Jalkapallon siirtomarkkinat ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa paljon.

Viimeistään brasilialaistähti Neymarin 222 miljoonan euron maailmanennätyssiirto vuonna 2017 Barcelonasta Paris Saint-Germainiin mullisti pelaajien markkina-arvoja pysyvästi. Sadan miljoonan euron siirroista huhutaan nykyään joka viikko, ja 40 miljoonaa euroa on suurimmissa sarjoissa normaali hinta kelvolliselle rivien täydentäjälle.

Maailmanlaajuisen koronavirustilanteen odotetaan vaikuttavan siirtomarkkinoihin, mutta vain aika näyttää, missä määrin.

Päätimme Transfermarkt-sivuston avulla tutustua kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen ja sen ajan arvokkaimpiin pelaajiin. Transfermarktin uusimmassa päivityksessä Barcelonan Antoine Griezmann (€120m) on maailman kymmenenneksi arvokkain pelaaja, mutta kymmenen vuotta sitten hän olisi ollut tuolla markkina-arvolla selkeä tilastokärki.

Maailman arvokkaimmat pelaajat vuonna 2010 – TOP 10

10. Franck Ribéry (26), Bayern München & Ranska – €50m

Ranskalaislaituri Ribéry, 36, voitti kaudella 2009-10 Bayernissa Saksan tuplamestaruuden (Bundesliiga ja DFB Pokal). Hän kärsi muutamastakin loukkaantumisesta, mutta pystyi silti pelaamaan 30 ottelua, joissa hän teki yhteensä seitsemän maalia ja syötti 12.

Bayern selvisi kyseisellä kaudella myös Mestarien liigan loppuotteluun, mutta hävisi Internazionalelle 0-2. Ribéry sai välierien ensimmäisessä osassa suoran punaisen kortin taklattuaan Lyonin Lisandro Lópezia vaarallisesti. Pelikiellon myötä Ribéry ei saanut pelata toisessa osassa tai loppuottelussa.

Franck Ribéry on pelannut uudessa seurassaan Fiorentinassa 11 ottelua. Kuva: Getty Images

Bayern teki pannasta valituksen UEFA:lle ja urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen, mutta pelikielto pysyi voimassa.

Kauden jälkeen Ribéry pelasi myös Etelä-Afrikan MM-kisoissa, jotka päättyivät Ranskan osalta katastrofaalisesti lohkovaiheeseen. Neljä vuotta aiemmin Ranska oli hävinnyt finaalissa Italialle, joka jäi niin ikään Etelä-Afrikassa alkulohkoon.

Viime kesänä Ribéry jätti Bayern Münchenin 12 vuoden ja 23 voitetun pokaalin jälkeen ja siirtyi Italian pääsarjaseura Fiorentinaan. Hän aloitti kuluvan kauden vahvasti tehden yhdeksässä ensimmäisessä sarjapelissä yhteensä kaksi maalia ja syöttäen yhtä monta, mutta hän sai lokakuussa kolmen ottelun pelikiellon tönäistyään erotuomaria. Pannansa jälkeen Ribéry ehti pelata vain kahdessa ottelussa, kunnes hän loukkasi nilkkansa, joka jouduttiin leikkaamaan, eikä häntä ole sittemmin nähty tositoimissa.

9. Fernando Torres (26), Liverpool & Espanja – €50m

Espanjalaiskärki Torres, 36, oli kymmenen vuotta sitten yksi maailman pelätyimmistä hyökkääjistä. Hän pelasi kaudella 2009-10 Liverpoolissa 32 ottelua, joissa hän viimeisteli yhteensä 22 maalia ja syötti neljä. Tuo saldo teki hänestä toista kertaa urallaan Liverpoolin tehokkaimman pelaajan.

Kyseisen kauden syyskuussa Torres iski kaksi maalia West Hamin verkkoon ja teki hattutempun Hullia vastaan, minkä ansiosta hänet valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi.

Kauden jälkimmäisellä puoliskolla Torres kärsi polvivaivoista, joiden takia häneltä jäi väliin yli kymmenen sarjapeliä sekä Eurooppa-liigan molemmat välierät hänen entistä seuraansa Atlético Madridia vastaan.

