Suomen naisten A-maajoukkueellakin on ollut erittäin poikkeuksellinen vuosi koronapandemian takia. Helmarit on pelannut tänä vuonna vain kolme harjoitusottelua maaliskuisessa Kyproksen turnauksessa, sillä EM-karsintaotteluita jouduttiin raivaamaan ottelukalenterista pois.

Suomi pelasi viime syksynä neljä EM-karsintaottelua, joista se voitti kolme ja pelasi yhden tasan. Tänään tiistaina edessä on paluu tosipeleihin, kun Helmarit kohtaa Bolt Arenalla huipputärkeässä ottelussa Skotlannin.

Skotlanti on lohkon ykköskorin joukkue, ja se on voittanut kaikki kolme toistaiseksi pelaamaansa peliä. Panokset ovat siis katossa. Samat joukkueet kohtaavat loppuvuoden aikana kahdesti, sillä Skotlanti toimii emäntänä 1. joulukuuta.

Pitkä tauko maaotteluista tekee lähtötilanteesta erikoisen, mutta Helmarit kokoontuivat yhteen jo hyvissä ajoin. Päävalmentaja Anna Signeul toteaa valmistautumisen onnistuneen hyvin.

– Meillä on ollut hyviä päiviä yhdessä. Se on ollut tärkeää meille, koska emme ole nähneet toisiamme puoleen vuoteen. Pelaajat ovat mielestäni todella hyvässä kunnossa, Signeul totesi lehdistötilaisuudessa Palloliiton kotisivujen mukaan.

Skotlanti palasi pelitauolta hieman aiemmin jo perjantaina, jolloin se kaatoi kotonaan Albanian 3-0. Signeul uskoo, että tuon pelin näkemisestä voi olla Suomelle hyötyä.

– Skotlanti on erittäin hyvä joukkue, mutta niin olemme mekin. He ovat juuri pelanneet pelin, ja se saattaa olla heille hyödyksi, mutta mielestäni meidän oli hyvä nähdä heidän pelaavan. Olemme sen avulla vielä valmiimpia heidän kohtaamiseensa.

– Skotlannilta puuttuvat Kim Little ja Jennifer Beattie, mutta he ovat silti yhtenäinen joukkue. Huomasimme heidän olevan nopeita vastahyökkäyksissä ja innokkaita prässäämään pallonmenetysten jälkeen. Me tunnemme Skotlannin melko hyvin.

Signeulille Skotlanti on sikälikin hyvin tuttu, että hän tuli Suomeen juuri Skotlannista. Signeul toimi Skotlannin maajoukkueen päävalmentajana pitkään, vuodet 2005-2017. Juuri hänen johdollaan Skotlanti pääsi vuonna 2017 historiansa ensimmäiseen EM-turnaukseen. Little ja Beattie ovat Skotlannille merkittäviä menetyksiä, sillä heidän myötään kaksi joukkueen neljästä yli sadan maaottelun pelaajasta on poissa. Molemmat edustavat seuratasolla Arsenalia.

Helmarien puolustaja Natalia Kuikka kertoo kaiken näyttäneen treeneissä hyvältä. Peli- ja näyttöhalut ovat kovat.

– Kaikki oli niin innoissaan tänne tulemisesta, että aika helposti ne palaset loksahti kohdalleen. Aika hyvin olemme saaneet joukkueen yhteispelin toimimaan treeneissä. Huomenna nähdään sitten, miten hyvin se oikeasti toimii, Kopparberg/Göteborg FC:ssä pelaava Kuikka kommentoi.

– Varmasti on kova, energinen ja intensiivinen peli tulossa. Viime maaotteluista on seitsemän kuukautta, ja kaikki pelaajat haluavat näyttää, miten he ovat kehittyneet. Halu näyttää, että kuulumme kisoihin, on kova.

Samoilla linjoilla on myös Italiasta täksi kaudeksi Englantiin ja Brightoniin siirtynyt Nora Heroum.

– Ihanaa olla taas Helmareiden kanssa. Kaikki ovat innoissaan, kun saadaan olla vihdoin yhdessä ja pääsemme pelaamaan kovan pelin tiistaina. Treeneissä on näyttänyt hyvältä, me olemme valmiita, Heroum lupasi.

– Muutaman pelaajan tiedän sieltä (Skotlannin joukkueesta). On se todella fyysinen ja suoraviivainen joukkue, jolla on nopeita pelaajia. Tulee olemaan todella tiukka peli.

– Me tiedämme, että tämä on todella tärkeä ottelu. Meillä on aika paljon erilaisia ja erityyppisiä pelaajia. Meillä on hyvä joukkuehenki, pelaamme hyvin yhdessä. Se on vahvuutemme. Meillä on myös nopeutta ja taitoa, 26-vuotias Heroum listasi Suomen vahvuuksiksi.

Englannissa otteluihin ei ole vielä yleisöä päästetty, joten Heroumkin on innoissaan, että Töölössä stadionille pääsee myös rajoitettu määrä katsojia.

– Kyllä se yleisö tuo sellaista lisäboostia ja hyvää fiilistä. Varsinkin juuri kotiyleisön edessä, onhan se aina huikea fiilis. Toivottavasti saadaan hyvä tunnelma stadionille.

[readmore from=Helmarit]

– Pitäkää meteliä, tehdään tämä yhdessä. Toivottavasti hoidetaan homma yhdessä kotiin, Heroum toivoo.

Kunkin karsintalohkon voittaja selviää mukaan vuodelle 2022 siirrettyyn EM-lopputurnaukseen. Lisäksi suora kisapaikka heltiää kolmelle parhaalle lohkokakkoselle. Muut kuusi lohkokakkosta pelaavat playoffeissa viimeisistä kolmesta kisapaikasta ensi huhtikuussa. Lopputurnaus pelataan Englannissa.

Ottelu Suomi-Skotlanti alkaa kello 18.15. Ottelu televisioidaan TV2:lla. Lähetys alkaa kello 18.