Neljän suomalaisen seura nousi Damallsvenskaniin – Anne Mäkinen katsoo jo kauas tulevaisuuteen

© Kuva: Juha Tamminen

Neljä suomalaisnaista pääsi lauantaina juhlimaan nousua Damallsvenskaniin kaudelle 2021. 50-vuotias AIK:n naisjoukkue voitti kotikentällään Bollstanasin 5-1 ja varmisti paluun pääsarjaan neljän vuoden poissaolon jälkeen.

AIK:ssa pelaa kolme suomalaista, joista kaksi pelasi lauantaina täydet minuutit. Joukkueen maalia vartioi 21-vuotias Milla-Maj Majasaari, joka kutsuttiin lauantaina täydennyspelaajana Helmarien matkaan tiistaista Skotlanti-ottelua varten Paula Myllyojan jäätyä koronatartunnan vuoksi pois.

Laitapuolustuksessa pelasi puolestaan 23-vuotias Emma Santamäki, joka teki ottelussa myös hienon maalinkin – kauden ensimmäisensä. Monipuolinen Santamäki ampui upealla kaukolaukauksella joukkueelleen ratkaisevan tuntuisen 3-1-maalin.

– Ja niin se on selvää. Voin olla vain ylpeä tästä joukkueesta! AIK suurin, paras, kaunein, twiittasi tukholmalaisseuran suomalainen urheilujohtaja Anne Mäkinen nousun ratkettua.

AIK:n kokoonpanosta puuttui lauantaina joukkueen kolmas suomalaispelaaja, hyökkääjä Jenny Danielsson, joka oli jo matkustanut Helmarien harjoitusvahvuuteen.

44-vuotias Anne Mäkinen palkattiin joukkueen urheilujohtajaksi viime talvena ja heti ensimmäinen kausi oli menestys, koronapandemiasta riippumatta. Kolmantena naisena Suomen jalkapalloiluun Hall of Fameen valittu Mäkinen pelasi urallaan 118 A-maaottelua ja oli tuttu AIK:lle jo entuudestaan, sillä hän edusti seuraa vuosina 2008-2009. AIK jäi Mäkisen pelaajauran viimeiseksi seuraksi.

Mäkinen myöntää kauden olleen vaikea, mutta on joukkueestaan erittäin ylpeä.

– Pandemia kaikkine vaikutuksineen teki vuodesta poikkeuksellisen. Emme ole vielä tehneet syväanalyysiä, mutta joukkue keskittyi jokaiseen otteluun vaikuttavalla tavalla. Joukkueen yhtenäisyys ja valmennusjohdon uskomattoman kova työ ovat minulle ylpeyden aiheita, Mäkinen sanoi Expressenin haastattelussa.

AIK:n kolmesta suomalaisesta Majasaari ja Danielsson siirtyivät joukkueeseen viime joulukuussa ja Santamäki kesken kaiken elokuussa. Mäkinen kehuikin hankintojen onnistumista.

– Koko joukkue onnistui, mutta löysimme myös pelaajia erilaisiin rooleihin tarpeidemme mukaan. Kaikki pelaajat pelasivat todella korkealla tasolla, mutta on mukavaa, että yli puolet pelaajista ovat omia kasvattejamme. Se yhdistelmä tuntuu menestysreseptiltä.

Muun muassa Jenny Danielssonilla on jo sopimus ensi kaudesta, mutta monien muiden kanssa jatkosta täytyy neuvotella. Anne Mäkinen uskoo, että ensi kaudeksi hankitaan 5-6 uutta vahvistusta. Tavoitteita suomalainen urheilujohtaja haluaa katsastella pidemmällä aikavälillä.

– Ensi kaudella ehdottomasti tärkeintä on säilyä sarjassa. Haluamme rakentaa joukkuetta pitkällä tähtäimellä ja yrittää olla viiden vuoden päästä kolmen parhaan tuntumassa.

– Minusta me tarvitsemme perspektiiviä ja kärsivällisyyttä. Vahva rakennustyö ottaa aikaa, eikä se minun kokemukseni perusteella synny yhdessä tai kahdessa vuodessa. Meillä on ollut vuosien varrella joitain pilvilinnoja, ja niiden varaan emme halua rakentaa.

Mäkisen oma sopimus kattaa vielä kaksi vuotta, mutta hän on valmis olemaan seurassa pidempäänkin.

– Toivon voivani olla mukana tällä matkalla. Koen olevani tavallaan visionääri tai sellainen, joka haluaa jotain. Olen ollut mukana niin pitkään ja tiedän, missä olimme 90-luvun alussa. Siitä tähän päivään on valtavan suuri ero. Viime vuosina asioita on tapahtunut todella nopeasti, ja matkanteko on ollut hauskaa, Mäkinen myhäilee.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.