Näkökulma: Stadin derby tarjosi kaikkea sitä, mitä moni luulee näkevänsä vain Valioliigassa

© Kuva: Tuukka Ikkeläjärvi

HIFK ja HJK tarjosivat torstai-iltana oikein unelmien jalkapalloillan. Seitsemän maalia, tunnetta, draamaa, tunnelmaa ja ennen kaikkea ottelutapahtuma, josta puhutaan vielä perjantainakin. Stadin derby näytti, että suomalainen pääsarjaottelu voi nousta kaikessa hienoudessaan ulkomaisten huippuliigojen tasolle.

Enkä tarkoita, että Veikkausliiga olisi hypännyt yhdessä yössä pelillisesti esimerkiksi ensi viikonloppuna käynnistyvän Valioliigan tasolle. Tarkoitan, että suomalainen jalkapallo voi tarjota sellaisia elämyksiä, mitä Valioliigakin tarjoaa. Torstain Stadin derby oli kaikessa uskomattomuudessaan huikea jalkapallonäytös.

Yksi elementti, mikä teki pelistä äärettömän mielenkiintoisen seurattavan, oli pelin äärimmäisen kova intensiteetti ja tempo. Puhtaasti pelillisestä näkökulmasta HIFK:n ja HJK:n välisessä ottelussa peli eli voimakkaasti. Molemmat joukkueet pyrkivät aggressiivisesti eteenpäin. Aina se ei toki ollut välttämättä viisain ratkaisu, mutta katsoja kiitti.

Toisaalta molemmat joukkueet myös pakottivat toisensa toimimaan pallollisena nopeasti. Pallolliseen pelaajaan annettiin nopeasti ja aggressiivisesti painetta, mikä kasvatti pelin tempoa. Ajoittain vauhtia oli ehkä enemmän kuin järkeä, mutta peliä katsoessa saattoi tuntea vauhdin ja vaaran tunteen.

HJK:n olisi pitänyt voittaa ottelu, jos katsotaan puhtaasti dataa. HJK loi maaliodottamaa enemmän kuin HIFK ja käytännössä dominoi peliä varsinkin toisella puoliajalla. HJK voitti toisella puoliajalla maalintekoyritykset käsittämättömästi 17-1 ja vei laukaukset maalia kohti 12-1. Se ei vain riittänyt edes pisteeseen. Jalkapallon uskomattomuus voitti datan. Tunne voitti järjen.

Tietyllä tapaa altavastaajan nousu voittoon teki Stadin derbyn tarinasta entistä kiinnostavamman. Kaiken kukkuraksi voittomaali nähtiin ottelun viimeisellä minuutilla HIFK:n käytännössä ainoasta maalintekotilanteesta. Jos Stadin derby pelattaisiin heti uudestaan, HIFK todennäköisesti häviäisi ottelun. Mutta kun ei pelata.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Upean ottelun kannalta oli sääli, ettei otteluun voitu myydä kuin 2 900 lippua koronarajoitusten takia. Eikä pidä ymmärtää väärin, rajoitukset ovat täysin syystä voimassa. Joka tapauksessa torstaisen Stadin derbyn olisi kruunannut täysi Töölön jalkapallostadion. Se on selvä.

Tunnelma läpi ottelun oli hieno, vaikkakin IFK:n kannattajat olisivat saaneet pysyä katsomon puolella koko ottelun ajan. Tunne otti vallan, mutta pelikenttä pitäisi pyhittää pelaajille.

Varsinkin nyt, kun otetaan huomioon nykyinen koronatilanne. Pelkästään ajatus siitä, että IFK:n pelaajat joutuisivat karanteeniin sen takia, että yhdellä kentälle pelaajia halaamaan juosseella kannattajalla todettaisiin koronavirus, puistattaa. Toivottavasti näin ei käy.

Ensi viikonloppuna toden totta käynnistyy suomalaisten suosikkisarja Englannin Valioliiga. Torstaina Stadin derby osoitti kuitenkin, että suuria tunteita, dramatiikkaa ja erinomaista jalkapalloviihdettä löytyy lähempääkin.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.