Hämmästyttävä kirjapaljastus: Marcelo Bielsa näytti Argentiinassa videokaseteilta tuntemattoman Jari Litmasen taituruutta jo 1990-luvun alkupuolella – ”Olin ällistynyt”

© Kuva: Juha Tamminen

Marcelo Bielsaa on aina pidetty ainutlaatuisena jalkapallopersoonana. Metodeiltaan omintakeinen huippuvalmentaja on lajipiireissä erittäin arvostettu.

Bielsan perusteellisuus ja tarkka silmä yksityiskohdille ovat omaa luokkaansa. Mielenkiintoisesta futishahmosta on nyt julkaistu tuore elämäkerta.

Toimittaja Tim Richin kirjoittamasta The Quality of Madness: A Life of Marcelo Bielsa -teoksesta paljastuu todella yllättävä ja suomalaisittain erittäin kiinnostava seikka. Bielsa näki Suomen kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi nousseen Jari Litmasen kyvyt varhain.

Argentiinalaista Newell’s Old Boysia 1990-luvun alussa menestyksekkäästi valmentanut Bielsa tiesi jo tuolloin Litmasen taidoista. Asiasta kertoo kirjassa Bielsan valmennettavana ollut Cristian Domizzi.

− Eräänä päivänä hän toi meille videokasetteja Jari Litmasesta. Olin ällistynyt, sillä minulla ei ollut hajuakaan, kuka hän oli, Domizzi sanoo ja jatkaa.

− Myöhemmin samaisesta kaverista tuli ilmiö Ajaxissa, mutta kun Bielsa antoi minulle videot, pelasi hän vielä Suomessa eikä kukaan tuntenut häntä.

Videot Litmasesta olivat erityisesti siinä mielessä yllättäviä, että 1990-luvun alussa videomateriaalin määrä pelaajista oli huomattavasti pienempi kuin nykyaikana. Sekin on yllätys, että Argentiinassa valmentavalla luotsilla oli nauhoja Suomessa pelaavasta tuntemattomuudesta.

− En voinut uskoa sitä. Vain Bielsa oli voinut löytää sellaista videomateriaalia, Domizzi ihmettelee kirjassa.

Lähde: The National

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️