Palloliitolta isoja päätöksiä kauden 2020 sarjatoiminnasta – tässä tärkeimmät ratkaisut

© Kuva: Juha Tamminen

Koronaviruspandemiatilanteen kohennuttua suomalaisenkin sarjajalkapalloilukauden alku lähenee. Kansallinen liiga ja Kakkonen käynnistyvät 13.6., ja piirisarjat ja junioripelit mahdollisesti jo sitä aiemmin. Ykkönen alkaa 27.6. ja Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Palloliiton hallitus piti torstai-iltana etäkokouksen, jossa se teki keskeisiä päätöksiä kauden 2020 kilpailutoimintaa koskien. Listaamme tässä nyt tehdyistä päätöksistä tärkeimmät.

– Kansallisten jalkapallosarjojen osalta pyritään laatimaan tarpeeksi väljä ottelukalenteri. Näin sarjat saataisiin pelattua loppuun määräpäivään mennessä ja mahdolliset tilanteen vaatimat ottelusiirrot onnistuisivat helpommin.

– Valtakunnallisia sarjoja pelataan kaudella 2020 myös maajoukkuetauoilla. Näin ollen monet seurat joutunevat tulemaan toimeen joillain ottelukierroksilla ilman aikuisten ja juniorien maajoukkuepelaajiaan.

– Kausi venyy pitkäksi, sillä joitain kilpailuja pidennetään pelattavaksi aina 13.12.2020 saakka. Näin kotimainen jalkapallokausi päättyisi vasta puolitoista viikkoa ennen joulua.

– Kilpailun keskeyttämisen varalta otetaan käyttöön ”85 prosentin sääntö”. Jos sarja on pakko keskeyttää, kilpailu katsotaan hyväksytysti loppuun pelatuksi, jos otteluista on tuohon mennessä pelattu yli 85 prosenttia. Veikkausliigaa 85 prosentin sääntö ei koske, sillä sitä varten on laadittu omat säännökset. Niistä tarkemmin jäljempänä.

– Karsinta Veikkausliigan sijalle 11 ja Ykkösen toiseksi sijoittuneen joukkueen osalta voidaan pelata myös yksiosaisena, jos ajanpuute ei mahdollista kaksiosaista otteluparia. Tällöin kotijoukkue arvotaan.

Veikkausliigassa pyritään pelaamaan 27 ottelukierrosta (22 kierroksen runkosarja ja viime kauden tapaan viiden kierroksen Mestaruussarja ja Haastajasarja). Tilannetta aiotaan arvioida elo-syyskuussa. Jos näyttää siltä, että loppusarjoja ei ole mahdollista pelata suunnitellusti, pyritään kilpailu kuitenkin pelaamaan loppuun runkosarjan puitteissa (kaikki joukkueet pelaavat 22 peliä).

Veikkausliigan runkosarjan suunniteltua päätösajankohtaa on mahdollista venyttää myöhempään ajankohtaan, jos loppusarjoista luovutaan. Kilpailun keskeyttäminen runkosarjan ollessa kesken vaatii veikkausliigaseurojen keskuudessa 9/12 -määräenemmistön, eli kolmen neljäsosan seuroista pitäisi keskeytyspäätöstä kannattaa.

– Mikäli Veikkausliigan loppusarjat on päätetty aloittaa, ja kilpailu joudutaan sittenkin keskeyttämään, käytetään europelipaikkojen, putoajan ja karsijan määrittelyssä loppusarjojen viimeisimmän pelatun täyden kierroksen jälkeistä sarjataulukkoa.

– Jos Veikkausliigan runkosarjaa ei saada pelattua loppuun, mikään seuroista ei putoa Ykköseen tai karsi paikastaan Veikkausliigaan kaudelle 2021.

