Kotimainen sarjajalkapallokausi 2020 alkaa olla pikkuhiljaa paketissa, mutta edessä on vielä yksi tuttu kauden huipennus, Veikkausliigan kaksiosainen karsintamittelö. Karsinnassa taistelevat ensi kauden pääsarjapaikasta Veikkausliigan tämän kauden yhdestoista TPS sekä Ykkösen toiseksi paras, KTP.

Karsinta aloitetaan tuttuun tapaan Ykkösen joukkueen kotikentällä, eli tässä tapauksessa Kotkassa. Arto Tolsa Areenalla vihelletään peli käyntiin keskiviikkona kello 18.30. Lopullisesti sarjapaikkojen kohtalo ratkaistaan lauantaina, kun Turussa pelattava toinen osaottelu käynnistyy kello 16. Yhteismaalit ratkaisevat otteluparin voittajan, myös vierasmaalisäännön ollessa voimassa. Mikäli maalit ovat kahden 90-minuuttisen jälkeen tasan, mennään Turussa tarvittaessa jatkoajalle ja rangaistuspotkukilpailuun.

Mistä näet pelin?

Ottelut sekä keskiviikkona että lauantaina televisioivat niin Elisa Viihde, joka on vastannut kauden aikana Ykkösen televisioinnista kuin myös Veikkausliigan TV-kumppani Ruutu. Keskiviikkona lähetys Elisa Viihde Sportilla alkaa kello 18.20 ja Ruudussa kello 18.15.

Elisa Viihde Sport

@ViihdeSport
Kutkuttava liigakarsinta tällä viikolla, ensimmäinen osaottelu huomenna! #liigakarsinta #Ykkönen #Veikkausliiga #ElisaViihde

⚽️ @KTPKotka – @FCTPS
⌚️ 18:20
📺 elisaviihde.fi/sport/2020-11-…

Ruutu Urheilu

@RuutuUrheilu
Kotkan jalkapallon pyhätössä Arto Tolsa Areenalla alkaa tänään hurja taistelu paikasta Veikkausliigaan 2021 👊⚽️ Karsintojen ensimmäinen osaottelu @KTPKotka vastaan @FCTPS klo 18.15! #Veikkausliiga

Poissaolijat ja arvioidut avaukset

KTP

KTP joutuu otteluun ilman kolmea tärkeää pelaajaansa. Sivussa ovat käsileikkauksesta toipuva laitapuolustaja Tuomas Ollila, työluvan viivästymisen vuoksi katsomoon joutunut keskikenttämies Thomas Agyiri sekä viime sunnuntain Jaro-ottelussa reitensä reväyttänyt joukkueen kapteeni, kokenut David Ramadingaye. Kahden viimeksimainitun puuttuminen haavoittaa KTP:n keskikenttää pahemman kerran.

KTP oli Ykkösen tehokkain joukkue tällä kaudella hurjilla 51 tekemällään maalilla, mutta ei puolustuksessakaan ollut moittamista. 23 päästettyä maalia on Veikkausliigaan nousseen AC Oulun jälkeen sarjan pienin lukema, ja etenkin viimeinen lukko Anton Lepola saa olla kauteensa erittäin tyytyväinen. 24-vuotias TPS-kasvatti edusti vielä viime kaudella TPS:ää, mutta saa nyt vastaansa kasvattajaseuransa. Lepola on pitänyt maalinsa puhtaana peräti kymmenessä pelissä 21:stä, eli lähes joka toisessa ottelussa.

Hyökkäyspäässä KTP:n tehomiehiä ovat olleet 26-vuotias Antti Mäkijärvi sekä kesken kauden Kotkaan saapunut nappihankinta Mika. 126 veikkausliigaottelun konkari Mäkijärvi on tehnyt yhdeksän maalia ja syöttänyt kuusi. Espanjalainen Mika on puolestaan paukutellut 16 ottelussa peräti 11 maalia ja antanut kolme maalisyöttöä.

Mikan maalit ovat olleet toinen toistaan komeampia ja hänen maalit per peliminuutit -tahtinsa oli koko sarjan kolmanneksi paras, jos huomioidaan vain vähintään yli puolet kaudesta pelanneet. Mika on heiluttanut verkkoa keskimäärin joka 115. minuutti. Hieman tehokkaampia olivat vain Ykkösen tämän kauden maalikunkku, EIF:n eteläafrikkalaishyökkääjä Darren Smith sekä MuSa:n färsaarelainen John Frederiksen.

Komeita maaleja KTP on toki tehnyt kaudella läjäpäin. Tässä pieni kooste osumista.

Ykkösliiga

@ykkosliiga
Fakta: @KTPKotka'n kausi 2020 muistetaan aivan mielettömistä maaleista. 😍

Huomenna joukkue esiintyy kotiyleisölleen viimeistä kertaa tällä kaudella. Liput liigakarsinnan ensimmäiseen osaan kannattaa hankkia ennakkoon. 👇 #Ykkönen

holvi.com/shop/KTPKotka/…

KTP:n tuloksissa on mielenkiintoista, että joukkue on saanut pisteitä huomattavasti paremmin vieraissa kuin kotona. Vieraskentällä KTP ei ole hävinnyt kauden aikana kertaakaan, vaan 11 pelistä on tuloksina yhdeksän voittoa ja kaksi tasapeliä. Kotonaan KTP on puolestaan voittanut peleistään vain viisi, eli alle puolet. KTP:n kotipelien yleisökeskiarvo on koronakaudelle mukava 1 203 katsojaa per peli.

