Liverpool pani ranttaliksi, ja ennätykset uusiksi – vastustaja koki seurahistoriansa suurimman läksytyksen kotikentällään

© Kuva: Getty Images

Valioliigan mestaruutta puolustava Liverpool pani lauantain ensimmäisessä valioliigaottelussa oikein kunnolla ranttaliksi. Sarjaa johtava Reds aiheutti Crystal Palacelle koko sen 115-vuotisen seurahistorian suurimman kotitappion, kun pisteet lähtivät Jürgen Kloppin miehistön mukaan murskaavasti maalein 0-7.

Liverpool on Kotkien historiassa suuremman luokan painajainen, sillä myös Crystal Palacen suurin vierastappio on Liverpoolin aiheuttama, 0-9 syyskuulta 1989. Lisäksi myös aiempi suurin sarjapelien kotitappio oli Liverpoolille kärsitty 1-6-tappio vuodelta 1994. Samaan olivat pystyneet aiempina vuosina myös Nottingham ja Millwall.

Ennätykset eivät rajoittuneet ainoastaan kotijoukkueeseen, sillä päivä jää myös Liverpoolin historiaan. Koskaan aiemmin ei Liverpool FC ollut voittanut vierasottelua vähintään seitsemän maalin marginaalilla.

Ottelun maalinteon aloitti japanilainen Takumi Minamino jo kolmannella peliminuutilla. Maali oli Minaminon ensimmäinen Valioliigassa. Ennen häntä Valioliigassa oli maalannut kuusi muuta japanilaispelaajaa.

Ottelu oli Liverpoolilta myös globaalin jalkapalloilun symboli, sillä vasta toisen kerran valioliigahistoriassa joltain joukkueelta onnistui maalinteossa peräti neljästä eri maanosasta kotoisin olevia pelaajia.

Toisen maalin teki 35. peliminuutilla Sadio Mané, joka sijoittui torstaisessa FIFA The Best -äänetyksessä neljänneksi. Mané on tehnyt vähintään yhden maalin nyt seitsemässä perättäisessä Crystal Palacea vastaan pelaamassaan ottelussa. Pidempään maaliputkeen yhtä joukkuetta vastaan on pystynyt vain Robin van Persie, joka rankaisi Stokea kahdeksassa ottelussa peräkkäin.

Liverpoolin toinen Afrikan mantereelta kotoisin oleva supertähti Mohamed Salah pelasi ottelussa vain reilut puoli tuntia, mutta ehti silti täysillä maalijuhliin mukaan. Egyptiläinen osallistui murskavoittotalkoisiin kahden maalin ja yhden maalisyötön panoksella.

Liverpoolin superkolmikko Mané, Salah ja Roberto Firmino saivat nyt ensimmäistä kertaa tililleen sekä maaleja että maalisyöttöjä jokaiselle yhdessä ja samassa valioliigaottelussa. Näin kävi siitäkin huolimatta, että kukaan heistä ei pelannut ottelussa täysiä peliminuutteja. Firmino vastasi Liverpoolin kolmannesta ja viidennestä maalista, ja Salah kahdesta viimeisestä. Neljäs maali oli kapteeni Jordan Hendersonin luomus.

Myös vuoden 2020 parhaaksi valmentajaksi maailmassa valittu Jürgen Klopp sai nimensä tilastohistoriaan, sillä hänestä tuli eniten voittoja Valioliigassa saavuttanut Liverpoolin valmentaja. Saksalaisen 127:s voitto tuli 196. ottelussa.

Liverpoolin ennusmerkit kohti loppukautta ovat erinomaisen hyvät, sillä se viettää joulua sarjakärjessä. Edellisistä kuudesta kaudesta viidellä joulun sarjakärki on juhlinut kauden päätteeksi mestaruutta.