– Loppuun pelatun Veikkausliigan Mestaruussarjan voittaja saa paikan UEFA:n Mestarien liigan karsintaan kaudelle 2021-2022. Sijoille 2 ja 3 sijoittuneet joukkueet pääsevät puolestaan UEFA:n Konferenssiliigaan. Jos Mestaruussarja jää kesken, toimii sen viimeisimmän pelatun täyden kierroksen sarjataulukko lopullisena, ja mitalit ja europelipaikat jaetaan sen mukaan.

– Jos Veikkausliigan runkosarjaakaan ei saada pelattua loppuun, tarkastellaan keskeytyshetkellä pelattua täysien kierrosten mukaista viimeisintä sarjataulukkoa. Runkosarjan jäädessä kesken otettaisiin europaikkojen ratkaisemiseksi käyttöön uusi ”Eurosarja”, joka pelattaisiin vuoden 2021 tammi-maaliskuussa.

Eurosarjaan pääsisi keskeytetyn runkosarjan sarjataulukon mukaisesti kuusi parasta joukkuetta. Sen mukaiset tulevat lähtöpisteiksi Eurosarjaan. Sarja pelattaisiin yksinkertaisena, kolmen parhaan saadessa kolme kotipeliä. Jos Eurosarjan päätteeksi kaksi joukkuetta olisi tasapisteissä sarjan kärjessä, pelattaisiin niiden välillä yksiosainen finaali Mestarien liigan karsintapaikasta puolueettomalla kentällä.

– Jos Veikkausliigan runkosarjaa ei saada pelattua loppuun, mutta Ykkönen pelataan valmiiksi Palloliiton määrittelemin minimiehdon (ns. 85 prosentin sääntö), nousevat Ykkösen kaksi parasta suoraan Veikkausliigaan kaudelle 2021. Tällöin Veikkausliigassa pelaisi kaudella 2021 jopa 14 joukkuetta.

– Jos Eurosarja toteutuu, kaikki kilpailuun osallistuvat kuusi joukkuetta pääsevät Suomen Cupissa 2021 suoraan neljännesvälierävaiheeseen. Muut kuusi veikkausliigajoukkuetta pelaisivat Suomen Cupissa yksinkertaisen alkukarsintalohkon, josta neljännesvälieriin pääsisi neljä parasta.

– Miesten valtakunnallisissa sarjoissa nousut ja putoamiset on huomioitu säännöissä erikseen siltä varalta, että osa sarjoista saadaan pelattua loppuun, mutta osaa ei. Tällä kuitenkin saattaa olla vaikutuksia Veikkausliigan, Miesten Ykkösen ja Miesten Kakkosen joukkuemääriin kaudella 2021. Myös naisten kansallisissa sarjoissa sekä nuorten SM-sarjoissa sääntöjä on muokattu vastaavalla tavalla.

– Jos Ykkönen tai Kakkonen jäävät kesken (ennen 85 prosentin säännön täyttymistä), ei sarjoista nouse mikään joukkue eikä niistä putoa mikään joukkue. Ykkösen joukkuemäärä kaudella 2021 voi eri skenaarioista riippuen olla teoreettisesti 10, 12, 14 tai 15.

Kakkosen kausi 2021 pelataan 17 kierroksen mittaisena. Kunkin lohkon kaikki 12 joukkuetta pelaavat yksinkertaisen sarjan sekä lisäksi kaksinkertaisen sarjan neljän joukkueen paikallislohkoissaan. Nämä lohkot ovat:

Lohko A:
Kultsu, MiPK, Pepo ja Reipas
JäPS, NJS, PK K-U ja PK-35
EPS, Honka Akatemia, Viikingit, Kiffen
Lohko B:
KaaPo, P-Iirot*, PIF, SalPa*
FC Jazz*, HJS Akatemia*, Ilves/2, TPV
Atlantis, FC Espoo, GrIFK, Klubi 04
(Lohko B:n kahdessa minilohkoissa, on lohkojen välillä sisäinen otteluparien vaihto, jossa FC Jazz pelaa HJS Akatemian sijasta P-Iiroja vastaan, ja SalPa pelaa P-Iirojen sijasta HJS
Akatemiaa vastaan. )
Lohko C:
Hercules, Kemi City FC, OLS, RoPS/2
GBK, JBK, Kiisto, VIFK
FC Vaajakoski, JIPPO, JJK, KuFu98

Naisten Suomen Cup pelataan suunnitellusti loppuun. Välierät pelataan 1.8. ja finaali alustavasti 3.10. Välieräparit ovat Åland United – KuPS ja TiPS – PK-35 Vantaa.