Torres toipui juuri ja juuri pelikuntoon vuoden 2010 MM-kisoja varten, mutta saapui Etelä-Afrikkaan yhä puolikuntoisena. Hän ei pelannut turnauksen aikana kertaakaan täyttä ottelua ja jäi tyystin maaleitta, mutta pääsi silti juhlimaan Espanjan ensimmäistä maailmanmestaruutta. Vuosina 2008 ja 2012 Torres voitti Espanjan paidassa myös EM-kultaa.

Hänen viimeiseksi seurakseen jäi japanilainen Sagan Tosu, johon hän siirtyi Atléticosta kesällä 2018. Torres pelasi ammattilaisuransa viimeisen ottelun viime vuoden elokuussa, kun Sagan Tosu kohtasi hänen entisten maajoukkuetoveriensa David Villan ja Andrés Iniestan edustaman Vissel Koben, joka voitti pelin 6-1.

8. David Villa (28), Barcelona & Espanja – €50m

Espanjan maajoukkueen historian ykköstykki Villa, 38, jätti Valencialle hyvästit kauden 2009-10 päätteeksi. Häntä huhuttiin jo kesällä 2009 lukuisiin suurseuroihin, mutta Villa jäi vielä yhdeksi vuodeksi Mestallalle ja johdatti Valencian La Ligassa kolmanneksi.

Villa pelasi kyseisellä kaudella 45 ottelua, joissa hän teki yhteensä 28 maalia ja syötti kaksi.

Etelä-Afrikan MM-kisoissa Villa pelasi Espanjan ykköshyökkääjänä ja tehtaili viisi osumaa, joilla irtosi turnauksen maalipörssin jaettu kärkisija.

Villa oli jo ennen kisoja tehnyt nelivuotisen sopimukseen Barcelonaan, jossa hän pelasi seurajoukkueuransa menestyksekkäimmät vuodet voittaen kahdeksan eri pokaalia. Barcelonan jälkeen hän edusti Espanjassa vielä Atlético Madridia, kunnes siirtyi ensimmäistä kertaa ulkomaille.

Uransa viimeiset vuodet Villa vietti yhdysvaltalaisessa New York City FC:ssä, australialaisessa Melbourne Cityssä ja japanilaisessa Vissel Kobessa, jossa hän pelasi jäähyväispelinsä tämän vuoden ensimmäisenä päivänä Emperor’s Cupin loppuottelussa Kashima Antlersia vastaan. Villa tuli kentälle viimeiseksi minuutiksi ja Vissel Kobe voitti 2-0.

7. Wayne Rooney (24), Manchester United & Englanti – €55m

Englannin maajoukkueen ja Manchester Unitedin kaikkien aikojen maalintekijä Rooney, 34, oli kaudella 2009-10 hirmuvedossa tehden 44 ottelussa yhteensä 34 maalia ja syöttäen seitsemän.

Chelsea päätti Unitedin kolmen kauden voittoputken Valioliigassa vieden mestaruuspokaalin punapaitojen nenän edestä yhden pisteen turvin, mutta Rooney valittiin sekä pelaajien että kannattajien toimesta kauden parhaaksi pelaajaksi sekä sarjan tähdistökentälliseen.

Rooney sai ennen Etelä-Afrikan MM-kisoja Englannin kymppipaidan maajoukkueluotsi Fabio Capellolta.

Wayne Rooney pyörittää yhä peliä Derbyn keskikentällä. Kuva: Getty Images

Englanti pelasi turnauksen lohkovaiheen tappioitta ja eteni jatkoon, mutta joukkue joutui kannattajien hampaisiin esiinnyttyään alle odotusten. Rooney joutui fanien silmätikuksi, kun hän kritisoi maajoukkueelle buuanneita kannattajia, mutta hän pyysi myöhemmin sanojaan anteeksi.

Rooney jäi MM-kisoissa maaleitta ja Englanti putosi heti ensimmäisellä jatkokierroksella Saksalle maalein 1-4.

