Ruotsissa nousi taas kohu – jalkapalloväki riskeeraa hölmöilyllään kauden jatkon: ”Pitäisikö Allsvenskanissa pelatakseen suorittaa älykkyystesti?”

© Kuva: Getty Images

Ruotsin Allsvenskanin piti alkaa neljäs huhtikuuta, mutta koronavirus muutti suunnitelmat. Lopulta Ruotsin pääsarja alkoi kesäkuun puolessavälissä ilman yleisöä.

Kautta on nyt pelattu kuusi kierrosta, ja Ruotsin cupissa on seuraavaksi vuorossa loppuottelu Malmö FF:n ja IFK Göteborgin välillä.

Ensimmäiset kierrokset sujuivat länsinaapurissa ongelmitta, mutta sen jälkeen Ruotsissa on alettu lipsua. IK Sirius ja Örebro SK pelasivat pääsarjapelin, jota ennen Örebron pelaajista osa oli voinut pahoin ja oksentanut.

Syyksi kerrottiin lopulta ruokamyrkytys, mutta pelaajien huonovointisuudesta ei informoitu ketään ennen ottelua, vaikka niin olisi kuulunut tehdä. Etenkin nykyisissä, koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa sairaiden pelaajien osallistuminen otteluun oli vastuutonta.

Ruotsin jalkapalloliiton lääkintäkomitean jäsen ja Falkenbergs FF:n lääkäri Sverker Nilsson pöyristyi uutisesta ja kritisoi kovin sanoin Örebron toimintaa Aftonbladetin haastattelussa.

Nilssonin mukaan uudet töppäykset jalkapallopiireissä voisivat johtaa siihen, että Ruotsin terveysvirasto (Folkhälsomyndigheten) laittaisi stopin koko ruotsalaiselle jalkapallokaudelle. Terveysviranomaiset antoivat urheiluväelle paljon luottoa ja vastuuta, kun lupa otteluiden pelaamiseen heltisi.

Nyt Ruotsissa on jälleen hölmöilty pahemman kerran. Mjällby AIF:n ja Malmö FF:n välisen cupin välierän aikana stadionin ulkopuolelle kerääntyi molempien seurojen kannattajia. Malmön fanit juhlivat ottelun jälkeen ja joukkueen pelaajat liittyivät kannattajien mukaan.

Raporttien perusteella paikalle oli kokoontunut runsaasti ihmisiä, vaikka Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sekä terveysvirasto olivat jalkapallokauden jatkuessa huolissaan nimenomaan siitä, että fanit kerääntyisivät yhteen otteluiden takia.

Fanit jopa vetosivat päättäjiin ja pyysivät, ettei heitä aliarvioitaisi, ja että heidät nähtäisiin enemmän seuroja tukevana resurssina kuin uhkana yhteiskunnalle.

Aftonbladetin sivuilla toimittaja Robert Laul kritisoi faneja ankarasti. Jos aiemmin pelättiin Örebron tapauksen jälkeen uutta hölmöilyä, sellainen nähtiin hyvin pian. Laul kysyi kolumnissaan, että ovatko Ruotsin jalkapallossa meneillään ”idiotismikilpailut”.

Ja kun Malmön pelaaja Jonas Knudsen hehkutti Fotbollskanalenille sitä, kuinka finaalipaikasta riemuitseminen fanien kanssa oli upeaa ja kuinka pelaajat heitä ikävöivät, kolumnisti ei voinut enää pidätellä itseään.

− Kauniita sanoja tietysti, mutta samaan aikaan yritys tehdä tyhmyyden maailmanennätys. Jos on tilanteeseen noin kapeakatseinen näkökulma, mietin vain, että pitäisikö Allsvenskanissa pelatakseen suorittaa jonkin sortin älykkyystesti?

Laul jatkoi, että pelaajat, seurapäättäjät ja kannattajat eivät nyt tunnu ymmärtävän sitä, että he riskeeraavat koko jalkapallokauden jatkumisen omalla toiminnallaan. Pelien pysähtyminen olisi valtava takaisku seuroille, joilla on nykytilanteessa jo valmiiksi vaikeaa.