Helsingin Jalkapalloklubi haki revanssin Helsingin IFK:sta kauden toisessa Stadin Derbyssä sunnuntai-iltana.

Hyvin varovaisen avausjakson jälkeen HJK onnistui väsyttämään HIFK:n tiukan puolustuksen pelin viimeisen vartin aikana ja latomaan taululle vakuuttavan 3-0-voiton. HJK nousee voiton myötä kolmen pisteen päähän KuPS:sta Veikkausliigan piikkipaikalla.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
🔵⚪️ FT: HJK vs HIFK 3-0

73' Väyrynen 1-0
79' Hasani 2-0 rp
85' Riski Ro 3-0

#HJK #Helsinki #Veikkausliiga #OnVainYksiKlubi #hjkhelsinki #StadinDerby

Maltillinen avausjakso

Ottelu käynnistyi hyvin tasaisesti. Kumpikin osapuoli sai nauttia osansa pallosta pelin avausvitosen aikana. Kun Stadin Kingien soihduista syntynyt pöly HIFK-maalin suulla alkoi hälvetä, otti HJK kuitenkin pelin hiljalleen haltuunsa.

Sinivalkopaidat sahasivat palloa edes takaisin HIFK-alueen edustalla. Tilaa murtaville syötöille ei kuitenkaan löytynyt helpolla. Ensimmäinen maalipaikka avautui Rasmus Schüllerille, jonka volley rangaistusalueen reunalta lensi taivaan tuuliin.

HIFK antoi myös muutaman osoituksen vaarallisuudesta ensimmäisen vartin aikana. Pitkien hyökkäysten kautta tulosta ei kuitenkaan syntynyt kentän kummassakaan päässä. Kummankin joukkueen alakerta pelasi maltilla ja tukki syöttövälit aikaisessa vaiheessa. Riskejä ei haluttu ottaa.

Ensimmäiset elonmerkit

26 minuutin kohdalla HJK:n paine oli lähellä tuottaa tulosta. Kolmas peräkkäinen kulmapotku pomppi Schüllerille, jonka laukaus takatolpalta ei kuitenkaan ohittanut Arnold Origia. HIFK-vahti torjui pallon jälleen kulmaksi, jonka punapaidat saivat kuitenkin purettua tiehensä.

Kymmentä minuuttia myöhemmin Daniel O’Shaughnessy pääsi kiinni HJK:n kulmapotkuun, mutta hänen vasemman jalan laukauksensa viuhui paineen alla ohi maalin. Klubi piti enemmän palloa, mutta HIFK:n kollektiivinen puolustuspelaaminen osoittautui kerta toisensa jälkeen vahvemmaksi. Todelliset maalipaikat syntyivät vain erikoistilanteista.

Juuri ennen puoliaikavihellystä sai HJK pallon viimein maaliin. Miro Tenho nousi HIFK:n boksissa korkeimmalle ja puski Lucas Lingmanin antaman vapaapotkun sisään. Erotuomari oli kuitenkin viheltänyt hetkeä ennen pilliin Ferhan Hasanin rikkeen vuoksi, eikä maalia hyväksytty.

HJK:lle avautui vielä yksi maalipaikka ennen taukovihellystä. Nikolai Alho nousi vastahyökkäyksen mukana oikeaa laitaa pitkin boksiin, mutta hänen keskityksensä maalin suulle ei aivan tavoittanut Roope Riskiä. Pelaajat tepastelivat tunneliin maalittomassa tasatilanteessa.

Aika ottaa riskejä?

”Toinen puoliaika ei ainakaan tylsempi voi olla”, kantautui puoliajalla viesti katsojien maskien alta. HJK ja HIFK pitivät kumpikin niin visusti kiinni pelisuunnitelmastaan, ettei avausjakson esitys juurikaan lämmittänyt palelevia kannattajia.

Toinen jakso alkoi kuitenkin samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin. HJK piti palloa ja HIFK piti malttinsa. Sinivalkoisten hyökkäyspelistä puuttui luovuutta ja rohkeutta.

Vasta noin tunnin kohdalla alkoi tapahtua. Ottelun ensimmäinen varoitus vilahti Vitinholle, joka tulistui HJK:n pelaajille viheltämättä jääneestä tuuppauksesta. Tunteet alkoivat viimein nousta pintaan ja peli rakoilla. HJK laukoi muutamaan otteeseen kauempaa, mutta Origi torjui.

68. minuutilla Moshtagh Yaghoubi näki myös keltaista. Keskikenttäpelaaja rappasi David Brownea ja pysäytti HJK:n lupaavan vastahyökkäyksen rangaistusalueen reunalla. Punapaitojen onneksi Atomu Tanakan laukaus vapaapotkusta suuntautui päin muuria. Tanaka otettiin hetkeä myöhemmin vaihtoon, kun Toni Koskela halusi lisätä fyysisyyttä boksiin Tim Väyrysen muodossa.

Tim tulenkantajana

Koskelan vaihto tuotti saman tien tulosta, kun Väyrynen vei HJK:n johtoon oltuaan kentällä vain kaksi minuuttia.

73. minuutin kohdalla Browne keskitti pallon vasemmalta boksiin. Pallo suuntautui kuitenkin kohti HIFK-maalia, mikä pakotti Origin torjuntatöihin. HIFK-vahti työnsi pallon pois maalilta, mutta suoraan takatolpalle juosseen Väyrysen jalkoihin. HJK-kärki ei avopaikkaa hassannut, vaan puski pystypuista kimmonneen pallon helposti sisään. 1-0.

Hetkeä myöhemmin Väyrysen vaikutus nähtiin jälleen, kun hänen laukauksensa Brownen matalasta keskityksestä osui suoraan HIFK-kapteeni Jani Bäckmania käteen. Pallo vietiin pilkulle, kun peliä oli takana 79 minuuttia. Hasani otti rangaistuspotkusta vastuun ja upotti sen vasempaan alakulmaan. 2-0.

HIFK:n passiivinen puolustuspelaaminen repesi liitoksistaan, kun HJK pääsi maalin makuun. Viisi minuuttia ennen päätösvihellystä Klubipäädyn edessä tapahtui jälleen, kun Roope Riski painoi pallon maaliverkon perukoille. Peli oli selvä ja HJK:n voitto varmistettu. 3-0.