Upporikas PSG-pomo sai vihdoin haluamansa – hintalappuna hurjat 1,3 miljardia euroa

© Kuva: Getty Images

Paris Saint-Germain on vihdoin tehnyt sen. Se pelaa sunnuntaina seurahistorian ensimmäisessä Mestarien liigan loppuottelussa kukistettuaan välierässä RB Leipzigin maalein 3-0.

PSG siirtyi qatarilaisomistukseen vuonna 2011, kun valtiorahoitteinen megayritys Qatar Sports Investments osti sen. Seuran toimitusjohtajaksi nimettiin nyt 46-vuotias yrituksen johtaja Nasser Al-Khelaïfi. Ennen omistajavaihdosta PSG:tä ei oltu nähty Mestarien liigassa kuuteen vuoteen. Al-Khelaïfin aikakauden ensimmäisellä kaudella PSG pelasi Eurooppa-liigaa, mutta sen jälkeen siitä on tullut Mestarien liigan vakiovieras.

Ensimmäisillä neljälla kaudella (keväät 2013-2016) PSG:n taival katkesi aina puolivälierissä. Seuraavilla kolmella kaudella (2017-2019) haaveet kaatuivat jo neljännesvälierävaiheessa, mutta vihdoin nyt, koronavirusvuonna 2020 PSG:n ja Al-Khelaïfin unelma toteutuu, ja PSG nähdään Lissabonissa pelattavassa loppuottelussa.

Halvalla PSG ei ole menestystään saavuttanut. Ranskalaisseura on maksanut uusista pelaajahankinnoista viimeisten yhdeksän vuoden aikana muhkeat 1 304 miljoonaa euroa. Samaan aikaan se on saanut myymistään pelaajista 443 miljoonaa euroa. Ostojen ja myyntien kokonaissaldo on pakkasella siis kaikkiaan 861 miljoonan euron verran.

Kaudella 2011-2012 PSG osti uusia pelaajia 107,1 miljoonalla eurolla. Startti oli räväkkä, sillä saldo jäi heti Al-Khelaïfin ensimmäisellä kaudella pakkaselle noin 98 miljoonaa euroa. Ensimmäisen kauden kallein hankinta oli Javier Pastore, josta PSG maksoi Palermolle 42 miljoonaa euroa.

Kaudella 2012-2013 vauhti vain kiihtyi. Nyt PSG osti pelaajia 151 miljoonalla eurolla ja myi vain alle viidellä miljoonalla. Joukkueen nykyisistä pelaajista ryhmään saapui tuolloin Thiago Silva 42 miljoonalla eurolla ja Marco Verratti 12 miljoonalla. Lucas Mourasta PSG maksoi 40 miljoonaa, Ezequiel Lavezzista 30 miljoonaa ja Zlatan Ibrahimovicista 21 miljoonaa. David Beckham saatiin ilman siirtokorvausta.

Kaudella 2013-2014 PSG:n pelaajaostosten kokonaishinnaksi muodostui 135,9 miljoonaa euroa. Myyntejä oli hieman enemmän, joten nyt pakkaselle mentiin ”vain” noin 113 miljoonan verran. Päähankintoja olivat seurahistorian parhaaksi maalintekijäksi noussut Edinson Cavani (64,5 miljoonaa euroa) sekä eilisessä välierässä avausmaalin puskenut Marquinhos (31,4 miljoonaa euroa).

Kausi 2014-2015 oli poikkeuksellinen, sillä nyt PSG osti vain yhden pelaajan. Tuolloin seuraan saapui vain brassitoppari David Luiz, josta maksettiin 49,5 miljoonaa euroa. Pelaajamyynneistäkin kertyi tosin vain 2,2 miljoonaa euroa, joten jälleen jäätiin vahvasti miinukselle.

Seuraavana vuonna mentiin taas lähemmäs sadan miljoonan rajaa, sillä ostojen ja myyntien erotukseksi muodostui noin 93 miljoonaa euroa. Päähankinta oli tiistain välierän parhaana pelaajana palkittu Ángel Di María, josta PSG maksoi Manchester Unitedille 63 miljoonaa euroa.

Kaudella 2016-2017 PSG teki siihenastisen historiansa arvokkaimman pelaajamyynnin, kun vain kaksi kautta seurassa viettänyt David Luiz myytiin 35 miljoonalla eurolla Chelseaan. Silti kallein hankinta oli jälleen kerran kalliimpi, sillä Julian Draxlerista maksettiin Wolfsburgille 36 miljoonaa euroa. Kaikkiaan PSG maksoi siirtokorvauksen kuudesta pelaajasta, eikä kenestäkään tullut joukkueessa johtavaa pelaajaa. Pakkaselle jäätiin noin 75 miljoonaa euroa.

