Suomalainen jalkapallo sai torstaina erinomaisia uutisia, kun tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) kertoi uusista linjauksista koskien ulkotapahtumien yleisörajoituksia, eli esimerkiksi jalkapallo-otteluita.

Aiemman linjauksen mukaan jalkapallo-otteluihin on ollut mahdollista päästää alle 500 katsojaa. Tuoreen linjauksen mukaan katsomoihin on mahdollista päästää heinäkuusta alkaen yli 500 katsojaa tiukoin ehdoin.

– Ulkotiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa, joissa on käytettävissä useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita, voidaan eriyttämisjärjestelyin sallia yli 500 henkilön yhteisyleisömäärä 1.7. lähtien, Kosonen kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Tämä edellyttää, että tilaisuuteen osallistuva yleisö voidaan sijoittaa omille istumapaikoille tai alueille enintään 500 henkilön erillisiin katsomolohkoihin tai yleisöalueille. Jokaisella katsomolohkolla tai alueella on varmistettava turvallisuus turvaetäisyyksien ja niiden edellyttämän asiakasmäärien rajaamisen sekä hygieniaohjeistuksen avulla kuten 1.6.2020 voimaan tulleissa rajoituksissa. Käytössä olevien katsomolohkojen välille on järjestettävä selkeä suojavyöhyke. Jokaiselle lohkolle tulee olla omat kulkureitit, palvelut (kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat) sekä tapahtumahenkilökunta, Kosonen jatkoi.

Käytännössä jokainen katsomonosa on siis oma katsomonsa, josta ei ole pääsyä muihin katsomonosiin.

Uutinen on erityisen tärkeä varsinkin veikkausliigaseuroille sekä Ykkösen seuroille, joiden otteluissa käy yli 500 katsojaa keskimäärin. Monelle seuralle ottelukohtaiset tulot ovat kriittisessä roolissa budjetin rakentumisessa, joten yli 500 katsojan päästäminen stadionille tuo apua myös taloudellisesta näkökulmasta.

Ykkösessä kausi käynnistyy jo ensi viikolla, joten nykyinen linjaus ei vielä ole käytössä kauden ensimmäisillä kierroksilla. Veikkausliigan osalta linjaus tulee juuri oikeaan aikaan, sillä liigakausi käynnistyy 1. heinäkuuta.

Asia etenee nyt aluehallintovirastoille, joiden tehtävänä on toimeenpanna ohjeistus. Tällä hetkellä yleisörajoitukset ovat poistumassa elokuusta alkaen. Hallitus kertoi, että elokuun jälkeisistä rajoituksista tai niiden purkamisesta linjataan tarkemmin ensi viikolla.

Hanna Kosonen

@KosonenHanna
Tänään on iloinen päivä suomalaiselle tapahtumille. Hallitus päätti neuvotteluissaan tänään, että yli 500 hengen tapahtumia voidaan järjestää 1.7. alkaen erityisjärjestelyin. Tätä päätöstä on odotettu erityisesti urheilutoimijoiden parissa.🤸‍♀️ #urheilu #kulttuuri