MLS:n runkosarja paketissa – Robin Lod järjesteli maaleja, Jukka Raitala sivussa

© Kuva: Getty Images

MLS:n runkosarjan viimeinen kierros pelattiin sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa. Kaikki sarjan kolme suomalaispelaajien edustamaa joukkuetta selvittivät tiensä 18 joukkueen pudotuspeleihin. Sarjassa on kaikkiaan 26 joukkuetta.

Suomalaisista parhaiten esillä oli Robin Lod, joka oli rakentelemassa kaikkia joukkueensa Minnesota Unitedin kolmea maalia, kun United kukisti kotikentällään FC Dallasin 3-0. MLS:ssä maaleihin voidaan merkitä kaksi maalisyöttäjää. Lodin syötöistä yksi oli ykkössyöttö ja kaksi niin sanottuja kakkossyöttöjä. Kevin Molino teki kaksi maalia ja syötti yhden, ja Emanuel Reynoso teki yhden ja syötti kaksi maalia.

Minnesota Unitedille voitto merkitsi kotietua yksiosaisissa MLS:n playoffeissa. Se saa playoffien ensimmäisellä kierroksella vastaansa Colorado Rapidsin.

Jukka Raitalan ja Lassi Lappalaisen Montreal Impact otti runkosarjan päätöskierroksella elintärkeän 2-3-vierasvoiton DC Unitedista ja tarrasi siten kiinni playoff-paikkaan. Lappalainen toipuu koko loppuvuoden ajan olkapääleikkauksesta eikä enää tällä kaudella pelaa, mutta tästä ottelusta oli sivussa myös joukkueensa kapteeni Jukka Raitala. Impact oli pelissä kaksi kertaa tappiolla, mutta nousi lopussa rinnalle ja ohi.

Impact kohtaa playoffien esikarsintakierroksella 20. marraskuuta vieraskentällä New England Revolutionin.

Alexander Ring pelasi täydet minuutit, kun hänen kipparoimansa New York City FC voitti vieraissa Chicago Firen 4-3. Ottelu oli 3-3 jo ensimmäisen puoliajan jälkeen. Toisen puoliajan ratkaisuosuma jätti Chicagon playoffien ulkopuolelle. New York City FC kohtaa pudotuspelien avauskierroksella vieraissa Orlando Cityn.

MLS:n pudotuspelit alkavat vasta marraskuun maaotteluiden jälkeen, joten aiemmista syyskuukausista poiketen edessä on nyt pieni maaottelutauko. Siitä huolimatta maajoukkuepelaajat voinevat joutua sivuun, mikäli karanteenimääräyksiin ei tule muutoksia.

Robin Lod totesi Star Tribunelle toivovansa, ettei hän missaisi MLS Cupin playoff-otteluita, mutta toive lienee turha, jos määräys yhdeksän päivän koronakaranteenista Euroopasta paluun jälkeen pysyy voimassa. Sekä Lod että Raitala puhuivat haastatteluissa siitä, kuinka tärkeää heille Suomen maajoukkueen edustaminen on.

– Minulle on hyvin suuri ylpeyden aihe edustaa maatani. Rakastan sitä, etenkin kun EM-kisat ovat edessä ensi vuonna. Ennen sitä meillä ei ole montaa maajoukkueleiriä, Lod sanoi lehdelle.

– Joten jos minulla on mahdollisuus, menen näyttämään naamaani maajoukkueelle. Tilanne on vaikea, sillä totta kai haluan olla sekä täällä että siellä.

Lod on yhdeksällä maalillaan yhdessä Kevin Molinon kanssa Minnesota Unitedin kauden paras maalintekijä. Sunnuntaina hän pelasi uudessa roolissa kärkimiehenä loukkaantuneiden Kei Kamaran ja Aaron Schoenfeldin poissaollessa. Maaliensa lisäksi Lod on kirjauttanut tilastoihinsa tällä kaudella kuusi maalisyöttöä.

32-vuotias Jukka Raitala pelaa Montreal Impactissa kolmatta kauttaan ja kipparoi Thierry Henryn valmentamaa miehistöä. Raitalalla ei ole sopimusta ensi kaudesta, joten on mahdollista, että Impactin seuraava ottelu jäisi puolustajan MLS-uran viimeiseksi. Jos marraskuun maaotteluedustus ja sitä seuraava karanteeni estää pelaamisen seuraavassa ottelussa, voi Raitalan sarjakausi olla pahimmillaan jo ohi. Toki Impact pelaa joulukuussa myös CONCACAF:in Mestarien liigaa.

– En pysty kuvittelemaan, että kieltäytyisin maajoukkuekutsusta, 52 A-maaottelua pelannut Raitala sanoi Montreal Gazettelle ennen sunnuntain ottelua.

– Toivottavasti pelaamme playoffeja maajoukkuekomennuksen jälkeen. Olisi surullista, jos pudotuspelit jäisivät minulta väliin. Toivottavasti liiga keksii jonkin helpotuksen niiden pelaajien osallistumiseksi, jotka haluavat matkustaa kotimaidensa maaotteluihin.

– Pelaajana sen ymmärtää. Sitä haluaa edustaa maataan, vaikka päätös onkin vaikea. Minulle on tärkeää osallistua maaotteluihin, Raitala tähdensi.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!