Huikeasti viisi kertaa peräkkäin Naisten Mestarien liigan voittanut Olympique Lyon selvitti kauden 2020-2021 kilpailussa ensimmäisen esteensä, kun se kukisti ensimmäisellä varsinaisella kierroksella Italian mestarijoukkue Juventuksen yhteismaalein 6-2. Juventus hävisi kotikentällään viime viikolla niukasti vain 2-3, mutta Lyon otti kotona tiistaina 3-0-voiton ja eteni 16 parhaan joukkoon. Neljännesvälieräparit arvotaan maaliskuussa.

Lyonin maaleista tänään vastasivat Dzsenifer Marozsán, Melvine Malard ja Janice Cayman. Helmarien kokenut laitapuolustaja Tuija Hyyrynen pelasi Juventuksen peliasussa täydet minuutit kummassakin osaottelussa. Nuori Katriina Talaslahti puolestaan seurasi tapahtumia Lyonin vaihtopenkiltä. Lyonin varamaalivahti on nyt ainoa edelleen mukana oleva suomalainen Mestarien liigassa.

Ennen ottelun alkua Lyonin joukkue osoitti kunniaa maanantaina menehtyneelle valmentajalegenda Gérard Houllierille. 73-vuotiaana kuollut Houllier muistetaan parhaiten Liverpoolista, mutta hän johdatti myös Lyonin Ranskan-mestariksi molemmilla valmennuskausillaan vuosina 2005-2007.

Houllier palasi takaisin Lyoniin vain vähän ennen kuolemaansa, sillä hän aloitti kuukausi sitten työt Lyonin naisjoukkueen, sekä sen ostaman yhdysvaltalaisen OL Reignin teknisenä johtajana.

UEFA Women’s Champions League

@UWCL
A tribute to @OLfeminin technical director Gérard Houllier - then Lyon seal a 3-0 win against @JuventusFCWomen that books a #UWCL round of 16 spot bit.ly/3oSuwM6

Pesti ei siis kestänyt pitkään, mutta niin Lyonin valmentaja Jean-Luc Vasseur kuin Chelsean käskyttäjä Emma Hayeskin puhuivat siitä, kuinka suurta arvostusta Houllier nautti myös naisten joukkueiden keskuudessa.

– Hänen panoksensa naisten peliin on hyvin tiedossa, Hayes sanoi Chelsean huomista ottelua alustaneessa lehdistötilaisuudessa Sky Sportsin mukaan.

– Tiedän, että hän oli naisjalkapalloilun suuri fani. Olen varma, että Lyon on hyötynyt suuresti hänen teknisestä näkemyksestään. Hän ansaitsee kaiken kunnioituksen meiltä kaikilta.

Jo ennen marraskuista nimitystään Houllier oli toiminut Lyonissa tärkeänä taustavaikuttajana, Guardianin mukaan seuran puheenjohtaja Jean-Michel Aulasin neuvonantajana. Houllierin arvostuksesta Lyonin naisjoukkueen keskuudessa kertovat myös pelaajien tunteikkaat jäähyväisviestit kuolinuutisen jälkeen.

Wendie Renard

@WRenard
🥺 Très triste. Une grande perte pour nous. Repose en paix Gérard. 🙏🏾

Griedge Mbock

@MGriedge
Un grand homme.
On n’oubliera jamais ce qu’on vous doit.
Merci pour vos mots et votre bienveillance.
Mes pensées vont à la famille. Reposez en paix Monsieur Houillier 🙌🏾🕊

– Houllier oli ensimmäinen, joka antoi minulle tilaisuuden päästä pelaajana sisään ammattifutikseen, Lyonin naisten valmentaja Jean-Luc Vasseur kertoi maanantaina.

– Hän oli myös ensimmäinen, joka antoi minulle tämän tilaisuuden työskennellä Lyonin naisjoukkueen kanssa. Tulin hyvin surulliseksi kuultuani uutisen.

Vasseurin hankki Lyonin valmentajaksi nimen omaan Houllier vuonna 2019. Hän hääri aktiivisesti joukkueen taustalla, vaikkei ollutkaan virallisessa roolissa ennen viime marraskuuta.

– Hän oli hurmaava persoona ja suuri jalkapallon ystävä. Hän oli hyvin sitoutunut työhönsä naisjoukkueen kanssa, ja tämä on meille ja hänen läheisilleen valtava menetys.

– Keskustelimme hänen kanssaan paljon naisten jalkapalloilun kehityksestä. Hän on ainoa tuntemani ranskalainen, jolla oli brittiläinen huumorintaju. Vaalin hyviä muistojani hänestä, Vasseur kertoi.

Lähteet: Sky Sports, Guardian ja L’Équipe