Vuosi 2020 jää luonnollisesti historiaan ja mieliimme hyvin poikkeuksellisena, ja synkkänäkin vuotena. Covid-19-pandemia on jyllänyt kaikissa maanosissa. Tätä juttua kirjoittaessa virustartunta on todettu maailmassa lähes 73 miljoonalla ihmisellä, ja tauti on vaatinut yli 1,62 miljoonan ihmisen hengen (lähde: Worldometers-sivusto).

Erilaisin rajoitustoimin on pyritty pandemiaa hillitsemään, ja tästä on osansa maksanut urheilukin. Vuoden 2020 Tokion kesäolympialaiset siirrettiin ensi vuodelle, samoin jalkapallon EM-kisat, ja monet, monet muut urheilutapahtumat. Jääkiekon MM-kisat peruttiiin tältä vuodelta kokonaan.

Vaikka urheiluvuosi onkin ollut tästä syystä erittäin harvinaislaatuinen, aiotaan ensi tammikuussakin viettää jo perinteiseksi muodostunutta Suomen Urheilugaalaa. Koronavirustilanne on silti edelleen niin paha, että tavanomaiseen tapaan ei gaalaakaan pidetä, vaan se järjestetään tällä kertaa TV-lähetyksenä 14. tammikuuta, eli tasan kuukauden kuluttua. Päätöksestä tiedotettiin Urheilugaalan kotisivuilla 24. marraskuuta.

Vuoden urheilija-, Vuoden valmentaja- ja Vuoden joukkue -palkintojen saajat valitsee jo perinteiseen tapaan äänestyksellä Urheilutoimittajain liitto. Näin on toimittu jo vuodesta 1947 lähtien, eli nyt on edessä kaikkiaan 74:s kerta, kun Vuoden urheilija valitaan.

Viime vuosi oli täydellistä jalkapallon juhlaa, kun Teemu Pukki valittiin Vuoden urheilijaksi, Markku Kanerva Vuoden valmentajaksi ja Huuhkajat Vuoden joukkueeksi. Myös vuosi 2020 on ollut suomalaiselle jalkapallolle hyvä, sillä jalkapallo on vahvasti edustettuna myös maanantaina julkaistuilla tämänkertaisilla ehdokaslistoilla.

Vuoden urheilijaksi on ehdolla kaksi jalkapalloilijaa, Bayer Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky sekä Rangersin keskikenttäpelaaja Glen Kamara. 15 urheilijan ehdokaslistalla on 12 miestä ja kolme naista. Ehdokkaista viisi on joukkuelajien urheilijoita. Kaikkia ehdokkaita ja näiden tämän vuoden saavutuksia voi katsella tämän linkin takaa. Urheilutoimittajat saavat äänestää myös omaa ehdokasta listan ulkopuolelta.

Vuoden joukkueeksi asetettiin ehdolle viisi joukkuetta, ja niistä kolme on jalkapallojoukkueita. Ehdolle pääsivät niin miesten kuin naistenkin A-maajoukkueet sekä Veikkausliigan ja Suomen Cupin tuplamestaruuden voittanut HJK.

Sama trendi näkyi myös Vuoden valmentaja- ehdokaslistalla, sillä kunkin edellämainitun joukkueen valmentajat ovat ehdolla myös tässä kategoriassa. He ovat siis Markku Kanerva (Huuhkajat), Anna Signeul (Helmarit) ja Toni Koskela (HJK).

Vuoden joukkueeksi on jalkapallojoukkueiden lisäksi ehdolla Ilma-aseiden EM-pronssijoukkue sekä muodostelmaluistelujoukkue Team Fintastic. Parhaan valmentajan tittelistä kilpailevat futishenkilöiden lisäksi uintivalmentaja Jere Jännes sekä yleisurheiluvalmentaja Jarmo Kangas.

Vuoden urheilija -ehdokkaat (aakkosjärjestyksessä):

Sebastian Aho, jääkiekko
Valtteri Bottas, autourheilu
Miro Heiskanen, jääkiekko
Lukas Hradecky, jalkapallo
Ida Hulkko, uinti
Glen Kamara, jalkapallo
Aaron Kangas, yleisurheilu
Annimari Korte, yleisurheilu
Kaisa Mäkäräinen, ampumahiihto
Tuomas Määttä, jääpallo
Iivo Niskanen, maastohiihto
Kristian Pulli, yleisurheilu
Emil Ruusuvuori, tennis
Leo-Pekka Tähti, yleisurheilu
Sami Välimäki, golf

Vuoden esikuvaksi on puolestaan ehdolla futsal-maajoukkueen kapteeni Panu Autio. Palkintogaalan muita kategorioita voi tarkastella täältä.

Huuhkajat ja Helmarit ovat mukana myös kymmenen valinnan ehdokaslistalla vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Huuhkajien osalta kriteerinä on lokakuun voitokas tuplamaaottelu rajallisen yleisön edessä Olympiastadionilla ja Helmarien osalta syksyn erittäin tärkeät kaksi EM-karsintavoittoa Skotlantia vastaan. Äänestämään pääsee täältä.