Suuri ennakkopaketti Huuhkajien Wales-otteluun: Mistä näet pelin ilmaiseksi, mistä pelataan ja arvioidut avauskokoonpanot

© Kuva: Juha Tamminen

Yhdeksän kuukautta ja 15 päivää. Niin pitkä aika on kulunut Suomen edellisestä miesten A-maaottelusta. En ole varmasti ainoa, jonka mielestä aika tuntuu ikuisuudelta.

Tällaisia taukoja maaotteluista ei ole ollut käytännössä koskaan, mutta syy pitkään odotukseen on tietysti jokaisen tiedossa. Koronaviruspandemia pakotti perumaan niin maaliskuun harjoitusottelut Ranskaa ja Puolaa vastaan kuin myös kesän EM-kisat, niitä edeltäneine treenimatseineen.

Tänään torstaina pitkä vartominen vihdoin päättyy, kun Huuhkajat kohtaa historian toisen Nations League -kauden avauksessaan Walesin. Odotuksen päättyminen on itse asiassa kaksinkertaista, sillä samalla Huuhkajat lentää vuosien tauon jälkeen takaisin kotipesäänsä Helsingin Olympiastadionille. Kansallispyhättö on ollut remontissa vuodesta 2016 lähtien, mutta avattiin elokuussa jälleen käyttöön.

Yksi keskeinen tekijä on kuitenkin poissa: katsojat. UEFA:n määräyksellä ainakin Nations Leaguen syyskuun ottelut pelataan tyhjille katsomoille Covid-19-pandemiasta johtuen. Kannattajaryhmä SMJK ja kaikki muutkin suomalaisen jalkapallon ystävät ovat varmasti odottaneet kiihkeästi Huuhkajien paluuta tositoimiin, mutta nyt jokainen saa tyytyä katsomaan peliä television välityksellä.

Mistä pelataan?

Kuten hyvin tiedetään, onnistui Suomi Nations Leaguen ensimmäisessä painoksessa erinomaisesti. Huuhkajat pelasi samassa lohkossa Unkarin, Kreikan ja Viron kanssa, voitti neljä kuudesta ottelustaan ja nousi lohkovoittajana C-tasolta B-liigaan.

Menestys toi Palloliitolle merkittävät palkintorahat, 2,25 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomi olisi saanut paikan EM-karsintojen playoffeihin, mutta ei lopulta edes tarvinnut sitä lunastettuaan paikan EM-kisoissa varsinaisten karsintojen kautta.

Nousu B-liigaan merkitsee palkintosummien nousua. Jo pelkästä osallistumisesta hyvitetään näillä näkymin 375 000 euroa enemmän. Lohkovoiton arvo on niin ikään yhtä paljon arvokkaampi kuin C-liigassa.

Aivan kuten kaksi vuotta sitten C-liigassakin, lohkoista voi sekä nousta että pudota. Neljän maan lohkosta paras nousee vuodeksi 2022 A-liigaan ja huonoin putoaa C-liigaan. Vastustajat ovat tällä kertaa luonnollisesti pykälää tasokkaampia. Arpa heitti Suomen lohkovastustajiksi Walesin, Irlannin ja Bulgarian.

Jotta urheilullinen panos peleissä olisi mahdollisimman korkea, on Nations League myös pieni osa syksyllä 2021 alkavia Euroopan MM-karsintoja. Merkitys ei ole tosin yhtä suuri kuin EM-karsinnoissa, sillä Nations Leaguesta aukeaa paikka MM-jatkokarsintoihin vain kahdelle maalle.

Kaksi Nations Leaguen rankingin parasta maata, jotka eivät saaneet suoraa paikkaa Qatarissa marras-joulukuussa 2022 pelattaviin MM-kisoihin MM-karsintojen kautta, pääsevät mukaan jatkokarsintaan. Kymmenestä UEFA:n MM-karsintalohkosta lohkovoittajat pääsevät suoraan MM-kisoihin ja kymmenen lohkokakkosta jatkaa jatkokarsinnoissa kahden Nations Leaguesta tulevan joukkueen kanssa. Nämä 12 maata pelaavat kolme neljän maan miniturnausta, joiden voittajille jaetaan loput kolme MM-kisapilettiä.

Tilastoja

Suomen vire vuonna 2019 oli erittäin hyvä, sillä vuoden kymmenestä tosipelistään Huuhkajat voitti kuusi ja hävisi neljä. Viidestä kotipelistä heltisi neljä voittoa, joista jokainen ilman päästettyä maalia. Ainoan kotitappion Suomelle aiheutti Italia maalein 1-2.

