Belgian pääsarjassa ensi kaudella ”FC Qatar”? – Urheilutoimenjohtaja tyrmää huhun värikkäin sanankääntein

© Kuva: Getty Images

Qatarille myönnettiin vuoden 2022 MM-isännyys poikkeuksellisen aikaisin, sillä se voitti FIFA:n äänestyksessä isännyyden jo joulukuussa 2010. Vaalista on sittemmin noussut suurta polemiikkia siihen liittyvien vahvojen korruptio- ja lahjontaepäilyjen takia.

Qatar ei lukeudu jalkapallon suurmaihin, vaikka se voittikin alkuvuodesta 2019 täysin sensaatiomaisesti maan historian ensimmäisen Aasian-mestaruuden. MM-kisoihin Qatar ei ole silti selviytynyt koskaan, joten se tekee kotikisoissaan MM-debyyttinsä.

Qatarille annettiin siis isäntävaalin jälkeen lähes 12 vuotta aikaa rakentaa kilpailukykyistä joukkuetta. Vaikka Qatarin pääsarjassa onkin nähty joitain maailmantähtiä Barca-ikoni Xavista ja täksi kaudeksi öljymaahan siirtyneestä Santi Cazorlasta lähtien, ei liigaa silti pidetä kansainvälisessä vertailussa erityisen tasokkaana.

Keskeinen osa Qatarin tasonnostostrategiaa onkin ollut paitsi jo vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä perustettu Aspire Academy, niin myös Qatarin emiraatin Aspire Zone Foundationin välityksellä kesäkuussa 2012 ostama belgialaisseura KAS Eupen. Eupen ei pelannut vielä tuolloin pääsarjatasolla, mutta se tarjosi väylän qatarilaispelaajille saada pelejä Euroopan sarjoissa.

Eupen nousi Belgian pääsarjaan Jupiler Pro Leagueen viisi vuotta sitten ja on onnistunut vuodesta toiseen pitämään kiinni pääsarjapaikastaan. Viimeksi sunnuntaina Eupen haki hyvän tasapelipisteen (1-1) suurseura Anderlechtin kotistadionilta.

Reilun kahdeksan vuoden aikana Eupenin riveissä on ollut kaikkiaan 15 qatarilaispelaajaa, joista tosin vain kaksi sai joukkueessa säännöllistä peliaikaa. Viime vuosina qatarilaisten virta Eupeniin on tyrehtynyt tyystin, sillä tammikuusta 2018 lähtien seuran edustusjoukkueessa ei ole nähty yhtään qatarilaispelaajaa.

Sanomalehti La Dernière Heure esitti kuitenkin viikonloppuna hurjan väitteen, joka toteutuessaan mullistaisi Eupenin pelaajastrategian hetkellisesti täysin. Sen mukaan Qatar suunnittelisi lainaavansa ”valtaosan maajoukkuepelaajistaan” Eupeniin kaudeksi 2021-2022. Näin maajoukkue saisi rutiinia tasokkaasta eurooppalaisesta pääsarjasta ja saisi pelata koko kauden yhdessä lähes harjoitusleirimäisesti. Jokaisen maajoukkuevalmentajan unelma? Tällä hetkellä lähes koko Qatarin maajoukkue pelaa kotimaansa pääsarjassa.

Kauden 2021-2022 päätyttyä pelaajien lainat päättyisivät ja he palaisivat jatkamaan harjoitusleiriään Qatariin. Vuoden 2022 MM-kisat alkavat vasta marraskuussa, joten maajoukkue voisi vetää vielä yli viiden kuukauden valmistautumisleirin. Jota kuinkin kaikki Qatarin pääsarjaseurat ovat enemmän tai vähemmän valtiollisessa omistuksessa, joten lainajärjestelyn onnistuminen ei olisi utopiaa.

Villi huhu Belgian pääsarjassa pelaavasta ”FC Qatarista” ammuttiin kuitenkin nopeasti alas. Eupenin urheilujohtaja Jordi Condom ei sanojaan säästellyt kertoessaan mielipiteitään belgialaislehden julkaisemasta artikkelista. Condomin vastineen julkaisi Grenzecho-lehti.

– Minäkin luin sen artikkelin. Se oli täyttä hölynpölyä!

– Se muistutti minua ihmisistä, jotka ajattelevat yhä, ettei maapallo ole pyöreä. Artikkelin kirjoittaja päästi maailmaan sellaista vailla mitään tietopohjaa. Hän olisi voinut sen sijasta esimerkiksi soittaa etukäteen minulle.

– Olisi suotavaa säilyttää jonkinlainen uskottavuus. Mitä me sitten tekisimme niille pelaajille, joiden sopimus ulottuu vuoteen 2023? Potkisimmeko heidät pihalle, Condom kysäisi.

Täysin tuulesta temmattu ei qatarilaispelaajien tulo ehkä kuitenkaan ole, sillä Grenzechonkin lähteiden mukaan ensi kesänä joukkueeseen liittyisi kolme tai neljä qatarilaispelaajaa.

Se on tiettävästi vielä auki, aikooko Aspire jatkaa myös vuoden 2022 MM-turnauksen jälkeenkin Eupen sijoittaja-omistajana.

Lähde: Transfermarkt

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!