Englannin Mestaruussarjan viikonlopun puhutuin tapahtuma oli ottelun Millwall-Derby alkua edeltäneet tapahtumat. Millwall hävisi pelin sarjajumbo Derbylle 0-1, mutta kohua herätti se, kuinka Millwallin kannattajat buuasivat ennen ottelun alkua molempien joukkueiden toteuttamalle Black Lives Matter -polvistumiselle. Syrjintää ja rasismia vastustava polvistumisele on ollut tuttu tapa jalkapallokentiltä kesäkuusta lähtien.

Millwallin kannattajat päästettiin ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun koronakeskeytyksen jälkeen ottelustadionille, mutta yleisön reaktio herätti suurta hämmennystä ja paikoin häpeääkin. Millwallin fanien maine ei ole ennenkään ollut hyvä, sillä seuran kannattajat ovat olleet osallisena moniin huliganismitapauksiin. Lauantai ei ainakaan sitä parantanut.

Millwall FC julkaisi sunnuntaina tiedotteen katsojien käytökseen liittyen. Se tuomitsee siinä polvistumiselle buuaamisen jyrkästi.

– Millwall FC oli tyrmistynyt ja surullinen niiden tapahtumien johdosta, jotka varjostivat lauantain otteluamme Derbyä vastaan The Denillä, tiedote alkaa.

– Seura on tehnyt viime kuukausina väsymättömästi töitä valmistautuakseen kannattajien paluuseen. Se, minkä olisi pitänyt olla positiivinen ja jännittävä tilanne, jäikin täysin näiden tapahtumien varjoon, ottelua valmistelleiden syväksi pettymykseksi.

– Tällaisten tapahtumien vaikutus ei rajoitu vain pelaajiin ja valmentajiin, vaan myös hyvin moniin seuran akatemiassa ja yhteisössä työskenteleviin työntekijöihiin ja vapaaehtoisiin, jotka pyrkivät intohimoisesti parantamaan Millwallin mainetta päivä päivältä ja vuosi vuodelta.

– Seura ei salli heidän hienon työnsä menevän hukkaan.

Millwallin tiedotteessa kuvaillaan, kuinka pelaajat käyttävät ”suurinta heille suotua alustaansa” tukeakseen muutosta paitsi jalkapallossa, myös yhteiskunnassa.

– Työtä riittää. Jokainen Millwallissa tekee kaiken mahdollisen sekä yksilönä että kollektiivisesti edistääkseen hyvää ja varmistaakseen, että seura on jatkossakin jalkapallon syrjinnän vastaisten ponnistelujen eturintamassa.

Millwallin seuran edustajat tapaavat lähipäivinä rasisminvastaisen Kick It Out -järjestön edustajia keskustellaakseen ongelmien ratkaisusta.

Tunnettu brittitoimittaja Piers Morgan otti tapaukseen kantaa Twitterissä tuomiten fanien käytöksen.

– He buuasivat omille mustille pelaajilleen, jotka polvistuivat vastustaakseen epätasa-arvoa. Älkää viitsikö väittää, että niin tehneet Millwallin fanit ovat ”ottaneet mustat pelaajat sydämiinsä”. Heidän mustat pelaajansa, kuten Mahlon Romeo pelasivat eilen murtunein sydämin. Ymmärtäkää se, Morgan kirjoitti.

Piers Morgan

@piersmorgan
They booed their own black players yesterday for kneeling in protest against racial injustice. Don’t you dare pretend the Millwall fans who did that have ‘taken black players to their hearts.’ Their black players like Mahlon Romeo were heartbroken yesterday.
Understand THAT.

Paul Embery

@PaulEmbery
Millwall fans didn’t boo because they are racist. They have taken many black players to their hearts over the years. They booed because what began as a single act of solidarity has, as usual, turned into a protracted moral lecture. That is what irritates people.

Understand it.

Piers Morgan kiitteli myös auliisti vierasjoukkue Derbyn hyökkääjä Colin Kazim-Richardsia, joka nousi ylös osoittaen nyrkkinsä kohti taivasta solidaarisuuden osoituksena.

– Tältä näyttää rohkeus, Morgan kehui.

Piers Morgan

@piersmorgan
This is what courage looks like.
As Millwall morons booed players for kneeling to show solidarity against racial injustice - one man ⁦@ColinKazim⁩ stood up to them in heroic defiance.
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Ottelussa täydet peliminuutit pelannut Millwallin tummaihoinen laitapuolustaja Mahlon Romeo oli oman seuransa kannattajista tyrmistynyt ja syytti heitä ”vihan levittämisestä.

– Tämän päivän ottelusta tuli minulle irrelevantti. Koko joukkue odotti innolla fanien paluuta stadionille, mutta yhteiskunnassa on ongelma – ja se ongelma on rasismi, Lontoossa syntynyt Antigua ja Barbudan maajoukkuemies kommentoi South London Pressille.

– Fanit eivät olleet epäkunnioittavia vain henkilökohtaisesti minua kohtaan vaan koko seuraa, ja sitä, mitä seura edustaa. He buuasivat rauhanomaiselle eleelle, jota on toteutettu syrjivän käytöksen ja rasismin pysäyttämiseksi. Siitä tässä eleessä on kyse.

– Fanit päättivät buuata sille, enkä voi kuollaksenikaan ymmärtää sitä. Se loukkasi minua ja seuran jokaista työntekijää. Tämä on ensimmäinen kerta, kun koen, ettei minua kunnioiteta.

Myös Romeo korosti sitä, että buuanneiden fanien toiminta vetää lokaan seuratoimijoiden tekemän arvokkaan työn syrjinnän estämiseksi.

– Olen melkein sanaton. En tiedä, miten he kuvittelivat minun ottavan sen. En tiedä, mitä he ajattelevat polvistumisen merkitsevän. Luulen kuitenkin, että olen selittänyt sen tarpeeksi selkeästi. Koen oloni todella ankeaksi – ankeammaksi kuin koskaan tässä seurassa.

– Jokaisella on oikeus uskomuksiinsa ja näkemyksiinsä, mutta jos ne vastustavat positiivista muutosta yhteiskunnassa, on parempi olla tulematta jalkapallostadionille levittämään niitä. Negatiivisilla näkemyksillä voidaan levittää jalkapallostadioneilla merkittävästi vihaa.

Footy Accumulators

@FootyAccums
Millwall defender Mahlon Romeo angry and hurt by fans who booed ‘taking the knee' 🗣

"Today’s game, to me now, has become irrelevant. The fans have been let back in – which the whole team was looking forward to. But in society there is a problem – and that problem is racism."

Lähteet: Millwallin kotisivut ja Sky Sports