Unkari sallii yleisön pääsyn pääsarjaotteluihin – Ruotsissa otettiin tiukka linja

© Kuva: Getty Images

Viikonloppuna moni eurooppalainen jalkapallosarja teki seuraa Saksan Bundesliigalle, ja palasi koronavirustauoltaan. Bundesliigan ohella kuitenkin lähes kaikkialla pelataan ilman yleisöä stadionilla. Tyhjät katsomot odottavat myös muutaman viikon päästä jatkuvissa Espanjan, Englannin ja Italian pääsarjoissa.

Suomessa katsomoihin pääsee kuitenkin jo kesäkuussa yleisöä, kunhan 500 hengen rajoituksessa pysytään. Rajoitus on näillä näkymin voimassa heinäkuun loppuun, mutta suomalaiset seurat ja sarjat hakevat tiettävästi poikkeuslupaa venyttää kiintiötä erityisjärjestelyin. Pelit Kansallisessa Liigassa ja Kakkosessa alkavat jo ensi viikolla, Ykkösessä 27. kesäkuuta ja Veikkausliigassa heinäkuun alussa.

Pientä esimakua tulevasta saatiin jo viikonloppuna Unkarissa, sillä pääsarjan jatkuessa katsomoon päästettiin myös pieni määrä yleisöä. Ottelun Honved-Debrecen virallinen yleisömäärä oli 700, vaikka lukema näyttikin liioitellulta. Sisään päästettiin vain Honvedin kausikortin haltijoita sekä vierasjoukkueen faneja. Peli oli viikonlopun ainoa Budapestissa pelattu ottelu. Tavallisesti vastaavissa otteluissa olisi noin 1 500 – 3 000 katsojaa.

Unkarin hallitus määräsi viime viikolla, että fanien täytyy pitää katsomossa toisiinsa etäisyyttä kolmen tyhjän istuimen verran. Lisäksi heidän täytyy olla koko ajan vähintään puolentoista metrin päässä toisistaan. Unkarin jalkapalloliitto on myös pyytänyt seuroja harkitsemaan maskipakkoa sekä lipun ostajien verkkokauppaa tai muuta rekisteröintiä. Kyse on kuitenkin suosituksesta, ei määräyksestä.

– Olemme odottaneet tätä pitkään. Olemme hyvin iloisia. Toivomme, että tämä on menestys ja että fanit pääsevät jatkossakin peleihin. On tärkeää, että pääsemme otteluun COVID-19:n aikana, eräs Honved-fani kommentoi DW:lle.

– Jalkapallo on kaikkemme. Honved on elämämme, ja rakastamme sitä. Emme seuraa ulkomaisia sarjoja, vaan katsomme vain Unkarin liigaa. Tämä joukkue on sydämemme ja sielumme, toinen fani täydensi.

Pelit jatkuivat Unkarissa jo toisena viikonloppuna, mutta aluksi ilman katsojia. Yleisön rajoitettu sisäänpääsy tekikin faneille todella hyvää, joskaan sääntö tyhjistä istuimista välissä ei mieltä lämmittänyt.

– Minusta se sääntö on täyttä hölynpölyä, tyttöystävänsä kanssa otteluun tullut Karoly totesi.

– Tulemme stadionille käsi kädessä, mutta sisällä meidän täytyy pitää puolentoista metrin etäisyyttä. Ymmärrän, ettei fanien haluta olevan samassa ryhmässä, mutta yksilöiden erottaminen toisistaan ei toimi.

Ongelma ottelussa oli, että juuri ”ei-ääneen kannattajat” kunnioittivat turvavälimääräyksiä, mutta sekä Honvedin että Debrecenin huutosakit ajautuivat yhtenäiseksi ryhmäksi, vaikka stadionkuulutuksilla pyrittiinkin heitä komentelemaan tuon tuosta.

Unkarin ohella tiettävästi myös Serbian pääsarjassa kannattajia päästetään rajoitetusti katsomoon. Tshekin liigan Viktoria Plzen puolestaan järjesti faneilleen drive-in-katsomon. Samanlainen nähdään tänä iltana Tanskassa FC Midtjyllandin kotiottelussa.

Yleisöä ei sen sijaan tulla päästämään katsomoihin Ruotsin Allsvenskanissa, ainakaan kauden alkaessa. Sarja alkaa 14. kesäkuuta täydellä kahdeksan ottelun kierroksella.

Ruotsissa koronavirukseen on kuollut yli 4 400 ihmistä, Unkarissa 527 ja Serbiassa 243. Suomessa virus on vaatinut 320 kuolonuhria.

Lähteet: CNNDW, AS ja Allsvenskanin kotisivut


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.