Hän pelasi Manchester Unitedissa vielä seitsemän vuotta, kunnes palasi yhdeksi kaudeksi kasvattajaseuraansa Evertoniin, josta hän jatkoi matkaansa Major League Soccerin D.C. Unitediin.

Viime talvena Rooney palasi Englantiin ja siirtyi Mestaruussarjassa pelaavan Derbyn pelaaja-valmentajaksi.

6. Cesc Fàbregas (22), Arsenal & Espanja – €55m

Espanjalaismaestro Fàbregas, 32, pelasi yhden uransa tehokkaimmista kausistaan Arsenalissa kymmenen vuotta sitten.

Arsenal menetti ennen kauden alkua pari tärkeää pelaajaan, kun Emmanuel Adebayor ja Kolo Touré liittyivät Manchester Cityyn, mutta Fàbregas paikkasi varsinkin togolaistykki Adebayorin lähtöä 19 osumallaan ja 20 maalisyötöllään.

Maaliskuussa 2010 hän sai murtuman jalkaansa Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osassa Barcelonaa vastaan, mutta pelasi silti täydet minuutit ja teki toisen joukkueensa maaleista 2-2-tasapelissä.

Arsenal joutui pelaamaan loppukauden ilman espanjalaistähteään ja putosi Mestarien liigasta sekä Valioliigan mestaruustaistosta lopullisesti. Tykkimiehet tuli Englannin pääsarjassa kolmanneksi ja Fàbregas valittiin kauden tähdistökentälliseen.

Etelä-Afrikan MM-kisoissa Fàbregas jäi nokkimisjärjestyksessä Sergio Busquetsin, Xabi Alonson, Xavin ja Andrés Iniestan taakse, mutta pääsi vaihdosta kentälle neljässä ottelussa ja syötti finaalissa Hollantia vastaan ottelun ainoan maalin, josta vastasi Iniesta.

Fàbregas vietti vielä yhden kauden Arsenalissa, kunnes palasi kasvattajaseuraansa Barcelonaan. Vuonna 2014 hän siirtyi takaisin Englantiin, mutta uudeksi seuraksi valikoitui Arsenalin paikalliskilpailija Chelsea. Fàbregas on viime vuoden tammikuusta lähtien edustanut ranskalaista AS Monacoa.

5. Kaká (27), Real Madrid & Brasilia – €60m

Brassitaituri Kaká, 37, siirtyi ennen kauden 2009-10 alkua suuren kohun saattelemana AC Milanista Real Madridiin 67 miljoonalla eurolla. Hänen siirtonsa jäi tosin huomiossa toiseksi, sillä Madrid hankki samana kesänä Cristiano Ronaldon Manchester Unitedista silloisella maailmanennätyssummalla, 94 miljoonalla eurolla.

Kaká pelasi kelvollisen debyyttikauden Real Madridissa, mutta kannattajat odottivat enemmän pelaajalta, joka oli valittu vuonna 2007 maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Hän kärsi Espanjassa loukkaantumisista ja ailahtelevaisuudesta ja hänen markkina-arvonsa lähti syöksylaskuun.

Vuoden 2010 MM-kisoissa Kaká oli Brasilian avauskokoonpanon pelaaja ja alusti turnauksen toisessa ottelussa kaksi maalia Norsunluurannikkoa vastaan. Hän joutui huilaamaan viimeisen lohkopelin pelikiellon takia. Brasilia eteni kisoissa puolivälieriin, mutta joutui tulevan finalistin Hollannin pudottamaksi maalein 1-2.

Kaká palasi Madridissa vietettyjen neljän kauden jälkeen Milaniin, mutta hän ei ollut enää sama pelaaja kuin muutama vuosi sitten. Hän sai vanhan pelinumeronsa takaisin ja hänet valittin Rossonerin varakapteeniksi, mutta hän loukkasi nivelkierukkansa heti ensimmäisessä virallisessa ottelussa ja oli sivussa muutamasta ottelusta. Kaká ilmoitti, ettei nostaisi palkkaa kuntoutumisensa aikana. Tuolloin hänen nettotulonsa olivat neljä miljoonaa euroa vuodessa.