TPS

TPS aloitti kauden surkeasti viidellä perättäisellä tappiolla, joissa se teki vain kaksi maalia. Heinäkuun lopussa valmentajaksi palkattiin Jonatan Johansson, joka haki ensimmäisestä pelistään Rovaniemeltä vierasvoiton.

Elokuu jatkui kolmella perättäisellä tappiolla – jälleen ilman tehtyjä maaleja – mutta kauden puolivälin 1-0-derbyvoitto Interistä teki itseluottamukselle epäilemättä erittäin hyvää. Viimeisistä yhdeksästä ottelustaan TPS:n saldo oli jo varsin hyvä: kolme voittoa, kolme tasapeliä ja kolme tappiota. Päätöskierroksella se kaatoi jopa KuPS:n, mutta hyvä loppukiri ei silti aivan riittänyt nostamaan sitä karsintaviivan päälle, kun IFK Mariehamn kaatoi samaan aikaan Hakan.

Joka tapauksessa TPS pääsee karsintoihin hyvässä, nousujohteisessa vireessä eikä lainkaan sellaisena ”jatkuvaan häviämiseen tottuneena heittopussina”, millaisina Veikkausliigan karsintajoukkueita usein pidetään. Kuusi voittoa on mukiinmenevä saldo ja erityisesti luottamusta herättänee se, että puolet niistä tuli viimeisten viiden kierroksen aikana. TPS on tämän karsintamittelön selkeä ennakkosuosikki.

Myös TPS:llä on muutama pelaaja sivussa, mutta poissaolot eivät ole yhtä merkittävää luokkaa kuin KTP:llä. Poissa ovat loukkaantumisten vuoksi vain Eliécer Espinosa, Jesper Karlsson ja uransa tähän kauteen päättävä Juho Lähde, sekä Sierra Leonen maajoukkueeseen valittu Rodney Strasser. Heistä jokainen on kuitenkin pelannut kauden aikana vain vähän eikä esimerkiksi maaleja tai maalisyöttöjä ole heistä kellään.

Lähteen ohella peliura päättyy karsintoihin myös Mika Ääritalolla. Jonni Peräaho lopettaa puolestaan ainakin TPS:ssä ja Veikkausliiga-tasolla.

TPS:n kauden suurimpiin onnistujia tällä kaudella on lukeutunut ainakin vahvan kauden pelannut maalivahti Jere Koponen, joka syrjäytti kesken viime kauden joukkueen maalin suulla KTP:n maalia nyt vartioivan Anton Lepolan.

TPS on kokoonpanossa illan otteluun jo julkaissut, eikä siinä ole minkäänlaisia yllätyksiä.

TPS Jalkapallo Miehet

@TPSjalkapallo
TPS:n kokoonpano illan liigakarsintaotteluun KTP - TPS! ⚽️

fc.tps.fi/fi/uutiset/ktp…

KTP - TPS alkaa klo 18.30, suorana myös Ruudusta: ruutu.fi/stream/3729846

#FCTPS #Veikkausliiga #Turku #TKOMV

Valmentajien kommentit

Argo Arbeiter, KTP:

– Pelaajat sen työn tekee kentällä. Meillä oli kauden alla selvä näkemys siitä, millaisia pelaajia haluamme eri pelipaikoille, ja saimme paljon haluamiamme pelaajia. He ovat tehneet hienoa työtä, ja olen erittäin ylpeä heistä.

– Tämä on ollut todella vaikea kausi, jota korona on sotkenut. Selvisimme karanteenista ja ottelusiirroista kunnialla, vaikka kauteen mahtui muutama moka. Elämässä ei voi saada kaikkea, mitä haluaa.

– Ainakin Veikkausliigassa TPS on vaarallinen vastaiskujoukkue, joka on hyvä puolustamaan ja todella hyvä erikoistilanteissa. Ne meidän täytyy hoitaa huolella.

Jonatan Johansson, TPS:

– Olen tyytyväinen siihen, miten tämä loppukausi on mennyt. Kokonaissaldo on siitä huolimatta hyvä, vaikka menimme häviämään Hakalle molemmat pelit. Koko joukkue pelasi jatkuvasti kovan paineen alla, oli karanteenia ja muuta, mutta silti pelaamisen taso on noussut koko ajan. Varsinkin kahdessä viimeisessä kotipelissä.

– Karsintapelit on tietysti aina karsintapelejä, aina vähän arvaamattomia, mutta luottavaisin mielin lähdetään nyt ensin Kotkaan. Töitä ollaan tehty koko ajan kovasti ja uskon tähän joukkueeseen.

[readmore from=liigakarsinnat]

– Meidän pelissä on nyt oma identiteetti, ollaan löydetty se, ja se edellä mennään. Ykkösestä tuleva karsijajoukkue on pärjännyt omassa sarjassa tietenkin hyvin ja sieltä tullaan luottavaisin mielin vastaan. Onneksi myös meillä on erittäin hyvä jakso alla. Uskon, että sillä on erittäin suuri merkitys nyt tässä tilanteessa.

– Totta kai KTP on äärimmäisen vaarallinen joukkue. Kotka on myös perinteinen jalkapallokaupunki, lajikulttuuria löytyy, ja KTP haluaa nyt takaisin Veikkausliigaan. KTP:llä on kaksi erittäin hyvää reissupeliä takana, ensin Vaasaan ja sitten Pietarsaareen. Kotkassa on kovasti satsattu kovasti liiganousuun.