Mestarien liigaan esitetään jättimäisiä muutoksia – kilpailun luonne muuttuisi täysin

© Kuva: Getty Images

Europeleihin on kaavailtu suuria muutoksia jo vuosien ajan. Jo ensi kaudeksi saadaan muutos, kun Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan rinnalle perustetaan uusi Konferenssiliiga. Suurimmat suunnitteilla olevat lähivuosien muutokset koskevat kuitenkin maanosan eliittiseuroja.

Pitkään on ollut tiedossa julkinen salaisuus, että maanosan suurimmat seurat suunnittelevat uutta ”Superliigaa”, joka käytännössä panisi pisteen UEFA:n hallinnoimalle Mestarien liigalle. Kilpailuun pääsisi joukkueita vain Euroopan viidestä suurimmasta liigasta. Real Madridin puheenjohtaja Florentino Pérez otti kantaa Superliigan puolesta viimeksi lauantaina.

– Mikään ei ole kuin ennen. Pandemian vuoksi meidän on oltava entistä kilpailukykyisempiä. Meidän on oltava innovatiivisempia ja löydettävä tapoja pitää jalkapallo kiinnostavampana. Real Madrid on ollut mukana FIFA:n ja Mestarien liigan käynnistämisessä. Jalkapallo tarvitsee muutoksen ja koronaviruspandemia on osoittanut sen, Pérez sanoi AS:n mukaan.

UEFA ja Euroopan suurimmat liigat eivät kuitenkaan ole jääneet toimettomiksi, vaan ne ovat suunnitelleet omaa kilpailevaa mylläystään Mestarien liigalle Superliiga-hankkeiden torppaamiseksi. The Times avasi uutta vallankumouksellista formaattia joulukuun alussa, ja eri espanjalaismediat kertoivat siitä sunnuntaina täydentäviä tietoja.

Mallin keskeiset uudistukset voinee tiivistää kolmeen asiaan. Yksi on se, että pelejä tulisi lisää. Kun jokainen joukkue pelaa ennen pudotuspelivaihetta nykyään kuusi peliä, tulisi uudessa mallissa otteluita peräti kymmenen. Kasvava pelimäärä nostaisi jälleen TV-yhtiöiltä ja sponsoreilta seuroille tulevaa rahapottia.

Lisäksi varsinaisesta lohkovaiheesta luovuttaisiin kokonaan, ja kaikki joukkueet laskettaisiin samaan sarjataulukkoon. Tätä ”alkusarjaa” pelattaisiin kaiketi tammi-helmikuulle, kun nykyisin lohkovaihe päättyy joulukuun alkupuolella.

Englantilaislähteet kutsuvat uutta mallia ”sveitsiläiseksi systeemiksi”. Kaikki Mestarien liigan osallistujajoukkueet jaettaisiin neljään eri arvontakoriin. Jokainen pelaisi ennen pudotuspelejä kymmentä eri joukkuetta vastaan, mutta kohtaisi tämän siis vain kerran, joko kotona tai vieraissa. Kahdesta korista tulisi kolme vastustajaa, ja kahdesta muusta kaksi. Jokaisen joukkueen reitti pudotuspeleihin olisi siis yksilöllinen.

Timesin Martyn Ziegler ja uutistoimisto AP:n Rob Harris avasivat mallia allaolevissa havainnollistavissa twiiteissä.

Kaikki osallistujajoukkueet olisivat siis samassa sarjataulukossa, ja niistä 16 parasta selviäisi pudotuspeleihin. Pudotuspeleihin ei näillä näkymin muutoksia kaavailla. Uusi järjestelmä toisi kuitenkin jo syyskaudelle enemmän suurten joukkueiden keskinäisiä pelejä.

Timesin aiemmassa jutussa puhuttiin 32 osallistujajoukkueesta – kuten Mestarien liigassa nykyäänkin on – mutta espanjalaislehdet Cope ja Ser kertovat joukkuemäärän nousevan 36:een. Kilpailuun karsittaisiin jota kuinkin nykyiseen tapaan.

Nykyisellä mallilla Mestarien liigaa pelataan kauden 2023-2024 loppuun asti, mutta jos muutokset hyväksytään, ne astuisivat voimaan kaudesta 2024-2025 alkaen. Malli olisi määrä hyväksyä yhdeksän kauden ajaksi, eli vuoteen 2033 saakka.

Lähteet: NBC SportsCope ja SER


PÄIVÄN VIHJE: LEICESTER – CHELSEA

Onko hyvävireinen kettulauma Chelsealle liikaa?