Paluu Italiaan jäi yhden kauden mittaiseksi. Kaká ja Milan purkivat sopimuksensa yhteisymmärryksessä purkuklausuulilla, joka aktivoitui, koska Milan ei päässyt europeleihin. Kaká teki sopimuksen Orlando Cityyn, joka aloitti pelinsä Major League Soccerissa tammikuussa 2015. Heti Milanista lähdettyään hän siirtyi lainalle kasvattajaseuraansa São Pauloon pitääkseen kuntoaan yllä Orlandoa varten.

Kaká ilmoitti uransa päättymisestä joulukuussa 2017 kieltäydyttyään São Paulon ja AC Milanin sopimustarjouksista. Hän pelasi Brasilian A-maajoukkueessa 92 ottelua ja voitti vuoden 2002 maailmanmestaruuden, joskin pelasi kisoissa vain yhdessä ottelussa.

4. Andrés Iniesta (25), Barcelona & Espanja – €60m

Vuosi 2010 oli Espanjan ja Andrés Iniestan, 35, vuosi.

Hän voitti Barcelonan kanssa kaudella 2009-10 La Ligan pelaten sesongin aikana yhteensä 42 ottelua, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan.

Iniestan kausi olisi voinut olla vielä hienompi ilman fyysisiä ja henkisiä vaikeuksia. Elokuussa 2009 hänen hyvä ystävänsä, ammattilaisjalkapalloilija Daniel Jarque menehtyi 26-vuotiaana sydänkohtaukseen. Iniestan oli vaikea keskittyä harjoitteluun, joten hän haki psykologista apua.

Andrés Iniesta ratkaisi vuoden 2010 MM-finaaliin maalillaan, jonka hän omisti Dani Jarquelle. Kuva: Getty Images

Hänen loppukautensa vesittyi lihasvamman takia, ja Iniesta joutui jättämään väliin muun muassa Mestarien liigan välierät, joista tuleva mestari Internaziole eteni historiallisen puolustusvoiton jälkeen jatkoon yhteismaalein 3-2.

Iniesta toipui kuitenkin kuntoon ennen Etelä-Afrikan MM-turnausta, jonka loppuottelussa hän iski uransa tärkeimmän maalin 118. minuutilla Hollantia vastaan. Vuoden 2010 Ballon d’Or -äänestyksessä Iniesta tuli toiseksi jääden joukkuekaverinsa Lionel Messin taakse.

Hän edusti kasvattajaseuraansa Barcelonaa toukokuuhun 2018 saakka, kunnes siirtyi nykyiseen joukkueeseensa, japanilaiseen Vissel Kobeen.

3. Xavi (30), Barcelona & Espanja – €65m

Xavi, 40, nousi viimeistään kaudella 2009-10 mukaan keskusteluun jalkapallon kaikkien aikojen keskikenttäpelaajan tittelistä.

Hän voitti 14 maalisyötöllään La Ligan syöttöpörssin, kun Barcelona vei Espanjan pääsarjan mestaruuden keräten ennätykselliset 99 pistettä.

Xavi oli koko kauden aikana sivussa vain viidestä ottelusta ja lähti loistavassa vireessä Etelä-Afrikan MM-kisoihin, joissa hän pelasi jokaisessa ottelussa Espanjan avauskokoonpanossa tullen koko turnauksen aikana vain kerran vaihtoon. Hänet valittiin kisojen tähdistökentälliseen ja vuoden päätteeksi hänet palkittiin La Ligan parhaana keskikenttäpelaajana toista kertaa putkeen.

Vuosina 2009-2011 Xavi oli joka kerta Ballon d’Or -äänestyksessä kolmas.

Hän edusti kasvattajaseuraansa Barcelonaa lähes 25 vuoden ajan, kunnes siirtyi loppukeväästä 2015 qatarilaiseen Al Saddiin, jonka päävalmentajaksi hän ryhtyi viime vuonna ripustettuaan nappulakengät naulaan.