Miesten Suomen Cupissa pelataan kolme kierrosta ennen Veikkausliigakauden alkua. Neljännes- ja puolivälierät tulee pelata määrättyinä pelipäivinä, sillä ottelusiirtojen mahdollisuutta ei ole.

– Mikäli joku joukkue ei pysty syystä tai toisesta Suomen Cupin ottelua tuolloin pelaamaan, katsotaan ottelu luovutetuksi. Tämä koskee myös tapausta, jos kyseinen joukkue on asetettu koronakaranteeniin. Tällöin karanteenin katsotaan aiheuttavan ”pelin luovutuksen”, ja vastustaja etenee jatkoon. Jos molemmat joukkueet ovat karanteenissa, ei jatkoon etene kumpikaan.

Suomen Cupin välierät tulee kuitenkin pelata eli finaaliin ei voi päästä luovutusvoitolla. Finaalin alustava pelipäivä on 3.10., mutta se voi vielä muuttua UEFA:n kilpailukalenterin tarkentuessa.

Suomen Regions’ Cup -kausi 2020 on päätetty keskeyttää vaiheessa, jolloin jäljellä oli 16 joukkuetta. Perusteena keskeytykselle on se, että pelipäiviä kilpailulle ei kalenterista kohtuudella löydy. Näin ollen Suomen Cupin pudotuspelivaiheessa olevaa Regions Cupin kahden joukkueen kiintiötä ei käytetä kaudella 2021. 16 joukkueen pudotuspeleihin voi näin ollen päästä joko kymmenen veikkausliigajoukkuetta tai neljä Kakkosen joukkuetta.

– Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on mahdollistanut siirtoikkunoiden uudelleen asettelun koronaviruskriisin ja sen tuoman tauon vuoksi. Kesän 2020 siirtoikkuna on Palloliiton hallituksen päätöksellä avoinna 20.7.-16.8. Pallolitto hakee FIFA:lta siirtoikkunan aukioloaikaan kolmen viikon pidennystä. Mikäli hakemus hyväksytään, sulkeutuu siirtoikkuna 6.9.

–  Pelaajasiirtoja ja määräaikaisia siirtoja koskevat aikarajat muutetaan siirtoikkunan mukaiseksi ja määräaikaiset siirrot voivat jatkua myös 16.11. jälkeen, mikäli joukkueella on vielä virallisia otteluita pelaamatta. Lisäksi vapaa siirtoaika katsotaan alkavaksi vasta pelaajan viimeisen sarjaottelun jälkeen, mikäli sarjan pelaaminen jatkuu 16.11. tai sen jälkeen.

– Alueellisten sarjojen osalta päätettiin, että sarjat tulee pelata loppuun viimeistään 15.11.2020 mennessä.

Kuka on Veikkausliigan mestari pahimmassa skenaariossa?

Mielenkiintoista Palloliiton pitkässä ja huolellisessa tekstissä on, että se ei ota kantaa siihen, jaetaanko Veikkausliigassa mestaruutta, jos runkosarjaa ei saada pelattua loppuun. Keskeytyshetken järjestys vaikuttaisi kyllä Eurosarjan lähtötilanteeseen, mutta olisi kiinnostava tieto, onko olemassa mahdollisuus, ettei Veikkausliigassa 2020 jaeta mestaruutta lainkaan.

Lähde: Palloliiton kotisivuilla oleva tiedote ja sen pdf-liite


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.