Brasilia on muodostunut yhdeksi maailman vaikeimmista koronavirusalueista. Siitä on syytetty laajalti myös oikeistopopulistisen presidentin Jair Bolsonaron välinpitämätöntä asennetta muualla maailmassa nopeasti käyttöön otettuja suosituksia ja rajoitustoimenpiteitä kohtaan.

Brasilia tunnetusti elää ja hengittää jalkapalloa. Vaikka jalkapallosarjat maailmalla seisovatkin, on Bolsonaron toiveena, että Brasiliassa pelataan pian taas.

Brasilian jalkapalloilu keskeytyi useimpien maiden tavoin maaliskuussa. Pelaajien pakkoloma päättyi vappupäivänä, ja tuolloin Bolsonaro ja Brasilian terveysministeriö ilmoittivat maan jalkapalloliitolle, että pääsarja Serie A:n pitäisi jatkua taas toukokuun puolivälissä – eli käytännössä ensi viikolla.

Ongelma on, että jalkapalloyhteisö vastustaa Bolsonaron toivetta.

– Tuntuu lapselliselta puhua sellaisesta nyt. Se osoittaa kunnioituksen puutetta lukuisia kuolemantapauksia ja kärsimystä kohtaan, 63-vuotias huippuvalmentaja, nykyisin Botafogoa ohjeistava Paulo Autuori toteaa.

Autuorin kritiikkiin yhtyy vuoden 1994 maailmanmestari Rai, joka toimii nykyään FC São Paulon johtajana.

– Se päätös on vastuuttomuuden rajoilla, Rai jyrähti.

– Pelaajien pelkoa tartuntariskistä pitäisi kunnioittaa, totesi puolestaan Gremio Porto Alegren valmentaja Renato Gaucho.

Myös tyhjille katsomoille pelaamista pidetään Brasiliassa yleisesti liian riskialttiina. Ainoastaan Etelä-Brasiliassa Porto Alegressa Gremio ja Internacional harjoittelevat taas, mutta São Paulossa ja Rio de Janeirossa on rajoitustoimia jatkettu aluepoliitikkojen toimesta.

Sarjan aloittamista vastustetaan niin jyrkästi, että esimerkiksi Botafogo aikoo ryhtyä lakkoon pistemenetystenkin uhalla.

– Jokainen menettämämme piste merkitsee yhtä pelastettua elämää, Botafogon taustalla vaikuttava Carlos Augusto Montenegro muotoili.

[readmore from=Koronavirus]

Jo aiemmin myös AC Milanista tuttu Alexandre Pato, joka edustaa tätä nykyä FC São Pauloa, kommentoi tilannetta sosiaalisessa mediassa.

– Jalkapallon paluuko? Kaipaan jalkapallon pelaamista, mutta samalla tiedän, kuinka paljon arvostan terveyttäni. Seuraan tätä tilannetta, kun he suunnittelevat jalkapallon paluuta, mutta onko se oikeasti paras vaihtoehto nyt, Pato kysyi.

Brasiliassa koronavirukseen on kuollut vajaat 7 500 ihmistä, seitsemänneksi eniten maailman maista.

Lähde: Welt ja ESPN