Quique Setién avautui Lionel Messin asemasta Barcelonassa: ”Kuka minä olen häntä muuttamaan?”

© Kuva: Getty Images

62-vuotias Quique Setién sai viime tammikuussa elämänsä pestin, kun hänet valittiin FC Barcelonan uudeksi päävalmentajaksi. Vuosi 2020 on Setiénille varmasti ikimuistoinen, eikä ainoastaan koko maailmaa ravistelleen koronaviruksen takia. Barcelona hyytyi koronatauon jälkeen pahemman kerran, taipui Mestarien liigan pudotuspeleissä Bayernille peräti maalein 2-8 ja jäi tyystin pokaalitta. Setiénin pesti kesti lopulta vain reilut seitsemän kuukautta.

Nyt El País julkaisi mielenkiintoisen Setiénin haastattelun, jossa hän kertaa aikaansa Barcelonassa. Haastattelijana toimi legendaarinen Espanjan menestysvalmentaja Vicente del Bosque, 70. Herrat rupattelivat 19. lokakuuta, eli ennen kuin Setiénin palkannut ja erottanut Josep Maria Bartomeu oli jättänyt oman eroanomuksensa.

Ennen Barcelonaa Setién ei ollut valmentanut Lugoa, Las Palmasia tai Real Betisiä suurempia seuroja, joten pesti yhdessä maailman suurimmista oli miehelle suuri ympäristön muutos.

– Kokemus Barcelonassa oli suurenmoinen. Sain tilaisuuden kokea jotain ainutlaatuista. Sanoin pelaajille, etten ollut koskaan ollut sellaisessa pukukopissa, maailman parhaiden pelaajien kanssa, Setién tunnusti.

Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus on valmentajan ihanne, mutta helppoa tasapuolinen kohtelu ja rehellisyys ei aina ole. Varsinkaan, jos joukkueessa on Lionel Messin kaltainen supertähti. Setién myöntää aistineensa Messillä olevan erityisaseman joukkueessa, eikä hän ollut helppo valmennettava. Setién joka tapauksessa kertoi heti työnsä alkajaisiksi pitävänsä Messiä maailman parhaana pelaajana.

Setiénin mukaan Messissä on näkymätön puoli, jota on vaikeampi hallita. Inhimillinen puoli, jota hän ei ilmaise sanoin.

– Hän on hyvin varautunut, mutta saa sinut näkemään asioita, joita hän haluaa. Messi ei puhu paljon, mutta katsoo sinua.

– Potkujeni jälkeen ymmärsin selvästi, että tiettyinä hetkinä minun olisi pitänyt tehdä toisia päätöksiä, mutta on jotain, mikä on aina yläpuolellasi: seura. Seura on puheenjohtajan, pelaajan ja valmentajan yläpuolella. Seura ja sen kannattajat.

– Messi on miljoonien ihmisten mielestä tärkeämpi kuin seura ja valmentaja. Se pelaaja, ja muut pelaajat hänen ympärillään, ovat voittaneet 14 vuoden aikana kaiken mahdollisen.

– On totta, että joitain pelaajia ei ole helppoa käsitellä. Heidän joukkoonsa lukeutuu myös Leo. Pitää muistaa, että hän on kaikkien aikojen paras pelaaja. Kuka minä olen häntä muuttamaan? Hänet on hyväksytty Barcelonassa vuosien ajan sellaisena kuin hän on.

Juttua on muokattu ja tiivistetty lyhyemmäksi 2.11. kello 10.03.