Kiinnostava yksityiskohta on, että Suomen edellisestä tasapelistä on aikaa jo 2,5 vuotta. Maaliskuussa 2018 Huuhkajat pelasi 0-0 -tasapelin ystävyysottelussa Makedoniaa vastaan. Kilpailullisessa ottelussa Suomen viimeinen tasapeli on 2-2 -numeroihin päättynyt MM-karsintaottelu Turkkia vastaan lokakuussa 2017.

Huuhkajien tämänvuotinen avausvastustaja Wales pelasi myös kaksi vuotta sitten Nations Leaguen B-tasolla. Tuolloin se tuli kolmen joukkueen lohkossaan toiseksi. Wales voitti kahdesti Irlannin – joka on nytkin samassa lohkossa – sekä hävisi kahdesti tulevalle Huuhkajien EM-kisojen avausvastustajalle Tanskassa. Walesia voi pitää tämän lohkon lievänä ennakkosuosikkina.

Suomen tavoin myös Wales selviytyi suoraan EM-kisoihin viime vuoden EM-karsinnoista lohkonsa kakkosena. Walesin edelle ylsi MM-kisojen finalisti Kroatia, mutta Slovakia ja Unkari pysyivät niukasti takana. Kahdeksasta ottelustaan Wales voitti neljä, hävisi kaksi ja pelasi kahdesti tasan.

Vieraissa Wales ei ollut erityisen vakuuttava, sillä neljästä matkapelistään se sai vain neljä pistettä. Ainoan vierasvoittonsa se haki Azerbaidzhanista.

Ainoana walesilaisena täydet minuutit karsinnoissa pelasi maalivahti Wayne Hennessey. Kaikissa kahdeksassa pelissä pelaamaan pääsivät myös laitapakki Ben Davies, kokenut johtohahmo Gareth Bale sekä nuoret Harry Wilson ja Daniel James. Karsintojen tehokkain pelaaja oli kaksi maalia tehnyt ja kaksi syöttänyt Bale. Myös Kieffer Moore ja nyt sivuun jäänyt Aaron Ramsey tekivät kaksi maalia.

Suomen joukkueen johtohahmo EM-karsinnoissa oli tietysti kymmenen maalia takonut Teemu Pukki. Pukin lisäksi kaikissa kymmenessä ottelussa pelasivat Glen KamaraRobin Lod ja nyt iloisen perhetapahtuman johdosta sivussa oleva Joona ToivioLukas Hradecky sai karsintojen lopussa huilivuoron kisapaikan jo varmistuttua.

Suomen ja Walesin yhteinen historia on erittäin tasainen, sillä maiden 12 kohtaamisesta tuloksena on ollut neljä tasapeliä ja neljä voittoa molemmille. Edelliset tosipelit pelattiin vuonna 2009 MM-karsinnoissa, ja tuolloin Suomi oli molemmissa peleissä parempi. Viimeksi kohdattiin marraskuussa 2013 tasanumeroihin 1-1 päättyneessä harjoituspelissä. Suomen avauskokoonpanosta on nytkin mukana viisi pelaajaa. Ainoan maalin teki loppuhetkillä Riku Riski.

Mistä pelin näkee?

Ottelun välittää yleisölle tuttuun tapaan ViaplayV Sport sekä ilmaiseksi Viafree-suoratoistopalvelu. Mikäli et ole vielä Viaplayta hankkinut, voit tilata sen kätevästi TÄSTÄ.

Lähetys pelistä alkaa kello 21, ja itse ottelu kello 21.45. Studiossa ovat vanhat tutut Ville KlingaMika Kottila ja Pasi Rautiainen. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.

Ennakoidut avauskokoonpanot

Suomi joutuu lähtemään otteluun ilman luottopelaajiaan Jukka Raitalaa, Robin Lodia ja Lassi Lappalaista, sillä matkustusrajoitukset estivät MLS-pelaajien mukaantulon. Kuten aiemmin mainittu, poissa on myös perhesyistä Joona Toivio. Loukkaantumisten vuoksi sivuun jäivät Paulus ArajuuriRasmus Schüller ja Simon Skrabb.

Niinpä avauksessa nähtäneen tiettyjä muutoksia. Etenkin puolustuslinja on suhteellisen iso kysymysmerkki, koska vakioavaajista kolme on sivussa. Jännityksellä kannattaa seurata, tekevätkö Santeri Hostikka tai Ilmari Niskanen A-maajoukkuedebyyttinsä. Niko Hämäläiselle kentälle pääsy merkitsisi ensimmäistä kilpailullista A-maaottelua, mikä samalla lukitsisi hänen edustusoikeutensa Suomen paitaan lopullisesti.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.