2. Cristiano Ronaldo (25), Real Madrid & Portugali – €90m

Portugalin nykyinen maajoukkuekapteeni Ronaldo, 35, sai kesällä 2009 unelmasiirtonsa Real Madridiin noustuaan lajin supertähdeksi Manchester Unitedissa.

Real Madrid pulitti Ronaldosta 94 miljoonaa euroa, joka osoittautui ajan lähes pilkkahinnaksi. Portugalilaistähti tehtaili jo debyyttikaudellaan 35 otteluun yhteensä 33 osumaa ja 12 maalisyöttöä.

Ronaldo lähti vuoden 2010 MM-kisoihin Portugalin kapteenina, mutta Os Navegadoresin turnaus tyssäsi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella 0-1-tappioon Espanjaa vastaan.

Hän edusti Real Madridia yhdeksän vuoden ajan ja nousi Los Blancosin kaikkien aikojen maalintekijäksi. Kaikkiaan Ronaldo pelasi Madridissa 438 ottelua, joissa hän teki yhteensä 450 maalia ja syötti 131. Hän voitti Espanjassa muun muassa kaksi La Ligan mestaruutta sekä neljästi Mestarien liigan.

Vuonna 2016 hän johdatti Portugalin sen ensimmäiseen Euroopan-mestaruuteen. Ronaldo joutui jättämään finaalin Ranskaa vastaan dramaattisesti kesken loukkaantumisen takia jo 25. minuutilla, mutta hän ohjeisti kanssapelaajiaan läpi ottelun sivurajan tuntumasta. Hän pääsi lopulta juhlimaan villisti, kun vaihdosta sisään tullut Éder ratkaisi pelin ottelun ainoalla maalilla 109. minuutilla.

Kesällä 2018 Ronaldo siirtyi Italian hallitsevaan mestariin Juventukseen, jossa hän voitti heti ensimmäisellä kaudellaan Serie A:n, Italian supercupin ja sarjan parhaan pelaajan palkinnon.

Ronaldon kaikkien henkilökohtaisten pokaalien listaamiseen menisi ikuisuus, joten mainittakoon niistä vain vaatimattomat viisi Ballon d’Oria. Hän on enää kymmenen osuman päässä Iranin Ali Daeista (109) kaikkien aikojen maajoukkuemaalien tilastossa.

1. Lionel Messi (22), Barcelona & Argentiina – €100m

Argentiinalaistähti Messistä, 32, tuli vuonna 2010 ensimmäinen pelaaja, jonka Transfermarkt on arvioinut vähintään sadan miljoonan euron arvoiseksi. Vielä edeltävänä vuonna sivusto oli arvioinut hänen markkina-arvokseen ”vain” 70 miljoonaa euroa.

Syyskuussa 2009 Barcelona palkitsi Messin uudella jatkosopimuksella, joka nosti hänen ulosostoklausuulinsa 250 miljoonaan euroon.

Lionel Messin kipparoima Argentiina hävisi toissa vuoden MM-kisoissa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella tulevalle mestarille Ranskalle 3-4. Kuva: Getty Images

Kaudella 2009-10 Messi oli kiistatta maailman paras pelaaja. Hän pelasi Barcelonan paidassa 53 ottelua, joissa hän teki yhteensä 47 maalia ja syötti 13. Vaikka Argentiinan arvoturnauskesä päättyi jälleen pettymykseen, valittiin Messi vuonna 2010 Ballon d’Orin voittajaksi. Viime joulukuussa hänet valittiin maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi jo kuudetta kertaa urallaan. Kukaan muu ei ole voittanut Ballon d’Oria yhtä monta kertaa.

Messi on edustanut Barcelonaa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2001 lähtien. Hänen ja katalaaniseuran sopimus päättyy ensi kauden jälkeen, mutta hänellä on diilissään pykälä, jonka mukaan hän saa lähteä Barcelonasta vapaasti minkä tahansa kauden jälkeen, kunhan ilmoittaa siitä seuralle vähintään kuukauden etukäteen.

Seurajoukkueurallaan Messi on voittanut käytännössä kaiken mahdollisen, mutta Argentiinan A-maajoukkueessa hän ei ole vielä pokaaleja nostellut.