Tadzhikistan, Valko-Venäjä, Nicaragua ja Burundi. Siinä tiettävästi maailman ainoat neljä valtiota, joissa pääsarjafutis on käynnissä edelleen, koronaviruspandemiasta huolimatta.

Näin tehdään, vaikka koronavirusta esiintyy näissäkin maissa, Tadzhikistania lukuun ottamatta. Valko-Venäjällä virukseen on kuollut 16 henkilöä (vahvistettuja tapauksia 1 486), Nicaraguassa 1 (tapauksia 7) ja Burundissa ei vielä yhtään (tapauksia 3). Tilastot on tarkistettu 10. huhtikuuta noin kello 13.

Kaikki pelaajat eivät ole pelaamispäätöksestä mielissään. Uruguaylainen Bernardo Laureiro harjoittaa ammattiaan nicaragualaisessa Diriambassa. Kun Diriamba kaatoi äskettäin Deportivo Ocotalin sarjapelissä 2-0 Laureiron kahdella maalilla, Laureiro twiittasi pelin jälkeen allaolevan otoksen. Kuvassa Diriamban joukkue on joukkuekuvassa selvin turvavälein toisiinsa, maalivahtia lukuun ottamassa suojamaskit kasvoillaan. Kuvatekstiksi Laureiro kirjoitti ytimekkäästi ”Anteeksi.”

FútbolUy

@futbolportaluy
Pese al coronavirus, el uruguayo Bernardo Laureiro sigue jugando al fútbol en Nicaragua. Desde Diriamba contó su experiencia m.uy/uc747872

Nicaraguan ensimmäisestä koronavirustartunnasta oli tiedotettu kaksi päivää aiemmin, 18. maaliskuuta. Maata vuodesta 2007 lähtien hallinnut entinen sissijohtaja Daniel Ortega ei kuitenkaan ole antanut viruksen keskeyttää maan urheiluelämää. 74-vuotias itsevaltainen presidentti ei ole määrännyt karanteeneja tai muita rajoituksia, koulut jatkuvat edelleen, kaupat ovat auki, juhlia järjestetään ja ihmiset viettävät rantalomia.

Laureiron seurajoukkue Diriangen vastusti pelien jatkamista, mutta jäi kannassaan vähemmistöön.

– Joukkueemme päätti olla pelaamatta, mutta hävisimme kymmenen pääsarjajoukkueen äänestyksessä 1-9, Laureiro kertoi uruguaylaiselle El Observador -lehdelle.

Äänestyksen jälkeen Diriangen jatkoi pelejään, mutta antoi pelaajille vapauden päättää itse, jatkaako joukkueessa vai ei. Laureiron mukaan kaksi pelaajaa lopetti pelaamisen, mutta toinen heistä palasi pian takaisin. 28-vuotias Laureiro halusi vetäytyä itsekin kotieristykseen, mutta 4-vuotiaan pojan elättäminen sai mielen muuttumaan.

– Jos joukkue passittaisi minut pihalle kotikaranteenia takia, en saisi työttömyyskorvausta. Ja jos tuloja ei ole, miten ruokkisin poikani, Laureiro kysyy.

Treeneihin ja peleihin Laureiro tulee jo valmiiksi pelikamppeet yllään, suihkussa hän käy kotonaan ja vaatteet menevät suoraan pesukoneeseen.

– Mutta entäs kun pelaamme? Jalkapallo on kontaktilaji. Emme voi suojella itseämme kentällä, hyökkääjä muistuttaa.

Nicaraguan valtalaji on baseball. Sport1 kertoo, että pelikentiltä tartuntariskin takia vetäytynyt 21-vuotias baseball-tähti Robbin Zeledon sai vuoden kilpailukiellon päätöksensä vuoksi. Siksikään jalkapalloilijat eivät uskalla nousta päättäjiä vastaan.

Nicaraguan presidentti Ortega ei ole esiintynyt julkisuudessa sitten maaliskuun 12. päivän.

Valko-Venäjällä epäillään tartuntatilastoja

Omasta voimattomuudestaan koronaviruspäätösten edessä puhui myös valkovenäläisen Vitebskin keskuspuolustaja Julio César.

– Minulla ei ole valinnanvaraa. Jos pitää pelata, niin sitten pelataan, brasilialainen totesi Efelle Sportin mukaan.

– En minä pelkää, mutta on oltava varovainen.

Viime sunnuntaina Vitebsk kohtasi sarjaottelussa Smolevichin. Peli piti pelata Vitebskissä lähellä Venäjän rajaa, mutta se siirrettiin puolueettomalle kentälle. Virallisen selityksen mukaan kentän huonon kunnon sekä lumen takia. Monet kuitenkin uskovat siirron johtuneen siitä, että epävirallisten lähteiden mukaan seudulla on yli tuhat koronavirustartunnan saanutta. Virallinen lukema oli tuolloin koko maan osalta alle 400.

Vitebskin kaduille on maalattu lukemia koronavirukseen kuolleista. Lukuja, jotka ylittävät selvästi hallituksen viralliset numerot.

– Epidemian alkaa huomata Vitebskissä. Ihmiset käyttävät kasvomaskeja ja kaduilla on koko ajan vähemmän väkeä, Julio César kertoo.

Brassipelaaja on tilanteesta huolissaan, mutta tietää, että kotimaassa tilanne on vielä pahempi.

– Brasilia on paljon vaarallisempi kuin Valko-Venäjä. Siellä tapauksia on paljon enemmän.

– Seura on pyytänyt meitä pysyttelemään kotona ja on jakanut meille maskeja. Emme kättele otteluissa, mutta pelaamme ilman maskeja.

”Torikokoukset” ja joukkuetuuletukset peruttu

Afrikan ainoa maa, jossa pääsarja on käynnissä, on itäafrikkalainen Burundi. Myös Burundissa jätetään kättelyt väliin, mutta vielä pelejä ei ole alettu perua. Otteluihin tulevilta katsojilta mitataan ruumiinlämpö stadionin portilla.

Koronavirus on johtanut siihen, ettei tuomareita enää piiritetä torikokouksiin. Toisaalta joukkueita on myös kehotettu välttämään yhteisiä juhlintoja maalien jälkeen.

– Jos viruksen leviämisestä on merkkejä, keskeytämme sarjan, Burundin jalkapalloliiton puheenjohtaja Ndikuriyo Reverien sanoi BBC:lle.

– Samaan aikaan, kun pelaamme, pidämme säännöllistä yhteyttä terveysministeriön kanssa. Emme näe tarpeellisena lopettaa jalkapallotoimintaa, jos maa on muuten samalla mallilla kuin ennenkin.