Mestarien liigan yllättäjän valmentaja nojaa ”Sodankäynnin taitoon” ja käyttää vertauksia susilaumasta: ”Pelaajat, jotka eivät ole tottuneet kovaan työntekoon, pelottavat minua”

© Kuva: Getty Images

Gian Piero Gasperini on tällä hetkellä yksi maailman kehutuimmista valmentajista. Ex-pelaaja on luotsannut Atalantan Serie A:n pohjalta taistelemaan Italian pääsarjan kärkisijoista.

Atalanta on menestynyt mainiosti myös Mestarien liigassa. Bergamolaisseura eteni ennen koronaviruspandemian puhkeamista Euroopan huippukilpailussa kahdeksan joukkoon pudotettuaan Valencian.

Gasperini avasi valmennusfilosofiaansa brittiläisen The Guardianin laajassa haastattelussa. Gasperini kertoi, että hän käyttää joukkueeseensa useita motivointikeinoja. Piemontelainen paljasti oman suosikkinsa, jota hän kutsuu ”susilaumaksi”.

− Susilaumassa on susia edessä, joitain keskellä ja yksi takana. Edessä olevat voivat määrätä vauhdin. Seuraavana tulevat sudet ovat vahvimpia, ja niiden pitää suojella kaikkia, jos laumaa vastaan hyökätään. Keskellä olevat sudet ovat aina suojattuja.

− Sitten perässä hieman kauempana tulee viisi vahvaa sutta, jotka puolustavat hyökkäyksiä vastaan sieltä, Gasperini jatkoi.

Tällainen valmennusmetodi ei ole aivan tavallinen, mutta Atalantan pelaajiin susivertaukset ovat uponneet kuin häkä.

Gasperinin viesti joukkueelle on selvä.

− Viimeisenä on pomo, joka vahtii, ettei yksikään susi jää ryhmästä. Se pitää kaikki koossa ja on alati valppaana juoksemaan mihin tahansa suojellakseen koko laumaa.

− Viesti on, että johtaja ei johda vain edestä, vaan huolehtii koko joukosta, ja sitä haluan pelaajiltani, Gasperini kertoi.

Gasperini, 62, luottaa valmennuksessaan myös sotafilosofiaan. Yksi innoittajista on kiinalainen Sunzi, sotastrategi, kenraali ja filosofi, jonka uskotaan kirjoittaneen kuuluisan ”Sodankäynnin taidon”.

− ”Puolustaminen tekee sinusta voittamattoman, mutta jos haluat voittaa, sinun pitää hyökätä.” Tämä summaa hyvin sen mielentilan, jonka haluan joukkueellani olevan, Gasperini paljasti.

Gasperini kertoi myös taktisista yksityiskohdista. Hän nimesi esimerkiksi pelaajistaan Papu Gómezin. Gasperinin mielestä Gómez on kehittynyt, kun tämä on omaksunut saamiaan ohjeita.

Gómez on oppinut Gasperinin alaisuudessa hyödyntämään tilaa paremmin. Yksi ohjeista on ollut tarkkailla tuomarin sijoittumista. Tuomari hakee kentällä yleensä tyhjän tilan, jossa hän ei ole pelin tiellä.

Siellä, missä tuomari on, ei ole yleensä vastustajia. Tuomari tarkkailee peliä hyvältä paikalta, joten myös pelaajan kannattaa hyödyntää kyseistä tilaa.

Taktiset elementit ja mielentila ovat olennaisia elementtejä jalkapallopelin voittamisessa.

− Mutta on myös muita tärkeitä asioita. Joukkueelle luotua identiteettiä on aina vahvistettava, Gasperini muistutti.

Taktiset kuviot ja voitontahto menevät hukkaan, jos harjoittelu laiminlyödään.

− On kasvettava ja kehityttävä päivä päivältä. Jos ei kehity, kaikki on turhaa. Ne, jotka pysähtyvät, ovat hävinneet, Gasperini sanoi.

Yksi Atalantan avainpelaajista on ollut sloveenihyökkääjä Josip Iličić. Gasperini kertoi, että joukkueessa alettiin kutsua Iličićiä ”isoäidiksi”, kun tämä oli kaikille niin kiltti.

Iličićin kulmia hiottiin. Häntä kehotettiin treenaamaan kovempaa, muuttamaan mielentilaansa ja olemaan kaikin puolin terävämpi.

Iličić paransi otteitaan ja teki Mestarien liigassa viisi maalia. Nyt hänet tunnetaan joukkueessa ”isoäidin” sijaan ”professorina”.

− Pelaajieni on jouduttava ponnistelemaan harjoituksissa. Sellaiset pelaajat, jotka eivät ole tottuneet kovaan työntekoon, pelottavat minua, Gasperini perusteli.

Nuoret pelaajat ovat olleet Atalantan nousun kulmakiviä. Gasperini treenautti heitä lujaa, ja nuorukaiset ovat siten kehittyneet valmentajan alaisuudessa.

Pelaajat ovat nousseet tärkeisiin rooleihin ja kannatelleet joukkuetta. He ovat sisäistäneet Gasperinin ajattelumallin: Atalanta ei voita tai häviä, se voittaa tai oppii.

− Voitot syntyvät ponnisteluista. Jos et juokse harjoituksissa, et juokse peleissä. Harjoituksissa on toki oltava hauskaakin, koska sitä seuraavat peli-ilme ja pelaamisen taso, Gasperini huomautti.

Omintakeisen valmentajan vaimo Cristina on kertonut, että mies nousee joskus öisinkin herätessään tietokoneelle tekemään muistiinpanoja ja laatimaan suunnitelmia.

Olisi todella sääli, jos Serie A:n ja Mestarien liigan kaudet jäisivät pelaamatta loppuun, sillä Gasperinin joukkue on ollut yksi eurooppalaisen jalkapalloilun ilopillereistä. Tarina kauden 2019−20 susilaumasta ansaitsisi hienomman päätöksen.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.