Kesällä 2017 Al-Khelaïfi sitten räjäytti pankin. PSG maksoi Barcelonalle Neymarin sopimuksessa olleen ulosostohinnan 222 miljoonaa euroa, ja teki brasilialaisesta paitsi joukkueensa uuden keulakuvan, niin myös maailman kalleimman jalkapalloilijan. Maailmanennätys on voimassa edelleen, ja summan voi todeta mullistaneen siirtomarkkinat täysin. Neymarin jättisiirron jälkeen yli 100 miljoonan ennen niin maagisesta rajasta tuli jo jokseenkin arkinen juttu suurseurojen hiekkalaatikolla.

PSG kyllä myikin viisi pelaajaansa (kalleimpana Lucas Mouran 28,4 miljoonalla eurolla), mutta kauden 2017-2018 siirtobalanssi jäi miinukselle vajaat 140 miljoonaa euroa. Neymarin lisäksi hankittiin myös 16 miljoonan euron Yuri Berchiche.

Kun oli alkuun päästy, niin miksi jarrutellakaan. Kauden 2018-2019 jäi miinusmerkkiseksi tasan 113 miljoonaa euroa. Päähankinta Kylian Mbappé (145 miljoonaa euroa) pelasi tosin jo edellisen kauden PSG:ssä lainalla, ja kesällä 2018 vain lankesi maksettavaksi Monacolle sovittu ostovelvoite.

40 miljoonan euron Goncalo Guedesistä tuli PSG:n uusi ennätysmyynti. Samalla summalla puolestaan hankittiin Leandro Paredes Zenitistä. Thilo Kehreristä maksettiin Schalkelle 37 miljoonaa. Lähtijöihin lukeutui myös Al-Khelaïfin ensimmäinen iso hankinta Javier Pastore, joka myytiin AS Romaan 24,7 miljoonalla eurolla.

Sitten, kaudella 2019-2020 tapahtui jotain odottamatonta. Ensimmäistä kertaa Al-Khelaïfin aikakaudella PSG teki siirtomarkkinoilla plusmerkkisen tuloksen. Se myi peräti kahdeksan pelaajaansa, ja hankki vain neljä. Kallein heistä oli 32 miljoonaa euroa maksanut Abdou Diallo. PSG sai myynneistä 10,9 miljoonaa euroa enemmän kuin maksoi uusista pelaajistaan. Toki ostoksia tehtiin nytkin 95 miljoonalla eurolla.

Kauden 2020-2021 siirtobalanssi on jo valmiiksi pakkasella 50 miljoonaa euroa, sillä PSG maksaa tämän kauden lainahyökkääjästään Mauro Icardista kyseisen summan Internazionalelle.

Neymar ja Mbappé kustansivat PSG:lle sellaiset jättisummat, joita moni suurliigojen pikkuseura ei pulita pelaajistaan kahdessa vuosikymmenessäkään. Laatu kuitenkin maksaa. Harvalla olisi pokkaa väittää, että näiden kahden hankinta olisi vikatikki, sillä juuri kaksikko Neymar ja Mbappé ovat syypäitä siihen, että PSG nyt Mestarien liigan finaalissa pelaa. Virhehankintoja PSG on tehnyt vuosien saatossa paljon, mutta ei näiden kahden kohdalla.

En ihmettelisi, jos joku jutun tässä aiheessa pohtisi, kuinka ihmeessä PSG on selvinnyt kaikki nämä vuodet ilman sanktioita Financial Fair Play -säännöstöön liittyen. Kysymys on hyvä, eikä siihen selvää vastausta liene kellään. Kirjanpitoon liittynee erinäistä kikkailua, joista Football Leaks ja Der Spiegel ovat jonkin verran kirjoittaneet. Pelaajia on saatettu kierrättää muiden seurojen kautta tai maksaa osa siirtokorvauksista Qatarin valtiorahoitteisten sponsorisopimusten kautta.

Voi olla, että vielä joskus PSG:n taloudenpidosta saadaan julkisuuteen vielä kattavampia selvityksiä. Sitä ennen saamme jännittää, johtavatko Al-Khelaïfin yhdeksän vuoden aikana tehdyt yli 1,3 miljardin sijoitukset seurahistorian ensimmäisiin Mestarien liigan voittojuhliin.

Siirtosummien lähteenä on käytetty Transfermarkt-sivuston tietoja.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.