkurssin uhan alla.

– Naisten jalkapalloilu tarvitsee erityisiä toimenpiteitä. Jos mitään poikkeusjärjestelyjä ei tehdä, on miltei koko naisfutiksen olemassaolo vaarassa, Baer-Hoffmann pelottelee.

– Kirjallisten sopimusten puute, lyhyet työsopimukset, sairausvakuutusten puute ja olemattomat työntekijän oikeudet ajavat monet naispelaajat suureen vaaraan menettää elantonsa.

[readmore from=Naisfutis]

FIFPron raportissa nostettiin esille naispelaajien kokemat stressihäiriöt. Ne ovat vaikuttaneet monilla merkittävästi esimerkiksi kuukautiskiertoon, ja aiheuttaneet nukkumisvaikeuksia.

FIFPro ehdottaa, että naisten pelit voisivat mahdollisesti käynnistyä miesten sarjoja aiemmin. Siten ne voisivat saada sitä kautta kasvavia sponsorituloja sekä suurempia TV-katsojalukuja.

Tiistaina Readingista tuli Englannissa ensimmäinen Naisten Superliigan joukkue, joka lomautti kaikki pelaajansa. Myös Readingin kaikki valmennusryhmien ja taustajoukkojen jäsenet sekä miesten alle 23-vuotiaiden joukkueen pelaajat on lomautettu. Mestaruussarjassa pelaavan miesten joukkueen pelaajien kanssa on neuvoteltu palkkojen alennuksista, mutta toistaiseksi tähän ei ole suostuttu.