Monet jalkapallon ystävät ovat myös videopelien ystäviä. ”FIFA:n” tuntee varmasti tavalla tai toisella lähes jokainen, ja tuttuja ovat myös ”Pessi”, ”Football Manager” ja muut.

Nyt voitaneen hyvällä syyllä spekuloida, tullaanko jalkapallopelien maailmassa näkemään suuria mullistuksia. AC Milanin tähtihyökkääjä Zlatan Ibrahimovic on nimittäin nostanut kissan pöydälle ja kyseenalaistanut sen, millä oikeudella FIFA-pelisarjan omistama EA Sports käyttää pelissä hänen nimeään ja kuvaansa.

– Kuka antoi FIFA EA Sportille luvan käyttää nimeäni ja kasvojani? FIFPro?

– En tietääkseni ole FIFPron jäsen, ja jos olenkin, minut laitettiin sinne ilman mitään kunnon tietoa jonkin oudon järjestelyn kautta, 39-vuotias Ibrahimovic kirjoitti Twitterissä.

FIFPro on globaali jalkapallon kansallisten pelaajayhdistysten kattojärjestö, jolla on jäsenliittoja kaikkiaan 65 maassa.

– En varmasti ole koskaan antanut FIFA:lle tai FIFProlle lupaa tehdä rahaa minun avullani. Joku on saanut tuottoa nimelläni ja kasvoillani ilman mitään sopimusta kaikkien näiden vuosien ajan. On aika tutkia, Zlatan päättää.

Zlatan Ibrahimović

@Ibra_official

Zlatan Ibrahimović

@Ibra_official
Who gave FIFA EA Sport permission to use my name and face? @FIFPro? I’m not aware to be a member of Fifpro and if I am I was put there without any real knowledge through some weird manouver.
And for sure I never allowed @FIFAcom or Fifpro to make money using me
Somebody is making profit on my name and face without any agreement all these years.
Time to investigate

Tukea ruotsalaishyökkääjä sai Tottenhamissa lainalla pelaavalta Gareth Balelta:

– Kiinnostavaa… Mikä on FIFPro? On aika tutkia, Bale komppasi hashtageineen.

Vaikka Ibrahimovic ei omien sanojensa mukaan ole FIFPron jäsen, valitttiin hänet FIFPron vuoden 2013 maailman tähdistöjoukkueeseen. Hän kävi pokkaamassa palkintonsa valinnasta UEFA:n Ballon d’Or-gaalassa tammikuussa 2014.

Myös Bale on valittu usein FIFPro World XI-tähdistöjoukkueeseen vaihtopenkille. Hänellä on myös oma FIFA Esports-nimikkojoukkueensa.

EA Sports sopi aiemmin tänä vuonna yksinoikeudella monivuotisesta yhteistyösopimuksesta Zlatanin seuran AC Milanin ja paikalliskilpailija Interin kanssa. FIFA 21-peli laskettiin markkinoille lokakuussa.

Sopimuksen mukaan pelillä on täydet oikeudet AC Milanin ja Interin pelaajien, peliasujen, harjoituskenttien ja stadionin käyttöön. Siten sopimus kattaa myös Ibrahimovicin, joka palasi AC Milaniin viime joulukuussa. Nyt Ibrahimovic näyttää kuitenkin olevan sitä mieltä, että yritys hyötyy hänen nimestään ja kuvastaan ilman hänen lupaansa.

[readmore from=Ibrahimovic-Zlatan]

Muun muassa AC Milanin kilpailija AS Roma ei FIFA 21-pelissä esiinny, sillä se on solminut sopimuksen kilpailevan firman Konamin kanssa. Konamin jalkapallopeli on Pro Evolution Soccer (PES). Myös muun muassa Barcelona, Juventus ja Arsenal ovat solmineet viime vuosina sopimuksen Konamin kanssa.

Lokakuussa julkaistussa FIFA 21:ssä on mukana yli 30 virallista liigaa, yli 700 seuraa ja yli 17 000 pelaajaa. Suomen maajoukkue on mukana pelissä täysin lisensoituna ensimmäisen kerran. Juventus ja AS Roma, joiden kanssa EA Sportsilla ei sopimusta ole, esiintyvät pelissä sattumanvaraisilla stadioneilla, keksityillä logolla ja pelipaidoilla, sekä nimillä Piemonte Calcio ja Roma FC.

Lähde: Goal

Juttua on muokattu 24.11. kello 9. Juventus ja AS Roma ovat mukana FIFA 21:ssä oikeilla pelaajien nimillä ja kuvilla, mutta ei seurojen virallisilla nimillä ja tunnuksilla.