Kun jalkapallon pelaaminen jälleen kesäkuussa jatkui muutaman kuukauden koronatauon jälkeen, on kaikkialla maailmassa pyritty noudattamaan mahdollisimman tarkkaa koronaprotokollaa. Siitä huolimatta useissa maissa ei ole pystytty välttymään pelaajien koronatartunnoilta, vaan karanteeniin on joutunut useita tähtipelaajia niin Valioliigassa, Ligue 1:ssä kuin La Ligassakin.

Kenties kaikkein merkittävin ja kummallisin oletettava korkean profiilin koronaprotokollasta poikkeaminen nähtiin tiistai-iltana Englannissa. West Ham oli jo stadionilla valmistautumassa Liigacupin kolmannen kierroksen otteluun Hull Cityä vastaan, kun se sai tiedon kolmen joukkueensa jäsenen Covid-19-tartunnoista. Tartunnan saaneet olivat joukkueen valmentaja David Moyes sekä avauskokoonpanoon nimetyt Issa Diop ja Josh Cullen.

Koko kolmikko poistui seuran tiedotteen mukaan välittömästi stadionilta ja palasi koteihinsa. Ottelu kuitenkin päätettiin pelata, vaikka oletettavasti käytännössä koko West Hamin joukkue oli altistunut tartuntariskille. West Ham voitti pelin 5-1 ja eteni cupin 4. kierrokselle.

– Saimme yllättäen kello 18.20 (toim. huom. 1h 10min ennen pelin alkua) lääkäriltämme ja fysioterapeutiltamme tiedon, että joukkueessa oli kolme positiivisen testinäytteen antanutta: manageri ja kaksi pelaajaa, Moyesia kentän laidalla tuurannut apulaisvalmentaja Alan Irvine selvitti Sky Sportsille.

– Olimme olleet kontaktissa, sillä olimme stadionilla samalla alueella kuin Davidkin. Saavuimme stadionille noin kaksi tuntia ennen pelin alkua.

– Olemme järkyttyneitä uutisista. Meille on tehty niin paljon testejä eikä yksikään ole ollut positiivinen. Olemme noudattaneet protokollaa hyvin tarkasti alusta lähtien, lääkäritiimimme on hyvin tietoinen kaikesta tapahtuneesta ja seuraamme protokollaa nytkin, Irvine jatkoi.

Sky Sports News

@SkySportsNews
"We were shocked by the news"

West Ham assistant Alan Irvine reveals how the Hammers found out about three positive coronavirus tests just an hour before kick off v Hull last night

West Ham tarjosi Hullin joukkueelle koronatestejä vielä aivan ottelun alla, mutta Hull ei tarttunut tarjoukseen. Sky Sportsin mukaan päätös ottelun pelaamisesta tehtiin yhteisymmärryksessä West Hamin ja Hullin lääkäritiimien kesken, niiden keskusteltua aiheesta myös sarjaorganisaatio EFL:n lääketieteellisen osaston edustajien kanssa.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson tiedotti juuri tiistaina uusista koronavirusrajoitteista maan pahentuneesta tautitilanteesta johtuen. Myöskään katsojien palaaminen valioliigaotteluihin ei näytä realistiselta lähiaikoina.

Hull Cityn valmentaja Grant McCann vakuutti, että seura oli tyytyväinen päätökseen pelata ottelu. Hull kuuli koronatartunnoista noin tunti ennen peliä, ja tiedotti asiasta myös pelaajiaan.

[readmore from=Koronavirus]

– Kaikki pelaajamme tiesivät asiasta ennen peliä. He eivät ole tyhmiä. Noudatimme ohjeita tänne saapumisestamme lähtien.

Moyesin, Diopin ja Cullenin on nyt määrä vetäytyä karanteeniin kymmenen päivän ajaksi. Heiltä jää siten väliin sunnuntainen Valioliigan kotipeli Wolvesia vastaan sekä ensi viikon ohjelmistossa oleva liigacupin neljännen kierroksen ottelu.