Hiljalleen Suomessa palataan niin sanottuun ”uuteen normaaliin”. Hallitus on linjannut, että koronapandemian takia asetettuja rajoituksia aletaan hiljalleen purkamaan. Se tarkoittaa sitä, että myös jalkapallokaudet pääsevät alkamaan.

Kansallinen liiga ilmoitti keskiviikkoaamuna, että kausi 2020 käynnistyy 13. kesäkuuta. Kansallisen liigan seurat päättivät asiasta tiistain kokouksessaan. Kausi päättyy 7.-8. marraskuuta.

Kansallinen liiga pelataan tällä kaudella kaksinkertaisena sarjana. Ylä- ja alaloppusarjat jäävät ohjelmasta pois. Sarja on myös huomioinut sen, että koronatartuntojen takia otteluohjelmaa voidaan joutua muuttamaan lennossa.

– Mikäli joukkueessa todetaan kauden aikana koronatapaus, lähtökohtaisesti kyseisen joukkueen ottelu siirretään tätä varten vapaaksi jätetyille kalenteriviikonlopuille. Tarkemmat ohjeistukset ja pelisäännöt tähän liittyen ovat kuitenkin vielä työn alla ja niissä noudatetaan terveysviranomaisten suosituksia ja linjauksia, kertoi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja Palloliiton nettisivuilla.

Kansallisen liigan otteluissa saatetaan nähdä myös yleisöä, rajoitetusti totta kai.

– Ottelutapahtuman turvallisuus ja vastuullisuus on meille ensiarvoisen tärkeä asia, joiden toteutumiseen teemme tarkat suunnitelmat. Uskomme kuitenkin vahvasti, että liigan käynnistämisen kautta voimme tuoda ihmisille iloa ja merkitystä arkeen samalla toimien vastuullisesti epidemiatilanteen kurissa pitämiseksi, Pihlaja sanoi.

Mitä tekee Veikkausliiga?

Veikkausliiga ei ole vielä tehnyt tarkempia päätöksiä kauden aloittamisen suhteen. Viimeisin tieto on se, että liiga pyritään käynnistämään Kansallisen liigan tavoin kesäkuussa. Avoimia kysymyksiä on kuitenkin vielä paljon.

Veikkausliigan kohdalla ilman yleisöä pelaaminen tuottaisi seuroille käytännössä tappiota. Mutta kauden aloitus voisi olla mahdollista ilman yleisöä, jos seurat voisivat olla varmoja siitä, että elokuussa katsojat pääsisivät jo katsomoihin. Ongelma on vain se, että tällä hetkellä varmuutta on hyvin vähän mistään.

Hallituksen linjauksen mukaisesti kesäkuussa yleisötapahtumissa saa olla enintään 500 henkilö. Kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoi Helsingin Sanomille, että myös urheilutapahtumissa saa olla yleisöä paikalla, mikäli turvallisuus on taattu.

– Tapahtumassa voi olla 1.6. jälkeen läsnä yli 50, mutta alle 500 ihmistä, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Sisä- tai ulkotila täytyy myös olla tarkkaan rajattu. On kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny jonoja esimerkiksi lippuluukulle tai myyntipisteisiin, Kosonen kertoi HS:lle.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoi maanantaina Helsingin Sanomille, ettei 50 hengen rajoituksella Veikkausliigaa voida pelata, mutta alle 500 hengen rajoituksella se voisi olla mahdollista. Marjamaa sanoi HS:lle selvittävänsä tiistaina mahdollisuutta.

Kososen kommentit ja Kansallisen liigan julkaisema kauden aloituksen päivämäärä ovat vahvoja signaaleja siitä, että myös Veikkausliiga kertoo pian suunnitelmastaan aloittaa kausi jo kesäkuussa. Voi hyvin olla, että Veikkausliiga seuraa pitkälti Kansallisen liigan suunnitelmaa. Esimerkiksi ylä- ja alaloppusarjat saattavat jäädä tältä kaudelta pelaamatta. Lisäksi otteluohjelmaan tulleen varmasti jättämään jonkin verran tilaa ottelusiirroille.